Post entry

Xtracom: the sky is the limit

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Xtracom AB är ett bolag med fokus på bredbandsmarknaden triple-play som växer kraftigt år efter år. Bara under det senaste året har Triple-play växt oerhört fort. Från 62 000 kunder för ett år sedan till 125 000 den sista juni i år. Användaren "aktiemalle" rekommenderar köp av Xtracom.

%22%5C%22Xtracom AB är ett bolag med fokus på bredbandsmarknaden triple-play som växer kraftigt år efter år. Bara under det senaste året har Triple-play växt oerhört fort. Från 62 000 kunder för ett år sedan till 125 000 den sista juni i år. Analytikerna tror även att det kommer öka ännu mer, längre fram i tiden. Triple-play innebär att ha IP-telefoni, bredband samt TV i samma förbindelse.

Bolaget verkar både inom installation, drift samt systemutveckling. Xtracom AB har som affärsidé att genom dotterbolag leverera konsulttjänster och operatörslösningar inom Internet, IP-telefoni, och IP-TV. Bolaget arbetar även med att utforma och förbättra kundernas IT-stödsystem och relaterade affärsprocesser.

Xtracom arbetar på en mycket konkurrenskraftig marknad. Men i och med företagets förvärv den senaste tiden, har företaget vuxit så pass mycket att företaget alltid är med och slåss med de riktigt stora om de riktigt stora ordnarna.

Potentiella kunder är Telia-Sonera, samt Comhem för att bara nämna några. Något annat positivt med det är att Telia-Sonera har bestämt att börja satsa ordentligt på Triple-play, vilket gynnar Xtracom då många stora ordrar i framtiden kan dyka upp.

"- På längre sikt kommer tv över bredbandet att vara överlägset," Säger Telia-Soneras triple-play ansvarige Anders Bruse.

Telia om sin "nya" satsning:

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.82339

Framtids utsikter:

  • Företagets ska fortsätta att växa kraftigt med hjälp av att förvärva bolag.
  • Triple-play telefoni växer kraftig ( över 100 procent senaste året) och det tros växa ännu kraftigare.
  • Om 4-5 år tros den ha tagit över totalt.
  • Även Telia-Soneras triple-play chef tror så:"- På längre sikt kommer tv över bredbandet att vara överlägset,"
  • Xtracom kan få en stor kundgrupp t.ex. just Telia-Sonera samt ComHem kan Xtracom bygga upp triple-play nät åt i framtiden.
  • Xtracom räknar med fler förvärv den närmsta tiden
  • Per Hallerby berättade för beQuoted att Xtracom ska satsa på Afrika.Han anser att detta är en region där IP-telefoni har en stor potential.Dock så är jag själv personligen väldigt skeptisk till detta med Afrika, då jag anser att kontinenten redan nu är alldeles för mycket efter i utvecklingen medans Triple-play ännu inte har slagit igenom helt på den europeiska/ Amerikanska marknaden.
  • Det spekuleras även om ev. uppköp av företaget.

Omsättnings målen

2007: minst 100 MSEK

2008: minst 270 MSEK

2009: minst 300 MSEK

Rörelsemarginal

Minst 7 % per år för perioden 2007-2009

Om dessa mål klaras bör/ska kursen uppskjusteras oerhört mycket.

"- Vi har satt upp mål som vi vet att vi kommer att klara av, enbart den befintliga verksamheten kommer att omsätta 100 miljoner kronor i år."

Berättar Per Hallerby till beQuoted efter Q1.

För första kvartalet 2007 blev siffrorna i korthet:

• Omsättning: 16,7 Mkr (3,2), +422%

• Resultat efter finansnetto: 0,1 Mkr (0,06), +66%

• Vinst per aktie: 0,01 öre (0,01)

Per Hallerby förklarar det låga resultatet med att fokus har legat på tillväxten, till beQuoted.

Omsättningen på 16,7 miljoner kronor för första kvartalet inkluderar inte det senaste förvärvet av CTCS. CTSC kommer från och med andra kvartalet ingå i koncernens konsoliderade räkenskaper.

Under 2006 omsatte CTCS 8 miljoner kronor, men bolaget har växt ytterligare sedan dess och har idag över 30 anställda. beQuoted tror därför att CTCS kan bidra med drygt 20 miljoner i omsättning de kommande tre kvartalen.

Uträkningar:

Mål för hela 2007 i omsättning: 100 MSEK

Q1 omsatte: 16,7 MSEK (inte CTCS inräknat)

CTCS beräknas bidra med 20 MSEK i omsättning för året, vilket innebär att Xtracom ink. dotterbolaget ska omsätta 63,3 MSEK under de tre kommande kvartalen.

