Post entry

Aktiemarknades flockbeteende

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bubblor startas av det man kallar aktiemarknadens flockbeteende. Och det gäller att undvika bubblor för att inte förlora pengar. Aktiemarknaden är ju en sorts auktion och om många köpare vill ha en viss aktie, pga att man tror att värdet kommer att stiga, går priset upp. Detta sker även om värdet på bolaget inte har ändrats. När det gäller aktieköp är därför informationen det viktiga. Så klart. Om all information fanns tillgänglig för alla skulle det vara lättare att ta korrekta beslut. Men så fungerar inte verkligheten. Man kan aldrig vara säker på att man har all väsentlig information. Det som ibland händer är att om det uppstår en rörelse där det verkar som att alla andra vet något som jag inte vet, så hänger man med utan att reflektera över informationen som finns.

Några undersökningar som har gjorts (detta ser vi också i ”verkligheten”) visar att aktieköpare lättare följer majoriteten än minoriteten även om de förlorar på det. Det är ”betryggande” att veta att man inte var ensam på att förlora pengar på en viss aktie. Vi har alltså en stark benägenhet att tro att majoriteten alltid har rätt. Men om man försöker värdera och bedöma majoritetens prestation och resultat kan man komma ifrån flockbeteendet. Detta innebär att om man är kritisk till informationen som finns och hela tiden påminner sig om att majoriteten inte alltid har rätt så kan man göra goda aktieaffärer genom att undvika flocken (och bubblan i dess kölvatten). Detta är vad flera aktiegurus och fondförvaltare har som filosofi; att köpa de aktier som är opopulära för tillfället eftersom deras pris inte har drivits upp av någon flock. Men det intressanta i sammanhanget är förmodligen att många fondförvaltare är en del av flocken. Det gäller att undvika dessa fonder eller aktier som dessa förvaltare har trissat upp priset på.

Det svåra är ju att veta vad är dagens bubbla. Kristoffer Stensrud t.ex. tror att miljöaktier och miljöfonder är dagens bubbla. Och det kanske är därför som Borevindaktien har kraschat och gått ned till 1.16 kr från 25 kr för några år sedan. Å andra sidan kanske det är köpläge nu. Men det är omöjligt att veta.

En författare, Bodo Schäfer, menar att man ska skriva ner alla faktorer som har gjort att man har tagit beslutet att köpa en viss aktie. Man ska vidare skriva ner vid vilket pris som man planerar att sälja aktien. Detta har jag funderat på ett tag nu och i och med bloggandet har jag påbörjat detta i ”light-version”. Genom bloggandet har jag också börjat tvinga mig själv att bli mer kritiskt tänkande och försöka motivera mina inköpsbeslut bättre än tidigare. Och jag är glad för er andra redeyeanvändare och bloggare vars information jag har tagit del av. Tack!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?