Post entry

Värmlands Finans: väldigt lönsamt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Värmlands Finans visar tecken på uthållig vinst. Hotbilden skall inte underskattas, men sammantaget blir det ändå en köprekommendation.

Värmlands Finans

Värmlands Finans är ett mindre finansbolag som specialiserat sig på fakturaköp. De kunder som anlitar dem slipper ägna sig åt betalningspåminnelser och inkassokrav. En annan tjänst företaget erbjuder är kreditupplysningar.

Verksamheten har gått med vinst sedan start och är påfallande lönsamt.

Värmlands Finans har cirka 1600 aktieägare och dess aktie är listad på AktieTorget.

De senaste 500 aktieägarna tillkom i och med köpet av Ulyss.

Rapport

Delårsrapporten för första kvartalet 2009 visar på ett plusresultat, och en stigande soliditet.

Resultatet per aktie uppgick till 0,53 SEK (-0,50)

Soliditeten uppgick per 2009-03-31 till 73% (61,5%)

För löpande 9 månader låg resultatet på 0,45 SEK.

Värmlands Finans arbetar aktivt med att öka likviditeten i aktien, som för närvarande har lövtunn handel. Ett steg i den riktningen är DO Networks kommer att dela ut drygt 26.000 aktier. Ägarspridningen väntas tillföra ca 700 nya aktieägare åt Värmlands Finans.

Finansföretaget satsar även på att bygga sitt varumärke och uppnå ökad kännedom om verksamheten. Därför har man under våren tecknat avtal med Karlstadsföretaget Pixation om att marknadsföra och profilera varumärket Värmlands Finans. Pixation har redan hjälpt Värmlands Finans att få uppmärksamhet i lokalpressen samt bidragit till att bolaget fått nya kunder.

Bolagets nya IT-system, bara någon månad gammalt, kommer att bidra till en bättre kundkontakt. Värmlands finans kan därmed också hantera faktureringen åt de kunder som inte vill sälja alla sina fakturor, till finansbolaget. Tjänsten har varit efterfrågad och kommer redan från dag ett att ge Värmlands Finans en extra intjäningsförmåga.

Med stöd av programvaran kan Värmlands finans inom kort att kunna erbjuda tjänsten inlåning. Det kommer att expandera verksamheten, som är kapitalintensiv men samtidigt mycket lönsam. Värmlands Finans utlovar att de kommer att erbjuda en attraktiv inlåningsränta. Att något är på gång inom denna del av finansverksamheten bekräftas av att nykomlingen Hoist Spar just nu erbjuder den högsta rörliga räntan (med insättningsgaranti). Kanske är det bankernas låga räntor i kombination med de kärva utlåningsvillkoren som öppnar för denna nisch?

Förvärv och avtals sluts regelbundet.

VD Glenn Renhult skriver i rapporten, att han är mycket nöjd med det senaste förvärvet - en leasingportfölj som kommer ge Värmlands Finans en betydande vinst.

Flera av kontrakten löper på 36 månader och anskaffningskostnaden på portföljerna har till följd av den rådande marknaden varit lägre än om förvärvet gjorts vid en annan tidpunkt. Bolagets investeringar uppgår till ca 500 000 SEK och de förväntade intäkterna på kontrakten uppgår till ca 1 500 000 SEK. Detta ger Värmlands Finans ett presumerat tillskott på 1 000 000 SEK som kommer redovisas löpande under kontraktstiden. Kreditrisken bedöms som minimal då leasingtagarna är marknadsnoterade bolag med väldigt god betalningsförmåga.

Det innebär totalt 73 öre i vinst per aktie, och Värmlands Finans kommer att kunna redovisa ett tillskott från leasingverksamheten på 2 öre per månad.

Värmlands Finans tecknade i april 2009 avtal med ett lokalt företag i Karlstad om att börja använda tjänsten fakturaköp. Den beräknade volymen fakturaköp är uppskattad till 18 Mkr per år och affären väntas ge ett betydande tillskott till Värmlands Finans vinst under kommande räkenskapsår.

Om vinstmarginalen även här kan uppskattas till 66 procent, så tillför affären 73 öre per månad när pengarna börja flöda in, år 2010.

Hotbild

Enligt en analys skriven av Axier i samband med rapporten framkom att det som redovisas som intäkter i första hand är skillnaden mellan vad kundfordringarna köps för och vad slutkunderna sedan betalar in. Axier anser att förräntningen i förhållande till kapitaltillgången inte är tillfredställande.

De konstaterar även att emissionskostnaden i samband med noteringen på Aktietorget, varit oväntat hög. Hela 36 procent av intäkterna i samband med nyemissionen försvann i kostnader, och då hade Värmlands Finans ändå inte försäkrat sig om några emissionsgarantier. Det vittnar om dålig kostnadskontroll.