Om man räknar med att företaget omsätter 16,7 MSEK / kvartal + CTCS omsättning är det 13,2 MSEK i omsättning kvar till företagets omsättningsmål på 100 MSEK.

16,7*4 = 66,8 MSEK

66,8 + 20 MSEK = 86,8 MSEK

100 - 86,8 =13,2 MSEK

Slutsats:

Företaget måste öka sin omsättning med 15 procent för helåret 2007 vilket kan jämföras med 2006 omsättningsökning med 422 procent. Med andra ord så håller jag med VD´n om att de "tuffa" omsättningsmålen kommer att uppnås med god marginal.

Varför skall man köpa Xtracom?

+ PLUS

  • Mycket gedigen samt målmedveten personal som vet vad som väntar.
  • Triple-play växer fort, nästan för fort.
  • Mycket kompetenta samt kunniga konsulter.
  • Nedtryckt kurs efter att SkyCom sålt sitt innehav.
  • Med och slåss med de stora om storordrarna
  • Telia-Sonera ska börja erbjuda Triple-play nät, vilket kan innebära att Xtracom får stor-ordrar från Telia om att sätta upp triple.play nät
  • Med hjälp av Xtrafone är även Xtracom ett känt varumärke utomlands.
  • Sajten "Smallcap" skriver:"Xtracom har gjort en betydande impuls uppåt. Aktien är därför värd att bevaka för en eventuell långsiktig trendvändning uppåt. "
  • Under lågkonjukturen tros triple-play vara en av de "branscher" som inte drabbas lika hårt som övriga branscher då folk kommer att fortsätta vara uppkomplade i datorn, kolla på TV samt ringa till sina bekanta.
  • Vd Per Hallerby har idag ett ganska blygsamt innehav på 255.000 aktier i Xtracom. När beQuoted frågar varför han inte har ett större innehav avslöjar han att han kommer att köpa på sig fler aktier:"- Orsaken till att jag och övriga i ledningen inte ökat tidigare är helt enkelt att vi inte kunnat pågrund av insiderskäl", säger Per Hallerby till beQuoted
  • De "tuffa" omsättningsmålen kommer troligtvis klaras
  • Skycom var tidigare en huvudkonkurrent till Xtracom men efter försäljningen av D & W TEKNIK till Xtracom har Skycom stryckits från Xtracom´s "konkurrent lista"
  • Ryktas om att 5-8 miljoner aktier ska säljas ut, som dock inte är sant till 100 procent. Detta rykte drar ner kursen vilket ger ännu bättre fyndläge.
  • Spekuleras kring uppköp (positivt för kortsiktiga)

- MINUS

  • Afrika i framtiden, dock är detta inte helt klart ännu.
  • Spekuleras kring uppköp (negativt för långsiktiga)

Min bedömning:

I dagens läge bedömer jag att aktien är mycket köpvärd.

Enligt mina bedömningar är nedsidan begränsad (0,40 - 0,50 ) medan uppsidan är enorm (1.10- 1,60) inom ett halvår.

Men då krävs naturligtvis att de tuffa omsättningsmålen klaras. Om man lyssnar till vad VD´n säger om detta, så bör det klaras någorlunda lätt.

Det som skulle kunna driva ner kursen under den närmaste tiden är den skakiga börsen som råder.

Någon har även spridit ett rykte om att runt 5-8 miljoner aktier ska ut ur företaget vilket innebär nästan 10 procent av företaget. Dock är detta rykte helt falskt då nära vänner har varit i kontakt med företaget.

Även jag har mailat Xtracom och frågat angående ryktet, då fick jag följande svar:

Hej, Det finns ingen sanning i detta rykte. Det går heller inte att sälja alla dessa aktier då stora delar är inlåsta. Det finns nämligen en inlåsningsklausul i förvärvsavtalet vilket omöjliggör en snabb utförsäljning. mvh,

Fredrik

Mitt råd till er i dagens läge är:

KÖP, sedan avvakta rapporten för att sedan öka allt eftersom

Övrig information

Kort historia:

*Xtracom AB Bildades år 2002

*I december 2005 förvärvades de 3 första bolagen, Xtracom Consulting, Systemering AB samt Xtrafone AB

*31 december år 2005 noterades bolaget på Aktietorget där aktien även handlas idag.

Varför valde då Xtracom att noteras?

