Post entry

Avåkningar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är inte bara jag som drabbades av en avåkning (läs tidigare blogginlägg i ämnet). Det gjorde även ett obemannat farkost vid namn Boliden.

Att rapporten var svag kunde man nog vänta sig. CEO och CFO drog ju som bekant för någon månad sedan. Kursen ställdes därför ner inför denna rapport för att idag ... tappa ytterligare 10%.

Jag tror att det huvudsakligen, eller i vart fall till stor del, berodde på att man inte lyckades ge ett besked om vem som ska ta rodret framöver. Det är ju aldrig kul att flyga när kapten har hoppat ut och inte heller är det skoj att åka taxi när man ser att chauffören kastar sig ur bilen. Konstigt vore annat och nog borde styrelsen ha gjort ett bättre jobb. Är det svårt att hitta någon lämplig kandidat? Vill ingen ha jobbet?

En sak som slog mig också var faktum att man tidigare motiverade säkringar för kopparn med att det rådde balans gällande tillgång/produktion/efterfrågan. Den balansen fanns inte på zinksidan och där körde man därför osäkrat. För aktieägarnas bästa. Idag ser vi att det var en smärre missräkning. Men de som tog besluten har dragit vidare till nya jobb (SCA). Är man Boliden-ägare behöver man nog inte sörja.

Nu är jag inte det men ärligt talat så börjar jag fundera på att bli det. Uppköpsrisken/chansen får väl ses som stor just nu. Ingen ledning, inga dominerande ägare och kassaflöden som räcker och blir över. Värderingen är heller inte särskilt hög och skuldsättningen hanterbar. När turbulensen efter rapporten har lagt sig, när räntefrågeställningar (FED) är uträttade, ja då kan det nog vara dags att stiga på. Känns så alla fall.

Råvarubomen sägs pågå i mer än ett decennium åt gången när detväl sker. Då kanske det finns ett par år kvar av den? Får Boliden dessutom en CEO kommer en hel del osäkerhet att skingras. Blir han/hon sedan offensiv kan det här caset bli hur bra som helst. Jämför med Lundin Mining som hela tiden är aktiva istället för att enbart se till att lönen betalas ut. Det är av största vikt att ledningen är stora ägare som synes. Just det här är väl den främsta triggern i det här läget. Att hitta en lämplig VD. Ju förr desto bättre. Jag håller "köpknappen" varm.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?