Post entry

Vitec: expanderar till Europa

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vitec tar vid, där Microsoft är för stora. Repetitiva inkomster i kombination med expansiv europasatsning. Storägare i 3L Company AB.

Vitec är ett programvarubolag, som försöker göra vardagen lättare får sina kundgrupper. It-företaget arbetar i en nisch. De levererar konstadseffektiva lösningar där generella affärssystem inte passar.

Tack vare repetitiva inkomster, liknar Vitecs VD, Lars Stenlund företaget med ett fastighetsbolag utan vakanser. Målsättningen är att kundgrupperna inom affärsområderna för fastighetsförvaltning, Fastighetsmäklare, Energi och Media skall få stor kundnytta för pengarna.

Kvartalsrapporten Q1 visar på organiskt tillväxt på mellan 6 och 11 procent i tre av dotterbolagen. Det fjärde, som erbjuder landets fastighetsmäklare ett komplett mäklarsystem för budgivning är ännu inne på sitt första år.

Det egna kapitalet uppgår till 14 kronor per aktie. Vitec har hittills klarat lågkonjunkturen utomordentligt och är en av de företag som höjer utdelningen till 75 öre (0,60). Det innebär en direktavkastning på ca 2,6 procent*. Årets 25 procentiga höjning är den sjunde på raken.

Stämman har röstat igenom att de anställda skall få del av ett konvertibelt förlagslån, det löper i tre år och en månad, och innebär en möjlighet att i slutändan köpa aktien för ca 35 kronor**, eller erhålla konvertibel-pengarna med ränta. Syftet är att öka intresset för aktien. Vitec har ca 135 anställda.

Vitec har under året bytt namn från det ”lokalklingande” Vitec i Umeå AB, till det mer internationella och expansiva ”Vitec Software Group AB”. Det nya namnet betonar programvaruförsäljningen och att Vitec består av en grupp dotterbolag.

Styrelsen har föresatt sig att försöka erhålla repetitiva intäkter i så stor utsträckning som möjligt. För närvarande uppgår de till 57 procent av koncernresultatet. 10 procent av vinsten kan hänföras till nyförsäljning av licenser och 32 procent kommer från utbildningsaktiviteter.

Vitec har även ökat sitt innehav i 3L System AB. Vitec inhandlade sitt andra köp i det börsnoterade bolaget till kurs 37 kr och äger nu 34,8 procent i bolaget. Vitec kan därigenom påverka styrelsens sammansättning. Den som köper Vitec bör vara medveten om att kursen i Vitec kan komma att påverkas av börsutvecklingen i 3L Company AB.

2008 blev ett lyckat år. Inklusive Q1 2009 har Vitec 32 raka vinstkvartal bakom sig. Vinsten har ökat 15-faldigt på 7 år. Vitecs kunder är betalningsstarka, och ledningen har, trots samhällets ekonomikris inte märkt någon eftersläpning av fakturorna. I själva verket kan det vara som VD skriver i årsrapporten att de programvaror som Vitec saluför blir ännu mer värdefulla vid en lågkonjunktur.

Framtiden

Affärsmålen för 2009 är att hålla en resultatmarginal på 12 procent. Nu låg de en procent bättre, på 13 procent. Vitec har på stämman förberett sig för eventuellt ytterligare köp. Styrelsen har får ett bemyndigande att betala med nyemitterade aktier. Det innebär en utspädning för den lille aktieägaren. Vid ett tidigare tillfälle har mandatet utnyttjats, då med stor framgång. Handlingssättet innebär flexibilitet och snabbhet vid företagsaffärer.

Vitec Fastighetssystem har under maj 2009 slutit ett återförsäljaravtal med International Business Contracts Ltd. Avtalet innebär att ibc kommer att sälja och marknadsföra WebEss, Vitecs programvarulösning för energiledning, på den nederländska marknaden.

IBC blir den första återförsäljaren som Vitec Fastighetssystem sluter avtal med efter att ha offentliggjort sina internationella expansionsplaner. Likheterna mellan fastighetsbranscherna i Sverige och Nederländerna gör att satsningen blir ett idealiskt första steg för Vitecs expansion på den europeiska marknaden. International Business Contracts Ltd är representerade i Europa och Sydafrika.

Marcel Ros, Director, IBC, ser samarbetet med Vitec som ett naturligt steg. ”Vi har noggrant undersökt de energiledningssystem som idag finns på marknaden och kommit fram till att WebEss är den produkt vi ser bäst passar på den nederländska marknaden."

Värdering.

Försäljningsutvecklingen ligger på stabila 25 procent per år. Vinstutvecklingen är något liknade, möjligen lite bättre. Även vinstmarginalen kring tio procent har hållit sig stabil genom åren. Under dessa förutsättningar indikerar ”Hitta kursvinnare” att Vitec är köpvärd uppemot 50 kr.

Den låga omsättningen i aktien, samt nuvarande lågkonjunktur gör dock att man bör ha en viss riskpremie.

Första kvartalet har inbringat 92 öre. Om man utgår i från en vinst på 3,50 kronor för helåret 2009, så torde en riktkurs i jämnhöjd med 35 kronor och P/E 10 vara en rimlig kursnivå att sikta på. De sex senaste åren har Vitec värderats till i genomsnitt P/E 11,1. Rådet blir att köpa aktien.

*(Aktiekurs 29 kr).

**(Konverteringskursen är: 1,2 gånger genomsnittskursen den 5 maj 2009 och 19 maj 2009.)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?