Post entry

Borevind och misslyckandet.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För några år sedan investerade jag i investmentbolaget Borevind. Företaget fokuserade på placeringar inom diverse olika energikällor, och jag måste säga att det såg riktigt intressant och lovande ut. Företaget gick massivt in branschen för solcellspaneler och i olika vindparksprojekt.

Aktien kostade 24 kronor i mitten på 2007, och deras investeringar såg fortfarande intressanta ut. Sedan började det sakta men säkert falla nedåt och i dag kostar den 0,64 kronor. En av förklaringarna är att marknaden för solcellspaneler drabbades hårt av inträdande lågkonjunkturen.

Så här i efterhand kan jag för mig själv konstatera att företaget drevs av en ledning som ville för mycket. En av grundarna hade sedan tidigare varit med om en konkurs i ett liknande bolag. (Vilket med referens till Buffett borde väcka varningssignaler). Vidare var det höga styrelsearvoden i förhållande till bolagets resultat och risken var stor när mycket av företagets kapitalet var investerat. Dock kan jag inte lägga hela skulden på ledningen då marknaden drabbades hårt av lågkonjunkturen och faktum är att det var ett ungt bolag som inte kunde stå på egna ben utan behövde ett intravenöst flöde av kapitaltillskott.

I dagsläget har bolaget en investering, Rindi Energi med en röstandel på 0,7%. Dock har jag, då jag fortfarande bevakar företaget, sett en förändring i aktien. Då bolaget fortfarande är verksamt och har ev. planer på apportemmission så verkar det finnas ett litet, om än obetydligt, intresse för aktien. Personligen tycker jag det här är ett skolboksexempel på en för tidig investering i ett företag som låg helt fel i tiden och som hade behövt börja i mindre skala för att sedan utöka investeringskvoten.

Så det jag har lärt mig av den här affären är att investera i mogna projekt som går med vinst. Bolag som har en given och förhållandevis enkel affärsidé och som leds av en kompetens styrelse samt hur framtiden och konjunkturen ter sig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?