Post entry

Omsvängd vals i portföljtävlingen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det går inte så lysande i portföljtävlingen måste jag medge. Den började ju som en katastrof då Teligent först sjönk med 50 procent och sedan hjälpte Precise Biometrics till av bara farten så att jag ankrade mig fast i botten. Det krävs således lite tur och ett och annat mirakel för att jag skall lyckas återhämta det som jag förlorat. Jag skall även medge att trots en lyckosam placering i Prevas som jag förövrigt ämnar behålla länge så har såret ännu inte koagulerat av min miss i Teligent som jag även i verkligheten spekulerade vilt i, dum som jag var.

Tävlingsportföljen har efter den otroligt misslyckade inledningen dessvärre fortsatt att utveckla sig som en vals i motsatt riktning, alltså ett steg fram och två steg bak. Tävlingen är ju rätt kul i sig eftersom det finns möjlighet att rocka loss ordentligt bland börsbolagen och utöva kraftig rapportspekulation, något som i allmänhet brukar vara riskfyllt och förödande. Men träning ger ju färdighet och misslyckanden rubbar ju bara ens självförtroende lite grann utan att orsaka några hål i plånboken då det ju handlar om fiktiva slantar vi leker med.

Lagom till rapportperioden så krängde jag med svansen mellan benen således iväg mina Teligent och Precise Biometrics samt även Pilum. Nu var det ju meningen att jag skulle revanschera mig rejält och bra gick det ju till en början då jag lyckade med en liten speck i Eniro samt fylla portföljen med Prevas. Driven av framgångens hetta verkade det ju rätt enkelt det här och plötsligt hade jag glömt bort tidigare klavertramp. Apatiska aktier som Note och Sigma var därefter på hastigt besök i portföljen och billiga Boliden och analytikerfavoriten Transcom köptes in lagom till rapport. Pang! Så var det dags att åka utförsbacke igen.

Efter att jag fyllt portföljen med Boliden så började jag planera ifall jag även i verkligheten skulle specka lite i aktien. Jag googlade således runt på nätet och tog intryck från förväntningar och marknadssituation och det såg ju faktiskt rätt surt ut med produktionsstopp, dollarkurser och fallande zinkpris och trots en tät dimma av optimism bland olika skribenter på diverse aktieforum så fanns det där under en väl underbyggd pessimism angående kommande resultat. Detta fick mig lyckligtvis nog att avvakta ett verkligt köp och tur var väl det då rapporten var en mindre katastrof och aktien rasade samman.

Transcom rapporterade ju samma dag som Boliden och även här blev det en besvikelse och aktien ner i källaren, kanske inte lika brutalt som Boliden men det ser ju i detta fall ut att ske stegvis då aktien fortsatt falla idag. Två kraftiga steg bakåt alltså men dock med ett litet pyttesteg fram då jag även plockat in Addnode i portföljen, som ju än en gång överraskade med en stark rapport. IT-konsulter som Prevas, Addnode och Know IT ser onekligen billiga ut vid nuvarande nivå och även fastän en lågkonjunktur skulle slå hårt mot konsultbranschen så känns det som att det finns alltför mycket elände inprisat i dessa bolag. Marknadens pessimism drabbar nu de illikvida småbolagen hårt men drabbas gör onekligen även de större, fastän de presterar hyfsat, ta Ericsson som ett exempel. Och hur skall man då lyckas i portföljtävlingen?

Chansa på Epicept kanske? Eller skall jag plocka in Teligent i portföljen igen som ju rapporterar imorgon och som sitter med "tom peng pung" och har skulder upp över öronen. Är det kanske dags för ett mirakel? Kommer Ceplene att få ett godkännande? Eller gömmer det sig ett mirakel i Teligents balansräkning? Ligger ett uthålligt positivt kassaflöde nära till hands bara Teligent lyckas förhandla fram betalningsdatum på nuvarande skulder? Usch! Det känns överlag riktigt riskabelt där ute just nu och passande nog borde jag ikväll gå ut i Mariehamns nattliv och se konserten med Magnus Uggla...jag mår illa...

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?