Post entry

Tid att satsa på småbolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börsen har 290 bolag. Om man satsade pengar i alla dessa vid årets början, så har de stigit med ca 65 procent. Hade man instället hållit sig till de företag som de strora förvaltarna förderar, de som finns i index och tillhör de trettio största, så är uppgången 43 procent.

Skillanden beror på att sex aktier av tio har slagit börsens index. Till detta kommer att det har varit extremt många kursrusare bland de mindre bolagen. Boliden har gått upp med 400 procent. 9 andra aktier med 200 procent och ytterligare 57 stycken har mer än dubblerats i värde.

Däremot har tungviktarna Ericsson, Hennes & Mauritz och TeliaSonera svikit. Av de fyra tygsta bolagen är det endast Nordea som slagit index.

Orsaken till denna fenomenala återhämtning kan förklaras av att det var de små bolagen som var mest pressade av finans och konjunkturkrisen. De har nu i stort återtagit vad de tappat.

Den uppgång vi har sett kan även förklaras psykologiskt. Extrem rädlsa följdes av en lika star eufori. Dessvärre bör den optimistiska tiden numera ligga bakom, snarare än framförr. Många bedömare menar att vi åter närmar oss ett jämnviktsläge.

Rent statistikst så har småbolagen alltid haft en tendens att vinna i längden. Konsten att slå index är i de allra flesta fall, en fråga om att finna de starka bolagen utanför de trettio största.

Funderare har undrat över hur det kommer sig att det vanligen är så svårt att överträffa index. En förklaring är att olika investeringsstrategier fungerar olika bra beroende på investeringsläget. De flesta placerare är duktiga i ett visst marknadsklimat, men klarar sällan alla konjunker.

Kanhända så sammanhänger svaret på frågan om varför det är så svårt att slå index, framförallt med att detta utgör summan av all kunskap som finns om börsen vid en given tidpunkt. Indexutvecklingen utgörs av samtliga beslut som fattas på börsen, och därmed kommer mer än hälften av dem att vara sämre än medeltalet. Det är logiskt, och sker automatiskt.

Småbolagsfonder och de som inriktar sig på tillväxtaktier brukar dock överträffa indexet. Detta fenoment är svårt att bortförklara, och utgör stommen i de strategier som försöker överträffa indexet.

I Robert Malkiels "A random walk down Wall Street" visar författaren att bara en bråkdel av de fonder som lyckas prestera bättre än index över en tioårsperiod, lyckas med detta nästa tioårsperiod. De enda som tycks klara konststycket är några få välkända placerare. Warren Buuffet är en av dem. Det enda undantag som Robert Malkiel funnit är småbolagsfonderna.

En orsak till att småbolagen tenderar att övertfäffa genomsnittsaktien kan sammanhänga med att de är dåligt genomlysta. Den som har tid och resurser, kan därmed skaffa sig ett övertag gentemot de placerare som främst koncentrerar sig på börsens tungviktare. I de stora bolagen är konkurrensen stenhård.

Slutsatsen är att privatpersoner har mycket att vinna på att hålla sig till de mindre bolagen. De har dessutom den fördelen att de inte behöver ta hänsyn till likviditeten i aktien, på samma sätt som en stor instution måste göra.

Nu skall man inte blanda ihop korten, och tro att bara för att man teoretiskt kan slå indexet, så innebär det också att man kommer att göra det. För att lyckas krävs bra information, en portion tur och en hel del uthållighet oavsett investeringsfilosofi.

Själv inser jag att jag inte kommer att överträffa indexet i år.

Suck!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?