Post entry

Boliden - risk och möjlighet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Boliden har för närvarande en låg värdering och hög dirkektavkastning jämfört med andra bolag inom gruv, metall och stålföretagen. Riktkurs 100 kr.

Boliden 84,40 kr

Finns en framtida efterfrågan på Koppar och Zink?

10 % av världens zinkkapacitet försvinner från marknaden under åren 2011-2014, eftersom flera gruvor stänger ner. Givet bolagets kassaflödesgenerering vid rådande metallpriser bör nettoskulden kunna minska i rask takt. Enligt Handelsbankens beräkningar kommer Boliden att vara överkapitaliserat redan 2011.

Det finns frågetecken rörande bolagets kopparproduktion under 2010. I rapporten framgår det underförstått att kopparproduktionen kommer att ligga kring 96 500 ton för året. Ledningen har antytt att den nivån kan vara aningen hög.

Boliden håller tidsplanen för Aitik intakt, men tror att kopparhalterna för 2011 bör bli lägre än tidigare bedömningar (0,23 procent jämfört med tidigare 0,31 procent). Detta skulle innebära en minskning med 25 000 ton koppar.

Bolidenaktien nådde 160 kr under sommaren 2007, men då var å andra sidan 4.500 dollar.

Till detta kommer att Boliden är ett av de bolag som mår bäst när dollarkursen är stark.

För närvarande kan Boliden anses vara fullvärderad, men i ett perspektiv på fem år eller mer så kan aktien ha mera att ge. Om man gör grundantagandet att försäljningen fortsätter att växa med drygt 12 procent per år, och att vinstmarginalen ligger på i genomsnitt 12 procent under den kommande femårsperioden, så kan Boliden värderas till 97 kr i nuläget.

En riktkurs på 100 kr, är inom räckhåll.

Försäljningstillväxten känns rimlig om man tänker sig att efterfrågan från Kina och de Östasiatiska länderna tar fart.

Styrelsen konstaterade i februari 2010 att bolaget verkar i en cyklisk och kapitalintensiv bransch, där god lönsamhet och finansiell stabilitet är förutsättningar för uthållig tillväxt och långsiktigt värdeskapande.

"Mot denna bakgrund har Bolidens finansiella mål för skuldsättningsgrad och utdelning ändrats medan avkastningsmålet är oförändrat. Syftet med ändringen är att skapa ökad tydlighet och anpassa målen till gruv- och metallbranschens förutsättningar".

Preciserat innebär de nya preciseringar, som Boliden satt upp, att avkastning på sysselsatt kapital ska överstiga 10 procent över en konjunkturcykel. Detta mål är oförändrat mot tidigare.

Det nya målet för nettoskuldsättningsgraden är att den i en högkonjunktur ska vara högst 20 procent. Det senare i syfte att vidmakthålla en rimlig finansiell handlingsberedskap i en lågkonjunktur. Tidigare mål var att nettoskuldsättningsgraden skulle uppgå till cirka 40 procent.

Det senare innebär att Boliden nu tar en mindre risk.

Bolaget har för närvarande den lägsta värderingen och den högsta direktavkastningen av de nordiska gruv- metall samt stålföretagen.

Var ligger då riskerna samt potentialen i bolaget?

RISK 1:
Konjunkturen en stor risk, i Asien har bland annat Kina nu visat flera tecken på en svagare tillväxt, låt vara från en extremt hög nivå. En rejäl avmattning i Kina skulle få stora implikationer för metallpriserna.

RISK 2:
Gruvnäringen är mycket kapitalintensiv. Den nu pågående utbyggnaden av Aitikgruvan beräknas kosta 6 miljarder till och med att gruvan är fullt utbyggd år 2014. Höga investeringar ger känslighet mot räntehöjningar.

RISK 3:
Malmhalten, det vill säga hur stor andel metaller det finns i ett ton bruten malm, kan mycket väl bli lägre än förväntat, vilket även det slår mot resultatet.

RISK 4:
Boliden bötfälldes nyligen av EU för att ha deltagit i en kopparpriskartell. Den här typen av risk, den att Boliden bryter mot någon regel, får man räkna med även i framtiden. Det kan röra sig om miljörisk, och energirisk.

RISK 5:
Boliden är känslig för priser, valutor och metallpriser, självklart gäller även samma formler motsatt väg. En tioprocentig förändring av priset på de viktigaste metallerna påverkar resultatet per helår med 470 respektive 565 miljoner kronor.

Nettoresultatet för det andra kvartalet uppgick till 755 miljoner kronor, som jämförelse.

RISK 6:
Valutaeffekterna ger kraftiga resultateffekter. Som nämnts ovan gynnas bolaget av en stark dollar. En tioprocentig förändring av kursen på den amerikanska dollarn slår hela 970 miljoner kronor på resultatet, motsvarande siffra för relationen euro/dollar är 380 miljoner kronor. Nettoresultatet för det andra kvartalet uppgick till 755 miljoner kronor, som jämförelse.

***

Möjlighet 1:
De positiva tecken som finns är dels att utbyggnaden av Aitikgruvan nu verkar vara tidsmässigt helt i linje med plan, vilket successivt kommer att öka produktionen.

Möjlighet 2:
Hävstången i valutor och metallpriser fungerar åt båda hållen.

Möjlighet 3:
Konjunkturen fortsätter att förbättras globalt. Det innebar en sannolik ökad efterfrågan i Kina mot slutet av året.

Det är dessvärre fullständigt omöjligt att sia om resultatet för koncernen på några års sikt. Det är en ekvation som har alldeles för många okända variabler.

Värderingsmässigt ser det ut som om Boliden för 2010 ska kunna redovisa ett resultat omkring 15 kronor per aktie samt dela ut 5 kronor per aktie. detta skulle ge ett p/e-tal på drygt 5 samt en direktavkastning på 6 procent.

Slutsatsen är att man kan köpa det lågvärderade företaget, eftersom att det finns möjliga resultatförbättringar i sikte. Samtidigt så är det ännu för tidigt att avgöra hur den långsiktiga utvecklingen på aktiekursen kommer att te sig.

***

ÖVERKURS:

Tips:

Kombinera aktieinnehavet i Boliden med optioner, så kan du reglera risken i förhållande till framtidsutsikterna.

Du vill inte att kursen skall gå ned, därför kan det vara lämpligt att etablera ett "fence" eller en "collar". Kärt barn har många namn.

Fråga:
Hur fungerar ett "fence" som inte kostar mig något. Ett skydd där jag inget riskerar om marknaden går emot mig?

Svar:
Ett fence förutsätter att du äger aktierna, och då är du i princip "lång".

Fencen etablerar man för att skydda sitt aktieinnehav.

Kostnadfri blir den tack vare att man säljer aktiens potential samtidigt som man köper ett kursfallsskydd.

Mer information om derivatens svindlande värld, finner man på derivatinfo.

http://www.derivatinfo.com/main.php

.....

Fence/Collar
Beskrivning i text och bild på hur den genomförs:
http://www.tradingportalen.com/derivathandel-optionsstrategi...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?