Post entry

Boliden - Stigande efterfrågan på koppar och zink

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Boliden 73,25 kr

Gruvbolaget hör till de mest volatila på Stockholmsbörsen just nu. Aktien har vid flera tillfällen under de senaste tolv månaderna rusat kraftigt. Igår lyfte den 14,45 procent i samband med rapporten.

Det var inte så att innehållet i siffrorna var speciellt övertygande, utan bara det att efterfrågan övergick utbudet av aktier så till den grad att kursen gick rakt upp.

Lägre kostnader och högre zinkpriser anges som en delorsak. Båda faktorerna var dock redan kända innan rapporten publicerades. Resultatet blev dock ungefär 9 procent bättre än vad marknadens analytiker kalkylerat med.

Smältverket, som gick med förlust under första kvartalet, vände till en svag vinst. Efterfrågan från Europa och Kina på basmetaller fortsätter att stärkas. Kopparpriset ligger nu på 5000 dollar per ton. Kinas lagertillgångar ligger på stabil nivå. Produktionen av zink aviseras öka, och hotet om att temorärt stänga den irländska zinkgruvan Tara, ser ut att vara avvärjt. Den är åter på plus.

Boliden har bundit halva skulden på långiktig lågräntenivå, samtidigt som deras storsatsning i Aitik går som planerat.

Köpa Boliden?

Gruvföretaget hör till de aktier som kraftigt gynnas av en stark dollarkurs. Om lågkonjunkturen börjar ge vika, så har aktien mera att ge. Det är ännu en god bit till toppnivåerna. Sommaren 2007, under högkonjunkturen låg kursen kring 160 kr.

Försäljningsökningen ligger i en stabil trend. Den ökar med 21 procent per år.

Vinstutvecklingen har varit betydligt skakigare. De senaste fem åren ligger genomsnittet på 7,8 kr per aktie. År 2006 var den på 20 kronor, men år 2008 blev det 3,4 kronor.

Vinstmarginalen håller sig kring tio procent, men har svajat ordentligt i takt med vinstsvängningarna.

Räntabilitet på eget kapital befinner sig på 18 procent. Lågåret 2008 var det endast 6 procent.

Utdelningen på 1 krona per aktie år 2008, låg under genomsnittet på 1,76 kr.

Årets vinstprognos ger ett P/E-tal på 14,3 och ett PEG tal på 0,3. Vinsttillväxten är därmed lågt värderad.

Aktien har gått upp 311,5 procent sedan årsskiftet.

Sammantaget så tror jag att det finns mer att hämta i Boliden. Den långsiktige siktar på att tidigare kurstopp kring 160 kr, så småningom kommer att testas på nytt. I ett kortare perspektiv är hälften, dvs 80 kronor, inom räckhåll.

Jag sätter målkursen till 80 kronor, och tänker mig att Boliden fortfarande kan har mera att ge, även om aktiepriset redan ökat kraftigt.

.

Kortfattat om Boliden

Boliden bedriver verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Nederländerna och Irland. Bland gruv- och smältverksföretagen är Boliden ett av de ledande i Europa.

Verksamheten är i första hand inriktad på de första bearbetningsprocesserna inom metallindustrin, det vill säga prospekter-ing, gruvbrytning, anrikning, smältning, raffinering och återvinning. Inom återvinning är Boliden en av de ledande aktörerna i världen, och denna del av verksamheten växer.

Boliden har sammanlagt sju gruvor. En ligger i Aitik, fyra i Bolidenområdet kring Skellefteå, en i Garpenberg samt en i Tara i Irland. Bolaget har två zinksmältverk, i Finland och Norge. Dessutom har Boliden två kopparsmältverk, i Finland och Rönnskär utanför Skellefteå. I Bergsöe har bolaget ett blysmältverk.

Produktionen omfattar zink, koppar, -bly, guld och silver. Basmetallerna koppar och zink dominerar. Zink är störst och svarade för omkring 60 procent av rörelseresultatet under 2006, och Boliden är -Europas näst största zinkproducent. Marknadsandelen är 40 procent på gruvsidan och 20 procent vad gäller zinkmetall från smältverken.

Slutanvändare av zink är i första hand byggindustrin, som tar omkring 50 procent av produktionen. Transportsektorn står för en fjärdedel och konsumentprodukter för 10 procent.

På koppar är marknadsandelen i Europa 10 procent på gruvsidan och närmare 20 procent avseende koncentrat från smältverken. Boliden har dock beslutat att investera 5,2 miljarder kronor i koppargruvan i Aitik. Investeringen kommer att öka produktionen och ger en bättre balans mellan gruvor och smältverk.
Tack vare den stora smältverkskapaci-teten är Boliden nettoköpare av koppar-koncentrat. Detta betyder att bolaget gynnas av höga smältlöner, som är den ersättning smältverken får för att processa gruvkoncentrat till metaller.

Slutanvändarna av koppar är byggindustrin, el- och elektronikindustrierna samt maskinindustrin. Dessa svarar för omkring 40, 25 respektive 15 procent vardera av kopparkonsumtionen. I Europa är Boliden tredje största kopparproducent.

Efterfrågan på basmetaller styrs av den ekonomiska tillväxten i världen. Under senare år har framför allt Kinas efterfrågan ökat starkt, till följd av omfattande infrastrukturinvesteringar. Samtidigt har gruvproduktionen ökat marginellt, eftersom en mångårig svag utveckling av metall-priserna har bidragit till låga investeringar i prospektering och ny gruvkapacitet.

Prospekteringen och investeringar i nya gruvor har ökat kraftigt, men det tar lång tid från prospektering till dess att nya gruvor kommer i gång. Därtill har brist på utrustning förlängt ledtiderna. Enligt många bedömare blir det inte balans mellan tillgång och efterfrågan på zink förrän tidigast 2009.

Källa:

(Klipp från analys i aktiespararna)

http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Analys-Boliden/Post.aspx#actions

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?