Post entry

Bra läge i Boliden?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

-Negativ reaktion på en stabil rapport -Fortsatt mycket positiv rörelse i metallpriser -Dollarn fortsatt på en bra nivå

Boliden har varit en av årets stora vinnare på dollarstyrkan och på senare tid har även metallpriserna börjat röra sig uppåt. Bolidens aktie startade året på runt 125kr och handlades på sin topp på knappt 200 kr för en dryg vecka sedan, och har senaste veckan tappat över 10% och handlas i skrivande stund på 173kr.

Mycket tyder på att det här är Bolidens år, och med ett rörelseresultat på 1,1 miljarder under första kvartalet som, i dagens läge, kan förväntas vara det sämsta kvartalet i år för Boliden, så känns inte värderingen så ansträngd.

Under kvartal 1 hade man en lägre produktion i gruvorna jmf. med senaste kvartalet, men detta hade man redan kommunicerats ut till marknaden ,och man kan förvänta högre produktion i Aitik och Garpenberg under resten av året. T.ex. kan man räkna med drygt 20% högre produktion i Aitik i genomsnitt/kvartal resten av året om Boliden når prognosen som lämnades igår.

Dollarn handlas idag på en likgiltlig nivå som under kv1, så här har inte hänt så mycket, men om man går in på metallpriserna så har det hänt en hel del. Bolidens 2 viktigaste metaller har stigit kraftigt jmf med genomsnittet kv1, Zink med hela 15% och koppar med drygt 10%. Guld ner ett par procent, silver handlas på samma nivå och Bly är upp ca 20%. Enligt Bolidens känslighetsanalys ger dessa rörelser runt 1,6-1,7 miljarder högre vinst/år. Det vill säga runt 400 milj/kvartal

Räknar man bara rakt av jmf med kvartal 1 så gjorde man ett rörelseresultat på 1,1 miljarder, med dagens metall/valutapriser så har vi då ett årsresultat på 1,1+1,5+1,5+1,5 = 5,6 miljarder. Lägger man sedan till ökad produktion i gruvorna så kan det bli änn högre. Boliden handlas just nu till ett värde på 48 miljarder, alltså P/E klart under 10 på årets förväntade resultat.

Med Riksbanken som vägrar låta kronan stiga i värde för tillfället har man en liten krockkudde på kort sikt, och med kina som förväntas fortsätta med lättnader så finns det dessutom fortsatt uppsida på metallpriserna.

Mycket ser lovande ut för Boliden just nu, och med dagens förutsättningar finns det en klar uppsida för aktien, och en väldigt stor uppsida om metallpriserna och dollarn fortsätter vara stark...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?