Om Bolaget
Vinovo är ett investeringsbolag eller industrikonglomeratet noterat på Nastaq OMX First North som förvärvar, äger och utvecklar små och medelstora
företag med starka kassaflöden inom utvalda affärsområden. Målsättningen är att genom aktivt långsiktigt ägande i samarbete med ledningen i portföljbolagen skapa värden för Vinovos aktieägare. Bolaget kan liknas med mer utvecklade Aros Quality eller Capilon.
Efter noteringen 2007 har aktiekursen sjunkit som en sten och kurs ligger i dagsläget mellan 5-10 kr vilket ger ett börsvärde på ca 100-200 miljoner kr vilket kan jämföras med introduktionskursen 2007 på 45 kr och ett börsvärde runt 800 miljoner. Här kommer en liten presentation av Vinovos olika delar, vilka risker och möjligheter som finns i bolaget.
Vinovo kan sägas vara uppdelat i tre olika delar. Där jag listar bolag för bolag inom koncernen. Marginalerna på sidan är andel av omsättning år 2009.
ViFlow (37 %)
“ViFlow designar, konstruerar och producerar högeffektiva värmeväxlare, tryckkärl, cisterner och annan produktionsutrustning i svårbearbetade material såsom titan, aluminium, och rostfritt stål.
ViFlow utför även konstruktion, tillverkning och installation av kompletta rörsystem för industriella ändamål. Verksamheten håller hög kompetensnivå med egen avdelning för konstruktion och termiska beräkningar.
ViFlow består idag av två tillverkande företag, Örnalp -Unozon och RAMAB, samt säljbolaget ViFlow Finland.”
ÖrnalpUnozon AB (ca 30 %)
Ägarandel 91 %
Örnalp Unozon är ett företag specialiserat dels på tillverkning av avancerad utrustning i titan, aluminium och rostfritt stål, dels på
plåtbearbetning och tillverkning av produktionsutrustning och tryckkärl. Utrustning i titan, aluminium och rostfritt stål levereras främst till industriella kunder med höga krav på kvalitet, inom försvars-, offshore-, kemi-, läkemedels-, massa-, biltillbehörs-, mekanisk- och
transportindustrin. Produktionsutrustning och tryckkärl produceras huvudsakligen för pappers- och cellulosaindustrin samt kemisk teknisk
industri.
RAMAB Rörca
(ca 7 %) Ägarandel 83 %
RAMAB är en av Sveriges ledande tillverkare av tubulära värmeväxlare. Bolaget erbjuder även konstruktion, tillverkning och installation av kompletta rörsystem till främst industri- och energisektorn. Verksamheten bedrivs i egna lokaler i Knislinge i Skåne.
Översikt ViFlow _
2007 2008 2009
Nettoomsättning 237,3 260,0 185,5
EBITDA 25,2 26,0 10,1
EBITDA-marginal 10,6 % 10% 5,4%
ViLink (47 %)
“Affärsområdet ViLink är inriktat på tillverkning och handel med flänsar och rörkopplingar i olika typer av stål och speciallegeringar. I dagsläget består gruppen av två företag, Nordic Flanges och Ferral, men ambitionen är att växa de närmaste åren, både organiskt och genom förvärv. Målsättningen är att bygga en nordeuropeisk industrigrupp som tillhandahåller avancerade och tekniskt krävande rörkopplingar till kunder som värdesätter flexibilitet och hög servicegrad.”
Nordic Flanges AB
(ca 32 %) - Ägarandel 100 %
“Flänsmarknaden är en nisch inom rördelsbranschen och till relaterade produkter för rörinstallation. Slutkunden för Nordic Flanges produkter finns framförallt inom pappers-, kemisk-, kraftverks- och offshoreindustrin. Den övervägande delen av försäljningen sker till nordiska och europeiska rör-, stål- och VVS-grossister. Närheten till kunden och hög servicegrad är en av Nordic Flanges största konkurrensfördelar.”
