Post entry

Tunnsått med frön på börsens bakgård

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I skrivande stund finns det ett tjugotal bolag på Stockholmsbörsen som värderas med ett börsvärde under 100 miljoner kronor. Fyndläge tänker således den obotlige lycksökaren som drömmer om att finna ett nytt "teknologiunder" likt Microsoft, Intel eller Nokia. Visserligen finns det också några bolag som ligger i framkanten inom nya banbrytande teknologier, men om du tror att du i närtid kan finna någon ny "tenbagger" bör du dock snabbt tänka om, för representanterna på börsens bakgård bjuder i allmänhet på notoriska förluster, svaga balansräkningar, negativ tillväxt och ett förbrukat förtroendekapital. Det är även här som flera tidigare så lovande förhoppningsbolag rotat sig, bolag som ironiskt nog funnits på börsen under många år och som överlevt tack vare en retorisk företagsledning som skickligt predikat om global erövring och oändlig tillväxt men dessvärre presenterat ett facit där verksamheten trampat vatten och urvattnat aktieägarnas plånböcker i rask takt med hjälp av ständigt återkommande nyemissioner.

Börsens bakgård ser alltså ut som ett skrotupplag där bolagen representerar treenigheten; gudomliga visioner, ständiga nyemissioner samt en slutlig stämpel av förtroendekris, egenskaper som knappast synkroniserar med en behaglig kursresa. Och som om inte detta vore nog med elände så har även finanskrisen dykt upp som en torr passadvind från väst, som nu förvandlat bakgårdens fundament till en näringsfattig mylla som urlakats på grund av bristen på närande riskkapital tack vare placerarnas minskande riskbenägenhet samt bankernas kreditåtstramning. Teligent var det första bolaget som sloknade och Digital Vision riskerar att bli det andra och nyligen så tvingades Biolin avbryta avknoppningen av dentalbolaget Ospol då nyemissionen misslyckats. Småbolagsdöden riskerar alltså att bli verklig, omfattande och hänsynslös då finansspöket samt lågkonjunkturdjävulen spridit kalla kårar längs med ryggraden även på den mest luttrade placeraren och numera hjälper inte heller några välsignelser från munviga och vältaliga företagsledare. Det enda som i detta fall kan användas som substitut till vitlök och vigselvatten är en stark resultat- och balansräkning, något som dessvärre få bolag på börsens bakgård besitter. Är man dock av äventyrlig natur, extremt riskbenägen samt tror på mirakel kan det åtminstone inledningsvis vara en roande sysselsättning med en orientering i bakgårdens mörka labyrint, sökande efter ett gyllene frö eller ljuset i tunneln. Risken är dock stor för besvikelser men låt oss ändå ta kompassen i hand och orientera oss igenom detta skrotupplag i jakt på fynd som andra i all hast lämnat ifrån sig.

De bolag vi först stöter på är globaliseringens eftersläntrare såsom bl.a. textiltillverkaren Borås Wäfveri och etikettillverkaren Nilörngruppen. Här är det bolag som misslyckats med att anpassa verksamheten i takt med ökad konkurrens från lågkostnadsländer och som tvingats genomgå ett långt stålbad av omstruktureringar som överlevnadsförsök till att nå tillbaka till lönsamhetsbanan. Här stöter vi även på Wedins Skor som är ett sorgligt kapitel i sig och som inte längre ens är värd namnet. Här sprids verkligen en illaluktande odör av besvikelser och med en rejäl lågkonjunktur på ingång är detta knappast något ställe att stanna till på för en andhämtningspaus. Låt oss därför orientera oss vidare till nästa kontroll där testutrustningsföretaget Audiodev och telefontillverkaren Doro hamnat, bolag som tidigare varit hyggligt lönsamma men som nu strandat mitt i ett teknologiskifte.

I takt med att mobiltelefonen erövrat marknadsandelar av den traditionella telefonen har Doro tvingats in i nytänkande, något som även varit framgångsrikt då bolaget lyckats nischa in sig mot bl.a. homogena mobiltelefoner ämnade för en äldre målgrupp. Dessvärre känns Doro som en alltför liten spelare för att kunna överleva. Risken är stor att giganterna inom mobiltelefonin snabbt utmanövrerar bolaget under kommande lågkonjunktur tack vare deras stordriftsfördelar. Sneglar vi blicken vidare mot Audiodev så märker vi att testutrustningstillverkaren plågas i en annorlunda sträckbänk än Doro. Här har teknologiskiftet varit ännu mer omfattande och bl.a. har formatkriget inom optisk media nästan skjutit i sank Audiodev i ingenmansland mellan blålasern och HD-DVDn. Kriget är dock nu lyckligtvis över men trots att Audiodev sitter med en färdigutvecklad innovativ testutrustningsarsenal så bromsas volymförsäljningen ännu av konsumenternas långsamma anpassningsförmåga till den nya teknologin och inte blir det bättre av att konsumenterna nu tvingar i sig bromsmediciner i form av en lågkonjunktur.