*Möjlighet till förvärv mot aktier

- Största orsaken var nog denna, om företaget noteras har man möjlighet till att göra företagsförvärv mot aktier, istället för kontakter

Så gick köpet av D & W TEKNIK som köptes av Skycom för 15,6 miljoner kronor, Skycom fick aktier i företaget istället för kontanter.

*Tillgång till kapital

- Om bolaget i framtiden skulle behöva bredda sitt kapital möjliggör en notering detta då bolaget redan finns genomlyst av analytikerna.

*Ökat kunskap om företaget för offenligheten

- Genom en notering av bolaget gav det upphov till ökat medvetande om bolagets aktivitet på marknaden. Man får även ta del av företagets siffror, affärer samt resultat, vilket i sin tur gör det lättare att jämföra liknande företag i samma bransch.

Detta är viktigt då det gäller att attrahera kompetens personal inom företagets område.

En del av konkurenterna:

*Tele Computing ASA - Norska börsen

*Kentor - Norsk börsen

--------------------------------------------------

Den 28 augusti 2006 köpte Xtracom företaget D & W TEKNIK från SkyCom för 21,8 nyemitterad aktier vilket motsvarar 15,8 MSEK.

Sedan början av 2007 har SkyCom sålt av sin andel, vilket gav omedelbar verkan på kursen när hela innehavet var sålt.

Xtracom och dotterbolagen

Följande bolag ingår i koncernen:

· Xtracom Consulting

- Verismo Network AB startades 1999 som Sveriges första kommunikationsoperatör. Bolaget hette tidigare ViaEuropa Network. Bolaget fick snabbt mycket uppmärksamhet då företaget kom att representera en affärsmodell som idag används av de flesta liknande företagen. Verismo har fokus på IP-relaterade konsulttjänster, både inom projektledning och teknikutveckling.

I december 2005 förvärvades företaget av Xtracom.

Ett riktigt fint förvärv då efterfrågan på företaget huvudkompetens är mycket hög.

www.xcc.se

· Xtrafone

-Xtrafone AB startades 2004 som en IP-telefonioperatör. Bolaget är verksamt på flertalet marknader utanför Sverige.

Xtrafone driver också en slutkundstjänst via sin hemsida, främst riktad till individer utomlands som önskar ett telefonnummer i Sverige eller tredje land.

Med hjälp av just Xtrafone kan Xtracom även arbeta aktivt med leverans och samarbetsavtal internationellt, iochmed att Xtrafone finns i ett flertal andra länder än Sverige.

Detta hjälper även att länderna utanför Sverige får upp ögona för Xtracom.

I december 2005 förvärvades företaget av Xtracom.

www.xtrafone.se

· Systemering AB

-Systemering AB grundades redan 1971. Under de drygt 30 år som bolaget existerat har kärnan i verksamheten alltid varit kvalificerade IT-konsulttjänster.

I november 2005 hade bolaget 8 anställda konsulter, som har totalt har erfarenhet på minst 120 år inom branschen.

Systemering växer organiska år efter år.

I december 2005 förvärvades företaget av Xtracom.

www.systemering.se

· Xtranet

- Xtranet AB projekterar, installerar, driftsätter och servar nätverk och infrastruktur för datakommunikation

Xtranet AB projekterar, bygger och underhåller strukturerade områdes-, access-, och fastighetsnät

www.xtranet.se

· D & W TEKNIK

- D&W Teknik projekterar, bygger och underhåller strukturerade fastighetsnät åt operatörer och fastighetsägare. Sedan starten 1989 har vi installerat fastighetsnät till mer än 200.000 lägenheter.

28 Augusti 2006 förvärvades företaget av Xtracom för 15,6 miljoner kronor av SkyCom.

D & W TEKNIK har starka samband med större operatörer samt stadsnät.

Genom förvärvet stärks banden mellan Xtracom och dessa aktörer.

Samtidigt skapas en ny och mycket positiv kundrelation mellan Xtracom och SkyCom i sin helhet.

Även kassan stärktes med 3 Mkr, vilket innebär att detta var ett riktigt kap-förvärv.

www.dwteknik.se

· CTCS

- CTCS AB är ett ungt och snabbt växande företag med inriktning på bredbandsnät och nätverkslösningar.

CTCS köpte för 8,5 miljoner nyemitterad aktier i företaget i februari 2007.

www.ctcs.se

Lista: Aktietorget

Antal aktier: 72 892 233

Utdelningsdatum: 2007-04-30

Börsvärde: 46 651 029

P/E-tal: 10

Kassa: 3 135 000 kr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?