Post entry

Man får leva som man lär

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det sägs ibland att man får leva som man lär.

Jag nämnde häromdagen att vid noteringar under 90 kronor väljer jag att slå till i Boliden. Så blev det faktiskt också. Ett gäng köptes på 88 kronor. Fallande knivar bör nog hanteras varsamt. Den leken är ytterst farlig. Men jag ser ändå kursfallet de senaste veckorna som klart anmärkningsvärd och till stor del beroende på dels konjunkturoron dels faktum att tefatet (Boliden) är obemannat just nu (avsaknad av VD och finansdirektör). Detta skapar oro allt annat lika.

Visst, metallerna har tappat och dollarn likaså. Det är ingen hit för aktien. Men bakom hörnan finns det nog också en del positivt. På nära håll kan nämnas:

* val av ledning (CEO + CFO) * fortsatta signaler om konsolidering i branschen. (jag tror att många pengarstinna företag söker uppköpsobjekt. Boliden är nog ett intressant sånt)

Bara den första punkten borde innebära rejäl uppvärdering, troligtvis mot tresiffriga nivåer(105-110?). Lite beroende ju på vem det blir förstås. Dessa besked har utlovats i höst och det borde snarare handla om dagar än veckor.

På längre sikt blir ju naturligtvis metallprisernas utveckling följt av dollarn det mest intressanta. Analytikerna spår att vinsten hamnar runt åtminstone 14 kronor nästa år (16-17 i år). På 90 kronors nivån är det en värdering motsvarande 6,5x vinsten 2008. Om prognoserna blir rätt eller fel återstår att se. Viss osäkerhet bör nog finnas med i och med att analytikernas prisförväntningar på metaller kan överstiga de verkliga nivåerna (annat var det förr).

Känns ändå som om nersidan i det här läget borde vara tämligen låg. Men som sagt man vet aldrig. Att pricka botten är svårt och kanske bra onödigt egentligen. Men just nu tycker jag att man har oddsen med sig. Skulle aktien ta sig upp över hundringen någon gång framöver kan man ju ta ett nytt beslut. 10-15 procent är ju vanligtvis en hyfsad årsavkastning för börsen i genomsnitt. Men precis som med börsen generellt ges inget gratis. Var och en ansvarar här för egna beslut. På samma sätt bestämmer man också själv vilken risk man är benägen att ta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?