Värmlands Finans: stark tillväxt väntar
2011-01-03 20:16, Edited at: 2011-03-11 06:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Framtidsutsikterna för Värmlands Finans är goda. Köprekommendation ges med en kurspotential på 91 %.
Bolaget grundades år 2007 när Capital Invest Värmland Kommanditbolag förvärvades. Bolagets huvudägare utgörs sedan oktober 2007 utav Renhult Invest. På Värmlands Finans hemsida framgår följande:
”Värmlands Finans bedriver verksamhet inom området administration och finansiering av fakturafordringar med huvudinriktning på fakturaköp.”
Värmlands Finans är ett factoringbolag som har sitt huvudkontor i Karlstad. I företagets verksamhet, där kunder från hela Sverige servas, är det fakturaköpen som dominerar. Fordringarna är i regel utställda på 30 dagar. Den första farhågan som kommer upp när man läser detta är; är det inte en stor risk att företaget köper fakturor som kunderna sedan inte klarar av att betala?
Hur ser då företagets riskexponering ut när de köper fordringarna?
Före en fordran köps in görs både en kreditbedömning samt en kontroll av fakturan. Detta utgör en aktivitet som bör minska riskexponeringen mot dåliga inköp. Ytterligare anledningar till att bedöma riskexponeringen som relativt låg är att de flesta fordringar är riktade mot kommuner och börsbolag. Värmlands Finans kan även köpa en faktura med s.k. regress, detta betyder att det är factoringkunden som står för kreditrisken tills fordringen är betald. Att Värmlands Finans köper en faktura med regress sker vid många av inköpen. Jag tycker att riskexponeringen ändå får ses som relativt låg.
Aktieägare
Tabell 1 – Ägarfördelning per 2010-09-30
Aktieägare
Aktier
Röster %
Kapital %
Glenn Renhult ink bolag
831 921
48,76%
24,75%
Johan Stenberg ink bolag
301 394
6,10%
8,96%
Avanza Pensionförsäkringsaktiebolag
225 826
5,18%
6,71%
Silverkäppen AB
155 264
3,14%
4,61%
Övriga aktieägare
1 846 405
36,82%
54,97%
Totalt
3 360 810
100%
100%
I ovanstående tabell framgår att VD Glenn Renhult, inklusive bolag, är Värmlands Finans största ägare. Så sent som 23 december kom ett pressmeddelande om att Glenn Renhult köpt ytterligare 51 919 b-aktier, han sitter nu på 26,85 % av kapitalet. Företagets näst största ägare är styrelseledamoten Johan Stenberg.
Om aktien Handlas på: Aktietorget
Kortnamn: VFS B
Antal aktier: 3 360 810
Aktiekurs: 3,46 kr
1-årshögsta: 5,29 kr
1-årslägsta: 2,20 kr
Utvecklingen 12 mån: -20,45%
Analys
Värmlands Finans första kvartal för det brutna räkenskapsåret 2011 var en besvikelse. Företaget redovisade ett resultat på (348 808) kr. Enligt VD:n beror det svaga resultatet på tre faktorer:
1. Av Q1 utgörs två tredjedelar av semestermånaderna Juli och Augusti.
2. Höga finansiella arvoden i samband med kapitalanskaffning, vilka har ansets vara nödvändiga för att utveckla verksamheten.
3. Bolaget har haft extra kostnader för bland annat konsult hjälp. Däremot visade företaget en omsättningsökning med 515 % jämfört med samma period föregående år.
Under Q1 redovisades även ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 2,4 MSEK.
Värmlands Finans är verksamma på en kapitalintensiv marknad. Värmlands Finans har under senaste räkenskapsåret fortsatt att teckna nya factoringavtal. Dock har tillgången på kapital satt stopp för tillväxten. Företaget har bland annat genomfört olika emissioner för att få in mer kapital.
Värmlands Finans har även ansökt hos Finansinspektionen om att bli ett s.k. kreditmarknadsbolag. Skulle ansökan godkännas av FI, skulle detta innebära att bolaget kan bedriva inlåningsverksamhet. Detta skulle i sin tur leda till att bolaget kan minska likviditetsproblemet. Det skulle även göra Värmlands Finans till ett mer tryggare bolag, då de följer under Finansinspektionens tillsyn. Detta skulle med stor sannolikhet få en positiv effekt på aktiekursen. Enligt VD finns det stora chanser till att ansökan ska godkännas av Finansinspektionen. Det är med andra ord en stor efterfråga på Värmlands Finans tjänster.
I min analys har jag utgått delvis från företagets fundamenta men också delvis utav egna antaganden som är baserade på diskussioner om Värmlands Finans framtida förväntade tillväxt. Företagets riskpremie är bestämd till 6,75 %, anledningen till varför jag har valt denna relativt höga riskpremie är att Värmlands Finans fortsatt är ett tillväxtföretag och ett relativt nytt bolag. Riskpremien kan också motiveras med att det inte är beslutat att företaget ska få ett godkännande av Finansinspektionen om att starta med sin inlåningsverksamhet. Ett avslag på ansökan skulle leda till att tillväxtmöjligheterna minskar. Som nämts ovan ska det enligt VD:n finnas goda möjligheter till att ansökan ska godkännas. I ett sådant scenario tror jag att Värmlands Finans, med mer tillgång till kapital, kan uppvisa en hög tillväxt de närmaste åren. I min analys har jag efter ovanstående resonemang antagit en tillväxttakt på 15 % för de närmaste fem åren för Värmlands Finans. Hänsyn har här alltså tagits till att det fortfarande inte finns ett beslutat fattat, angående om Finansinspektionen ska godkänna bolagets ansökan om att få starta inlåningsverksamhet eller inte. Om ansökan redan skulle vara godkänd av Finansinspektionen tror jag att vi skulle få se en ännu större tillväxt. I min analys har en diskonteringsränta på 8,5 % använts. Värdet på Värmlands Finans, enligt min analys, utslaget per aktie uppgår till 6,60 kr. Detta kan jämföras med nuvarande aktiekurs på 3,46 kr. Det finns med andra ord en uppgångspotential med 91 %.
Summering och motivering
I den här analysen har en värdering gjorts av factoringföretaget Värmlands Finans AB. Bolaget är noterat på aktietorget där aktien handlas för 3,46 kr. Jag ser en god potential i Värmlands Finans. Det finns en uppgångspotential på åtminstone 91 % från dagens nivåer. Triggers för att nå riktkursen, på 6,60 kr, är:
1. Företaget uppnår sitt omsättningsmål på 100 MSEK
2. Konjunkturen fortsätter förbättras så att kreditförlusterna kan hållas låga
3. Finansinspektionen godkänner ansökan om att få bli ett kreditmarknadsbolag
Ytterligare faktorer som motiverar en köprekommendation är att företagets efterfrågan ökar i snabb takt, att VD:n är företagets klart största aktieägare samt att han nyligen ökade sitt aktieinnehav i Värmlands Finans.
Vilka risker finns med en investering i Värmlands Finans?
Risker med en investering i Värmlands Finans är bland annat att ekonomin skulle utvecklas i en svagare takt än planerat, vilket skulle kunna leda till att Värmlands Finans kreditförluster ökar. En annan risk kan vara att företagets kapital inte räcker till att möta efterfrågan på företagets tjänster eller att Finansinspektionen avslår ansökan om att bedriva inlåningsverksamhet.
Slutsatsen med den här analysen är att Värmlands Finans erhåller en köprekommendation med en riktkurs på 6,60 kr.