Lönsamheten är beroende av utvecklingen på materialpriser, då främst rostfritt stål och aluminium.
Ferral Components Oy & Ferral Alucast Oy (ca 18 %) - Ägarandel 91 %
“Ferral Alucast är Europas ledande tillverkare av aluminiumflänsar och andra aluminiumkomponenter inom sitt marknadssegment. Kunderna till den del som producerar aluminiumflänsar är främst verksamma inom VVS(värme, ventilation och sanitet) industrin, medan kunderna till delen som producerar gjutna aluminiumkomponenter återfinns inom mekanisk verkstadsindustri, tillverkande industri och möbelindustrin.”
Översikt ViFlow
2007/2008 2008 2009
Nettoomsättning 283,2 357,9 273,0
EBITDA 53,8 61,4 11,5
EBITDA-marginal 19 % 17,2%% 4,2%
Första året visar från juni 2007- juni 2008
Vi Power (15 %)
“Styrelserna i Vinovos helägda dotterbolag Genetech Systems Sweden AB och Genetech Products International AB har idag ansökt om konkurs vid Östersunds tingsrätt. Den företagsrekonstruktion som pågått sedan den 22 februari 2010 har avbrutits eftersom försök att genomdriva ett offentligt ackord har misslyckats.“Detta kommer påverka årets resultat negativt.
Hur ser marknaden eller den potentiella marknaden ut?
Bolagen som numera ingår i Vinovos portfölj verkar på den mogna och cykliska verkstads marknaden. Detta innebär att vinsterna mer eller mindre följer med konjunkturen. Många av bolagen är dessutom nischade till ett mindre antal kunder vilket innebär en risk på sikt. Vinovo jobbar dock med att öka närvaron framförallt på den nordiska marknaden. Affärsidén är dock att investera i relativt mogna bolag med ägare som säljer verksamheten p.g.a pension eller andra anledningar. Verksamheten är med andra ord grovt cyklisk och kan sägas följa konjunkturen. Kunderna är framförallt inom industri och Offshore segmentet.
“Samtliga rörelsebolag i Vinovo koncernen påverkas av industrikonjunkturen i stort, eftersom tillverkade produkter ofta är delkomponenter i större investeringsprojekt. Dotterbolagens verksamhet ger upphov till risker som orsakas av förändringar av priser på marknadsnoterade råvaror, huvudsakligen nickel och andra legeringsmetaller i rostfritt stål.”
Risker BR och Kassaflöde
Ser vi till Koncernens balansräkning ser vi en post som innehåller immateriella tillgångar och goodwill. Denna post är på hela 129 625 mkr vilket innebär att trots årets avskrivningar på hela 74 mkr kan mycket surt även komma framöver. Räknar vi med att 2008 var ett normalare år vad gäller avskrivningar skulle dessa landa på 30 miljoner kr per år. Detta skulle innebära att företaget kan komma visa låga resultat åtminstone närmsta åren. Dessutom gör ett VD byte att det kan vara lockande att ta dåliga resultat d.v.s skriva av immateriella tillgångar i början för att sedan visa goda resultat om något år.
Ser vi på skuldsidan kommer nästa risk, skulden är för närvarande på hela 439793 miljoner kr att jämföra med kassa och likvida medel på 53 mkr. Kassan kommer visserligen stärkas med 45 mkr enligt ett pressmeddelande nyligen. Trots detta är Vinovos skuldsättning förhållandevis hög. Ser vi på bolagets mål enligt före detta VD Andros Gerendas kommer den genomsnittliga skuldsättningen ligga i gränslandet 3,2XEK vilket är riktigt högt.
