Post entry

WntResearch: räkna med snabb uppvärdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Wnt Research erbjuder allt man kan önska i en aktieplacering som ska vara laddad med krut. Lyckas bolaget i sin ambition kommer värderingen att bli i miljardklassen. Wnt Research är den mest självklara kryddaktien man kan hitta idag. För spekulanter blir rådet ett självklart köp med en första anhalt vid riktkursen 30 kronor, att jämföra med dagens 7 kronor.

Den 17 december 2010, inleddes handeln i Wnt Research på Aktietorget. I skrivande stund handlas aktien strax över 7 kronor. Noteringen har föregåtts av en emission som ska finansiera prekliniska studier med fokus på toxikologiska tester på djur.

Cancerläkemedel Foxy-5

Wnt utvecklar cancerläkemedel med fokus att mildra spridningen av cancerceller i kroppen, istället för att angripa modertumören. Spridningen, metastaseringen, är mest dödlig varför detta är jätteviktigt. Wnt:s tes är att ett visst protein kan reglera cancercellernas rörlighet. Proteinet finns i för låg nivå hos de cancerpatienter som har metastaserande cancer. Foxy-5, Wnt:s läkemedelskandidat, är en konstgjord peptid som ska tillföras patienterna och därmed minska tumörens förmåga att sprida sig. De försök som genomförts på möss visar att metastaseringen minskar med 80 procent. Projektet är i preklinisk fas, så något läkemedel dyker inte upp imorgon. Bolagets förhoppning är att utlicensiera projektet 2014. Cancer är som bekant ett jätteproblem. Var tredje människa sägs någon gång under sin livstid drabbas av cancer. Var tredje cancerpatient råkar ut för att tumören metastaseras och sprider sig i kroppen. Det är då det blir riktigt svårt att bota. Marknaden för den som lyckas hitta effektiva läkemedel är så klart enorm.

Tommy Andersson heter forskningschefen som står för de viktiga upptäckterna och ansvarar för projektet. Projektet som lett dit Wnt är idag startade redan år 2000. Den första artikeln som påvisar brist på proteinet Wnt-5a och återfall av bröstcancer publicerades redan 2002. Tyvärr kan man inte bara tillföra proteinet eftersom det förstörs i kroppen. Istället skapar Wnt en peptid, Foxy-5, som har samma egenskaper som Wnt-5a men kan stå emot i kroppen. Foxy-5 var färdig 2005 och patentskyddades. På möss kunde Wnt redan 2007 visa att peptiden minskade cancercellers spridningsförmåga och 2008 lyckades de visa att Foxy-5 kunde uppreglera östrogenreceptorn i cancerceller. Samma år söktes patent även för denna process.

Spekulativ placering

En placering i Wnt är utan tvekan spekulativ. Går det rätt väg kommer bolagets värdering om många år att räknas i multiplar av miljarder. Går det inte rätt väg kan det sluta med att bolaget är värt noll. Därmed är det tydligt att aktien bara passar två typer av placerare. Den första typen är de som vill ha aktier med potential att gå hundra gånger pengarna, till priset av att risken är hela insatsen. Den andra typen av placerare som söker sig till aktier som Wnt är de som spekulerar i vad andra kommer att spekulera i. Med det menar jag att Wnt:s profil väl passar den typ av aktier som diskuteras på forum och ibland sticker iväg i orimliga uppgångar mest på spekulation om vad som blir nästa nyhet från bolaget. Jag kan mycket väl tänka mig att Wnt blir en sådan aktie, som t ex Neurovive til stor del har blivit.