Noteringen av aktien som ett publikt bolag på Aktietorget har dock haft det positiva med sig, att Värmlands Finans nu kunde köpa Ulyss med egna aktier som betalningsmedel, och därmed göra en vinst som motsvarar de tidigare emissionskostnaderna. (Utgifterna vid noteringen i december 2007 var 752.000 kr. Inkomst vid köpet av Ulyss beräknas till minst 800.000 kr).

Ledningen har tydligen, vis av den egna höga noteringskostnaden, lärt sig att tillvarata det värde som en listningsplats på AktieTorget (inklusive ett antal aktieägare) innebär.

Planen är att Ulyss överför sin befintliga verksamhet till Värmlands Finans, samtidigt som Ulyss listningsplats på Aktietorget säljs till något av de bolag som visat intresse att överta den.

Styrelsen i Ulyss kommer att föreslå en utdelning på 0,85 kr per aktie, i augusti. Eftersom att summan klart överstiger aktiekursen vid tidpunkten för köpet, kommer de 84 procent av Ulyss aktieägare som accepterade budet att både erhålla budpremien på 102 procent, samt få ta del av den vinst på minst 800.000 kronor som Värmlands Finans gör på affären.

Minoriteten i Ulyss: De som inte accepterarde budet från Värmlands finans, erhåller en kontantudelning som klart överstiger aktiekursen vid tidpunkten för köpet, och får stanna i det ”nya” Ulyss.

Styrelsen är oerfaren.

Det finns något som oroar, och det är att ledningen är okänd. De har inte byggt någon liknade verksamhet tidigare. Två av styrelseledamötena är dessutom släkt med varandra, samtidigt som de äger ett stort antal aktier.

Johan Kaltenbrunner har valts in för att förstärka styrelsen. Han innehade ordförandeposten i Åhusbaserade investmentbolaget Ulyss, i samband med uppköpet.

Kaltenbrunner är grundare till handelsstoppade Fragus Group. De sysslade med garantier och försäkringar av bland annat, bilar. Kaltenbrunner hade dock lämnat denna verksamhet redan innan problemen offentliggjordes. Johan Kaltenbrunner kontrollerar sedan i slutet av januari, privat och genom bolag, 19,25 % av kapitalet samt 11,58 % av rösterna i Värmlands Finans.

Bloggaren Strindberg, mycket kunnig och riskmedveten småbolagskännare, ställer sig tveksam till nyvalet och betonar med skärpa att Kaltenbrunner har ” ju i Fragus och Ulyss visat att det inte är någon som man vill sitt i samma båt med.”

Strindberg påpekar även att att rapporten från Värmlands Finans var ganska svag i jämförelse med den utveckling som förutspåddes i prospektet.

Värdering

Värmlands finans befinner sig under expansion. Uppenbarligen har det hitills skett med lönsamhet. Köpet av Ulyss ger synergieffekter och skalfördelar.

Verksamheten vidgas till nya närliggande affärsområden tack vare det nya IT systemet.

Om vi antar att vinsten för 2009 dubblas i förhållande till de 55 öre som intjänades under första kvartalet 2009, så värderas aktien till P/E 5. Det som talar för att prognosen håller är att nya kunder har tillkommit sedan rapporten och att företagsköpet ser ut att vara en god affär redan från början. Kostnaden för det nya IT systemet kommer givetvis att belasta resultatet.

Den lövtunna likviditeten och den oerfarna styrelsen, i kombination med att tillgängliga uppgifter uppvisar brister gör att man skall värdera bolaget försiktigt.

Aktien har endast varit noterad i nitton månader, och därför saknas långsiktig historik. Kursen har varierat mellan lägst 5,15 och högst 11,50 SEK.

Jag tänker mig att kursen på nytt kan nå åtta kronor, när Värmlands Finans blir mera etablerat, vilket är ungefär 50 procent ned från toppnoteringen, och lika mycket upp från senast betalt. Lönsamhetsutsikterna underbygger optimismen.

Prognosen för 2010 kommer att kunna fastställas med större säkerhet efter rapporten i augusti 2009, men redan är avtal slutna som kan skicka upp aktien till nya kursrekord. Om vi antar att jag räknat för högt ovan, och att marginalen för ”tjänsten fakturaköp” når knappa 30 procent, så blir tillskottet ca 0,3 kr per månad. Räknat på en vinst på 2,50 kr, hamnar P/E-talet för 2010 då på 2.

Riktkursen för Värmlands Finans vid slutet av 2010 sätts i jämnhöjd med kursrekordet på 12 kronor.

VD Glenn Renhult, grundare av företaget, kontrollerar 60 procent av kapitalet. Den fasta ägarhanden, ger bolaget en stabilitet.

Jag rekommenderar att man införskaffar aktien, men begränsar sig till ett mindre antal.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?