Vitec: repetetiva inkomster
2008-05-09 16:02, Edited at: 2011-03-11 05:36Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Programvarubolaget Vitec i Umeå är på väg att växa till sig. I år fyller de tio och målsättningen är att inom två år noteras på OMX - smallcap. En notering skulle öka intresset för bolaget och dess produkter och dessutom kunna locka kaptial för vidare expansion.
I nuläget handlas Vitec på aktietorget, och skulle med säkerhet var populärare om likviditeten var bättre. Remium finns som likviditetsgarant, men ännu vågar inte det stora kapitalet satsa på Vitec. Omsättningen ligger i genomsnitt på 63000 kr per dag, det innebär att 2500 aktier köps och säljs. Vissa dagar mera, andra dagar kan handeln vara trög.
Första steget mot en vidare värld togs den 7:e maj när bolagstämman beslutade om ett namnbyte. I fortsättningen kommer företaget att heta Vitec Software Group AB. Det ger en bättre uppfattning om vad de sysslar med. Som namnet nu lyder kan man tro att det är ett litet lokalt Umeåföretag. I själva verket är Vitec redan nu marknadsdominant på flera områden inom programvarubranschen.
Det är viktigt att inte jämföra Vitec med IT-konsulter som WM-data, Tieto Enator eller Ericsson. Vitec är ett renodlat programvarubolag, som Microsoft, ungefär.
Vitec presenterade målen på bolagsstämman: De strävar att uppnå en omsättning på 200 MSEK 2009. Idag ligger den på ca 125 MSEK. Tillväxten sker främst genom förvärv.
Tillväxten under 2008 kommer att överstiga 40%. Det genomsnittliga tillväxtmålet är 25%. Det har nåtts de tio senaste åren. Tillväxten sker, utan undantag, med vinst. Utdelningen höjdes återigen, denna gång till 60 öre per aktie.
Företagen som köps skall passa in i tidigare programvaruverksamhet, och både vara lämpliga i pris och tillföra Vitec en vinstökning per aktie. Det innebär att många affärer aldrig blir genomförda. Av 100 synade objekt har det blivit affär på fyra. De fem i styrelsen, med VD Lars Stenlund i spetsen, benämner sig som "försiktiga generaler". De är riskmedvetna, och har på så vis lyckats erhålla en AAA rankning.
Antalet medarbetare är för närvarande ca 120 stycken. Huvudkontoret ligger i Umeå, och med viss ironi så talar styrelsen om att det finns en filial i Stockholm.
Årsintäkten består idag till 40% av årliga avtalsintäkter. Nyförsäljning inbringar 10% av vinsten, och resten kommer från service och tjänster kring programvaruprodukterna. Under kvartal 1 fördubblades de repetetiva intäkterna och nådde 56% (37%) av de totala intäkterna.
Affärsområdet fastighet är det största, och omfattar ca hälften av den totala omsättningen. Vitec har programvara som hjälper kunden att söka nya hyresgäster. Här finns funktioner som hyresaviserning, underhåll och felanmälan.
Vitec levererar nyttoprogram, och söker dominans inom sina nischer. För att uppmuntra medarbetarna har ett program med aktiekonvertibler antagits på bolagsstämman.
Vitec är fast etablerade i Sverige, men allt fler kunder i övriga nordiska länder. Mest känd torde Islands energiverk vara. Det handlar då om programvara för att prognostisera kraftanvändning.
Vitec förbereder sig för en expansion ut i Europa, och på bolagstämman togs ett beslut som ger styrelsen möjlighet att med kort varsel tillföra ytterligare kapital. Jag tror att Nederländerna blir första målområde. Då gäller det främst Vitecs programvaror för miljö och energiredovisning.
Kassaflödet ökade under 2007 snabbare än vinsten, det har stärkt kassan och ökat den finasiella styrkan.
Omsättning och resultat brukar gå ned under andra och tredje kvartalet. Jag utesluter inte att fina köptillfällen, för den som vill komma in i aktien, kan uppstå under sensommaren.
Kvartal 2 kommer dock att bli starkt, eftersom att påsken, som helhet inföll under kvartal 1. För närvarande ligger vinsten för kvartal 1 på 56 öre. Helåret 2007 gav 2,13kr (1,64).
Vitec är aningen lurigt att beräkna progonos på, eftersom att vinst och omsättning ligger tämligen stilla till dess att nya förvärv sker. Då ökar vinsten per aktie. Jag tänker mig att 26 kr per aktie, eller lägre, är en lämplig ingångskurs. Tidigare analyser av bolaget talar om en potential till i första hand 32kr. Under 2007 svajade kursen mellan 21 kr och 30,50kr.
Jag frågade på årsstämman om det fanns några hotbilder, och hur konkurrenssituationen ser ut. Svaret är att Vitec är tämligen oberoende av yttre faktorer. Möjligen att det är en fördel om konjunkturen viker, eftersom att de då får lättare att rekrytera medarbetare.