En sak kan vi slå fast med säkerhet. Trots att det finns mycket som talar för Wnt så är det ingen som med säkerhet kan säga om det kommer att sluta med succé eller fiasko. Det finns helt enkelt för många okända faktorer. Istället måste vi jobba med sannolikheter. Vad är sannolikheten för att bolaget lyckas? Också här handlar det om gissningar, snarare än exakthet. Smallcap.se har gjort ett bra jobb i att beskriva bolaget i sin analys inför emission och notering, men jag tycker att deras bedömning av sannolikheten för framgång är för snål. Orsaken till det tror jag är politisk. De vill helt enkelt inte sätta en riktkurs på aktien som känns oseriöst hög. Det problemet har inte jag. Smallcap antar att sannolikheten till lansering inom indikationen bröstcancerbekämpning är 5 procent. Den sannolikheten ger en riktkurs på 9 kronor. Det är vad de tycker aktien är värd idag. Problemet med ett antagande om 5 procent för framgång är att det är en schablon som generellt används för projekt i klinisk fas. Det jag vet om forskning är att kvaliteten på forskning i preklinisk fas varierar avsevärt. När vi istället befinner oss i klinisk fas I är bilden mer homogen. Jag gör bedömningen att Wnt med 75 % sannolikhet glider igenom den prekliniska fasen. När de väl är i fas I ska sannolikheten istället sättas till 20 procent att de når marknaden. Värderingen ska då ligga på 40 kronor, givet Smallcaps antaganden i övrigt (se deras analys för detaljer). Chansen jag sätter för detta är 75 procent varför min riktkurs idag blir 30 kronor, att jämför med en aktiekurs på 7 kronor idag. Antingen ska aktien arbeta sig dit gradvis, eller så kommer den att sticka rejält samma dag som det blir klart att de tar projektet vidare till fas I-studier. En ytterligare invändning jag har mot Smallcaps analys är att de räknar med en marknadsandel på 20 procent. Varför? Om Foxy-5 fungerar så är det ett unikt läkemedel. Marknadsandelen borde då bli betydligt högre och då motivera en betydligt högre riktkurs. Det tar vi när aktien når det första målet.

Vad talar för att Wnt kommer igenom preklinisk fas?

1 Wnt besitter en grym forskningskompetens. Det handlar hittills om tio års forskning som det plöjts ned 45 miljoner kronor i. Forskningschefen Tommy Andersson står för flera internationellt uppmärksammade upptäckter de senaste åren.

2 Experterna på Cancerfonden och Vetenskapsrådet tror på projektet vilket framgår med all tydlighet när man ser till deras finansiering av projektet. Anslagen som Tommy Andersson fått är rejält tilltagna enligt Smallcap.se. Det är en kvalitetsstämpel.

3 Studier på möss har verifierat hypotesen.

4 Den viktigaste punkten är dock att den prekliniska studien syftar till att visa att peptiden är ofarlig att ge till människor. Eftersom det rör sig om en peptid som finns naturligt i kroppen och substanserna är kända menar jag att sannolikheten är exceptionellt hög att Wnt lätt glider igenom denna fas. Faktum är att de redan testat att ge Foxy-5 i 40 gånger s k terapeutisk dos till möss utan några problem. Det är detta jag baserar min subjektiva sannolikhet om 75 procents chans att Wnt klarar den prekliniska fasen.

Resultaten av den toxikologiska studien får vi inom ett halvår. Lyckas Wnt, som jag tror, bör uppvärderingen ske senast då. Att vänta med att köpa aktien till efter studien är klar är så klart möjligt, men då missar man förmodligen den första delen av en rejäl uppvärdering. Planen är att 2014 ska Wnt kunna licensiera ut Foxy-5 som ett läkemedel till ett större läkemedelsbolag. Då adresseras en marknad som är värd många miljarder kronor och framgången är ett faktum. Sker det har bolaget många nöjda aktieägare.

En värdedrivande händelse som kan ge bolaget uppmärksamhet är att de deltar på Biotech Showcase i San Francisco den 10-12 januari. Det är få förunnat att få visa upp sig där, dels för forskarvärlden, men också för investerare.

Sammantaget är Wnt Research en intelligent spekulation just nu om man delar min tro om utfallet för den pågående studien. Den som inte gillar spekulativa placeringar som alltid innebär betydande risker ska hålla sig borta. Riktkurs 30 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?