Post entry

Vitec: vinsten värderas lågt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vitec vidgar vyn, till Europa. Vinsten värderas till låga 7,2. Underliggande 3L Systems kom med rapportsäsongens bästa rapport.

Vitec Software Group AB levererar kostnadseffektiva windowsprogram, där Microsofts generella affärssystem inte passar. Fastighets-, energi- och tidningsbranscherna erbjuds verksamhetsanpassade specialprogram.

Som exempel kan nämnas att fastighetsmäklarna sedan ett år tillbaka erbjuds ett komplett mäklarsystem för budgivning.

Fastighetsförvaltarna uppskattar sedan länge Vitec Felanmälan där hyrsegästerna själva kan rapportera in och följa ärenden. Vitec Mobile ger personal på fältet snabbare återrapportering. Vitec Hyra omfattar de funktioner som behövs för effektiv hyresadministration, såsom hyresavisering, kontraktshantering och krav.

Inkomsterna kommer till 57 procent från de kunder som redan nyttjar programvarorna.

Vitecs VD, Lars Stenlund liknar de repetitiva inkomsterna med ett fastighetsbolag utan vakanser. Nyförsäljning av licenser bidrar endast med tio procent av koncernresultatet. Sammantaget ger det en stabilitet i penningflödet. Det öppnade för att Vitec kunde höja direktavkastningen för sjunde året på raken, våren 2009. Utdelningen ligger nu på 75 öre (0,60).

Förtroendet bland de 1400 aktieägarna för styrelsen, som också är bolagets huvudägare, är stort. De lyckades klara IT krisen år 2000 med förbättrat resultat, och Vitec var ett av få IT-bolag som gav utdelning 2002.

Vitec har nu 32 raka vinstkvartal bakom sig. Vinsten har ökat 15-faldigt på 7 år. Vitecs kunder är betalningsstarka, och ledningen har, trots samhällets ekonomikris inte märkt någon eftersläpning av fakturorna. Det kan vara som VD betonar i årsrapporten att de programvaror som Vitec saluför blir ännu mer värdefulla under en lågkonjunktur.

Framtiden

Affärsmålet för 2009 är att hålla en resultatmarginal på 12 procent. Första kvartalet i år, var marginalen en procent över, och låg på 13 procent. Vitec är marknadsledande på hemmamarknaden och har 135 anställda.

I maj månad aviserades en betydelsefull expansion. Ett återförsäljningsavtal slöts då på den nederländska marknaden. Det är det första steget till att introducera Vitecs programvaror på den europeiska marknaden.

Vitec äger även 34,8 procent av aktierna i 3L Systems, och påverkar därigenom den styrelsens sammansättning. I början av juli 2009 fick IT-bolaget 3L Systems ett köpråd av Börsveckan, med motiveringen att dagens värdering inte speglar den potential som finns i bolaget.

Vitec har förberett sig för ytterligare företagsköp, genom att ge styrelsen bemyndigande att betala med nyemitterade aktier. Handlingssättet innebär viss utspädning för aktieägarna, men ger samtidigt företagsledningen flexibilitet och snabbhet.

Värdering

Försäljningsutvecklingen är tämligen stabil, och ligger på i genomsnitt 25,3 procent de senaste fem åren. För de senaste tjugofem åren har tillväxten legat på i genomsnitt 25 procent.

Det förekommer svackor.. År 2007 var tillväxten noll, men kompenserades år 2008 med en tillväxt på 45,1 procent, i samband med att samtliga aktier i Svensk FastighetsData Ab införskaffades.

Försäljningstillväxten kommer främst av förvärv, och analytikerna räknar med en tillväxtprognos på 23,9 procent för kommande år, baserat på utvecklingen åren 2003-2008.

Vinsttillväxten ligger på i genomsnitt 36,6 procent för samma period. (2003-2008). De nya företag som köpts har varit vinstgivande från första dagen. Åren 2006 och 2007 stod vinsten och stampade, på 1,64 kr, men tog sedan ett skutt till 3,15 kr i samband med det nyss nämnda företagsförvärvet.

Vinstmarginalen är ett mått på vad företaget tjänar före skatter på varje krona i försäljning, och ligger på 9,6 procent för de senaste fem åren. Marginalmålet på 12 procent kan komma att visa sig vara uthålligt. Den framgångsrika förvärvsstrategin i kombination med en allt starkare marknadsposition, främst inom fastighet ger strukturfördelar och allt lägre kostnader.

För att vara försiktig – vi befinner oss trots allt i en lågkonjunktur - sänker jag vinstmarginalen något under historiska nivån, till 9 procent och försäljningstillväxten prognostiseras 30 procent lägre än de långsiktiga siffrorna, och sätts till 18 procent. Båda siffrorna ligger lågt i förhållande till den långsiktiga trend Vitec för närvarande befinner sig i.

Vinsten för 2008 var 3,12 kr. Prognosen för 2009 sätts till 3,57 kr och för 2010 till 4,02 kr.

Andelen utdelad vinst kan antas förbli på nuvarande nivå. De senaste fem åren har 27,1 procent av vinsten delats ut. Det innebär i genomsnitt 45 öre per aktie.

P/E-talet har från år 2003 till 2008 pendlat mellan 7,7 och 14,6.

Med tanke på att den årliga vinsttillväxten de senaste fem åren (sedan 2003) ligger på 36,6 procent är kursen gynnsam i förhållande till försäljningstillväxt och vinsttillväxt. P/E-talet är för närvarande, 7,2. P/E-talet är därmed lägre än det varit under de fem senaste åren. PEG 0,6 avslöjar att vinsttillväxten är lågt värderad.

Jag anser utifrån ovanstående antaganden att en målkurs på 38 kronor ligger inom räckhåll. Det är den kursnivå som aktien toppade på i maj 2006.

Den låga likviditeten motiverar en viss rabatt, men uppsidan från nuvarande 25 kronor är ändå betydande. Remium upprätthåller ständiga köp och säljkurser och därför håller sig spreaden vanligen inom 3 procent.

Riskbedömningen ger en kvot på 6,8. Vinst/ förlustkvoten bygger på förutsättningen att potentialen för kursuppgång bör vara minst tre gånger så stor som risken på ”nedsidan”. Det innebär att tal över tre ger en uppsida, förutsatt att inte antagandena är alltför optimistiska. Bottennivån kan beskrivas av att genomsnittlig lägsta kurs de fem sista åren ligger på 17,75 kr.

I samband med att Q1 2009 släpptes toppade Vitec på 31,50 kr. Sedan dess har kursen dalat trots goda besked om europaexpansion. 3L Systems kom med rapportsäsongens bästa rapport och har sedan dess stigit med ca 10 procent. Med tanke på att Vitec äger en tredjedel av konkurentens aktier så är kursutvecklingen i Vitec medioker.

En förklaring till att Vitec gått ned i pris, den senaste månaden kan vara att Veriba Holding väljer att konvertera det skuldebrev som erhölls 2005 när Vitec den 1 juni 2005 förvärvade Veriba AB till aktier i Vitec Software Group AB (publ). Konverteringen innebär att antalet aktier i Vitec ökar med 66 700 st B aktier. Dessa säljs nu på marknaden. I det aktietorgsnoterade Vitec med i genomsnitt 2000 aktier omsatta per dag, enligt statistik från 2008, så pressar det ökade utbudet aktiekursen tillfälligt.

Rådet blir att omedelbart införskaffa Vitec.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?