Nästa kontroll känns som ett garnnystan utan ända eftersom vi här finner riskkapitalbolaget Affärsstrategerna samt Life Science-konglomeratet Biolin, bolag med rätt så röriga verksamheter. Här finns det överraskande nog tillräckligt med underlag för en snabb vattenpaus. Substansvärdet för Affärsstrategernas portföljinnehav uppgick vid den senaste rapporten till 4,93 kronor per aktie, vilket alltså indikerar på att aktien handlas med kraftig rabatt. Problemet är dock att riskkapitalbolaget sitter med en obefintlig kassa samt en svårgreppbar portfölj där miljövänliga blöjor blandas med kändissajter, skolfotografier och instrument för DNA-analyser. Diversifierat kan man tycka men frågan är om Affärsstrategerna någonsin kommer att få en rättvis värdering på börsen? Multimediasökmotorn playaudiovideo.com har givetvis en stor potential och skulle även locka till sig stort intresse i ett positivt börsklimat men nu befinner vi ju oss i skräckens år 2008, vilket rejält försvårar möjligheten till gynnsamma exits. Ett bevis på detta var just Biolins misslyckade avknoppning av Ospol där målsättningen var att få in 10 - 30 Mkr men där facit landade på ynka 6 Mkr. Biolin finns det dock skäl att analysera lite extra eftersom bolaget sitter på en hyfsad kassa och närmar sig ett långsiktigt positivt kassaflöde, vilket kommer att kunna realiseras tack vare fortsatt stark organisk tillväxt samt genom de omstruktureringar som nu sker inom affärsområdet Analysinstrument. Problembarnet är dock Ospol och frågan är vilken reservstrategi Biolin har kring dentalbolaget. Även fastän Ospol växer med 50 procent mellan kvartalen så pressar den höga tillväxttakten kassaflödet i form av höga etableringskostnader och frågan är om Biolin kommer att bli tvungna att skära ner på tillväxttakten eller sälja Ospol till reapris för att kunna undvika en nyemission. Biolin är dock relativt konjunkturokänsliga och gynnas även av den förstärkta dollarkursen. Detta innebär att bolaget kan ha tillräckligt med verktyg för att strypa det negativa kassaflödet i så pass stor utsträckning tack vare att analysinstrumentens stigande lönsamhet hinner ikapp Ospols kostnadsrally innan det blir aktuellt med kassapåfyllning.

Orienterar vi oss vidare bland skrotupplaget så snubblar vi slutligen över pestsmittade förhoppningsbolag som IP-utvecklaren Tilgin samt biometribolagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Dessa bolag besitter visserligen en innovativ teknologi i produktutvecklingens absoluta framkant men dessvärre har försäljningen plågats av marknadens långsamma mognadsprocess. Det är även här som de mest frikostiga men allt mer deprimerande aktieägarna finns, då dessa förhoppningsbolag årligen lyckats förnya sina prenumerationer på nyemissioner, med missbrukat förtroendekapital som följd. Trots detta så kan det faktiskt vara just här som det gyllene fröet kan finnas eller ljuset i tunneln, föga överraskande, eftersom det ju rör sig om förhoppningsbolag.

Fjolåret blev ett totalt urfloppat år för Tilgin då bolaget tappade Belgacom som kund och därmed även halva omsättningen. Detta resulterade givetvis även i blodröda siffror i resultaträkningen men efter ett långt och mödosamt arbete har nu bruttomarginalen successivt stärkts och Tilgin har även lyckats knyta till sig nya strategiska referenskunder samt ett par samarbetsavtal med livsviktiga muskulösa systemintegratörer som på sikt kan komma att resultera i ett rejält omsättnings- och resultatlyft. Dagens värdering lockar men ännu blöder Tilgin allför kraftigt för att övertyga till köp.

Biometribolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics ser då en aning intressantare ut, framförallt eftersom lösenord och PIN-koder i allt raskare takt byts ut mot säkrare och mer kostnadseffektiva lösningar baserade på biometrisk teknologi. Fingerprint Cards som utvecklar sensorer till biometriska läsare har även nått framgångar i främst Asien med hyfsade volymorders till finanssektorn som är en av de snabbast växande sektorerna i branschen tack vare bl.a. ett ökat behov av säkerhet inom bankernas IT-system. På lite längre sikt har även bolagets linjesensorteknik potential att nå en gigantisk marknad inom kreditkort och mobiltelefoni, men även fastän Fingerprint redan har en färdigutvecklad teknologi för kreditkort så kommer det sannolikt att dröja ett bra tag innan en volymförsäljning uppenbaras. Det som tynger bolaget och aktien på kort sikt är dock en kommande nyemission som ju dessvärre genomförs i sämsta tänkbara marknadsläge. Anledningen till denna är att bolaget behöver rörelsekapital för att kunna hantera en ökad orderingång. Då förtroendet för ledningen är nedkörd i botten och då just mantrat om "en kommande starkt försäljningstillväxt" börjar kännas utslitet finns det en stor risk för att aktien kan komma att dala ner mot emissionskursen på 2,20 kronor, även fastän emissionen är garanterad till 60 procent.

Likviditetssituationen för Precise Biometrics börjar även se ansträngd ut men lundabolaget nådde överraskande ett break-even resultat under det tredje kvartalet, vilket är ett underverk i sig, som även växte sig än större då bolaget samtidigt meddelade att de fått en kreditfacilitet på 15 Mkr. Då Precise Biometrics äntligen fått igång licensförsäljningen av bolagets match-on-card teknologi till bl.a. amerikanska myndigheter samt då bolaget även gynnas av den starka dollarn så ser faktiskt inkommande kvartal ut att bli det första kvartalet som Precise Biometrics har möjlighet att nå ett positivt kassaflöde. Problemet för bolaget är likt Fingerprint Cards att de dessvärre sitter med ett förbrukat förtroendekapital. Det som man dock bör vara medveten om är att den danske VDn Tomas Marshall lyckats utföra små mirakel, skurit i kostnaderna samt gjort rejäla försök till att återfå marknadens förtroende, bl.a. med att dra ner på alltför optimistiska utsagor om framtiden, något som ironiskt nog resulterat i kritik från aktieägarna då VDn nu varit allför fåordig. Det intressanta är dock att de estimat som VDn har utfärdat har också kunnat uppnås inom rimlig tid, särskilt när det gäller vunna upphandlingar inom nationella ID-kort, en marknad som Precise Biometrics är marknadsledare inom. Detta innebär att de närmaste månaderna kommer att bli högintressanta då ledningens profetia skvallrar om ett antal nya vunna upphandlingar inom just nationella ID-kort, vilket knappast skulle passera obehindrat förbi aktiekursen. Det som dock känns en aning förbryllande är det faktum att sett till den digra meritlistan av samarbetspartners bland smartkortstillverkare och systemintegratörer så känns nuvarande försäljningsnivå märkligt svag. Frågan är om det är bolagets teknologi som inte övertygar eller om det just är marknadens långsamma mognad som är orsaken. För aktieägarnas bästa tror jag att det är match-on-card teknologin som ännu inte nått sitt fullskaliga kommersiella genombrott.

Innan vi passerar mållinjen på vår orienteringsresa så behöver vi givetvis ställa oss frågan om det finns något gyllene frö på börsens bakgård som är hyfsat konjunkturokänsligt med en bred porfölj av referenskunder och starka samarbetspartners, samt som står redo för kraftig organisk tillväxt, ett positivt kassaflöde och lönsamhet? De bolag som får flest lyckoträffar är Biolin och Precise Biometrics, som även gynnas av den stärkta dollarn, men även Tilgin och Fingerprint Cards blir inte helt lottlösa. Den slutliga frågan som hotar att väcka oss från den begynnande dagdrömmen är varför man överhuvudtaget skall köpa lottsedlar från börsens skrotupplag när det är höstrea på stabila kvalitetsbolag som fortfarande presterar hyfsad tillväxt och lönsamhet samt levererar en hög direktavkastning? Nja, det skulle väl vara för spänningen då eller för att hålla dagdrömmen vid liv och fantisera vidare om att ha en "tenbagger" i portföljen. Att rekommendera köp känns givetvis alltför våghalsigt men att ha en par av dessa bolag under bevakning är att rekommendera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?