För att bedöma potentialen i verksamheten kan man istället för att stirra sig blind på resultatet se på kassaflöde från löpande verksamhet. Är denna hög signalerar det att vinsterna kommer stiga framöver. Här kommer en översikt. Med detta mått ser värderingen helt klart aptitlig ut. Jag lägger även med kassaflöde för investeringsverksamheten vilket visar om bolaget lånar pengar eller inte. 2009 ser vi att bolaget försöker minska sin skuldsättning vilket är oerhört positivt.
Översikt kassaflödesanalys _ _
2006 2007 2008 2009
KLV 11 814 57 981 75 372 30 114
KIV 86 127 210 613 57 128 -56 505
____________________________________________________
Hur ser ägarsidan ut?
Storägare i Vinovo är finansmännen Thomas Althén och Christian Pérez tidigare kända för bolaget Effnet holding med ca 30 procent vardera. Trots stora positioner har dessa två herrar ingen plats i styrelsen vilket kan tyckas underligt. Dock ingår civilingenjören Caroline Pérez . Tredje stora ägare är den förre VD;n Andros Gerendas vilken innehar 10 procent av rösterna. Styrelsen kan tyckas något oerfaren och förutom den förre VD;n har ingen i styrelsen större positioner i bolaget. Dock ingår finansanalytikern Johan Thorsell och tidigare Orriflame ledamoten Sven O. Mattsson vilket kan sägas ge en viss tyngd till bolaget. Att knappt någon i styrelsen har valt att ha aktier i bolaget är ändå oroväckande.
Hur är aktien värderad?
Sedan introduktionen 2007 har som jag skrivit tidigare aktien fallit som en fura. Detta gäller även resultatet, nedan kommer en sammanfattning om omsättning marginal och vinst per aktie. Ha i åtanke bolaget är cykliskt vilket innebär att resultatet kan förbättras snabb vid en konjunkturvändning.
Översikt Vinovo
2006 2007 2008 2009
Nettoomsättning 39 129 309 750 668 158 564 732
Årets Resultat 2 119 35 638 44 771 -75 863
Bruttomarginal 28.38 30.77 17.19 6.62
Resultat per aktie 1 3 3 -5
___________________________________________________
Av 2009 års resultat kan hela 50 miljoner härledas till Genetech resultat -17,2 mkr + nedskrivning - 36,4 avskrivning goodwill. Av och nedskrivningar belastade dessutom resultatet med hela -74,1 miljoner kr vilket är nästan hela negativa beloppet under 2009.
Skådar vi framåt kan omsättningen väntas minska med ca 100-150 miljoner kr i och med att Genetech försvinner. Dock kommer brutto marginalen stiga snabbt vilken tryckts ned av Genetech. Estimerar jag med en nettoomsättning runt 500 000 miljoner kr och en bruttomarginal runt 20 procent kommer koncernen visa ett resultat på ca 30 miljoner eller 2 kr aktien. Detta skulle innebära ett (p/e) på ca 3 vid en kurs på 6 kr aktien. Detta ser med alla mått ut som en låg värdering. Ser vi på bokförda värdet från 2009 skulle detta vara 185 miljoner kr. I dagsläget värderas Vinovo till ca 5 kr mot PJEK 17.2 vilket innebär 30 procent av bokfört eget kapital. Även med tanke på att Genetech försvinner och tar med sig 11 % av eget kapital enligt får detta ses som billigt.
Mitt råd
Trots vissa oklarheter tycker jag Vinovo ser ut som en intressant placering på lite sikt. Företaget letar dock efter en ny VD söker likviditet på 45 miljoner kr samt står inför en rekonstruktion av Genetech. Detta skapar en stor osäkerhet speciellt med tanke på företagets höga belåning, lite orutinerade styrelse och andra oklarheter. Mitt råd är att hålla bolaget i bevakning. En värdering för en koncern som över en Konjunktur cykel snittar mellan 2-3 kr aktie är i dagsläget löjligt billigt jag väljer ändå avvakta. Risken får ses som riktigt hög.
Presentation av bolaget från maj 2009 kan se enligt länken nedan.