Post entry

ValueTree: stor potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter det senaste förvärvet är Value Tree nu billigare än någonsin. Uppsidan i aktien är med det vi vet idag enligt mig hissnande 200 %.

Jag skrev i december att det är mycket intressant när ett bolag som varit så nära döden som Value Tree var i våras får in nytt kapital och börjar gå på offensiven och där aktiekursen som är ner hela 97 % från förra årets misslyckade emission helt plötsligt börjar visa tecken på liv. Då stod kursen i 30 öre och jag såg det som en kursdubblare. Nu, 3 månader senare, står aktien i 40 öre och efter förra veckans mycket intressanta förvärv och framförallt prognos för 2011 höjer jag mitt kursmål till 1.20. ValueTree är nu en aktie med potential att tripplas!

1: Offensiv: Prata om att bolaget går på offensiven. Tidigare i veckan annonserade man då att man förvärvar Jönköpingsbaserade Carlo Baby. Efter att ha pratat med folk i branschen så står det klart att Carlo är lite av en juvel vad gäller svensk barndistribution. ValueTree får här en distributionsverksamhet för barnartiklar som kan vara den största i Sverige. Om ValueTree tidigare kanske bara nått ut till 20% av alla försäljningsställen i Sverige med sina produkter så når man nu nästan alla. Tala om synergier när man börjar häkta på sina existerande produkter i de nya distributionskanalerna.

2: Barnmarknaden- strukturell tillväxt: Valuetree är verksamma dom distributör av egna och andras produkter inom barnartiklar. Folk lägger ned allt mer pengar på sina barn - det är en långsiktig trend och man kan nog prata om strukturell tillväxt här. Marknaden har också visat sig vara relativt konjunkturokänslig. Value Tree är det enda sättet att få exponering mot denna trend på svenska aktiemarknaden förutom investerbara Brio.

3: Konsolidering: Enligt pressreleasen så köper man Carlo för 6 mkr för en omsättning på 30 mkr och en EBITDA på 3 mkr. De låter nästan för bra för att vara sant. Klart är dock att barnmarknaden fortsätter att vara extremt fragmenterad och att ValueTree har gjort några riktigt bra billiga förvärv - och kommer att kunna fortsätta göra det.

4: Internet: Den undermåliga e-handelsverksamheten busigt.se meddelar att man håller på att omstrukturera verksamheten. Jag tror och hoppas att ValueTree har förstått att man måste satsa på internetförsäljning. Dels har man så bra produkter och dels så finns det ingen annan existerande stor e-handelsaktör och dels så passar ju många barnartiklar perfekt att sälja på nätet. En bättre satsning inom detta område tror jag skulle tas emot mycket positivt av marknaden. Tänk att få lite internet tillväxt.

5: Återupplivad från de döda: Value Tree gasade för mycket under 2008 och tog på sig stora lån för att expandera. När kreditkrisen kom förra hösten och bolaget misslyckades att få in så mycket pengar som man hoppades på i en emission på 10 kr så fick man enorma problem. Bolagen var i princip konkursfärdigt i våras men lyckades ta sig tillbaka och har nu städat upp balansräkningen och kan börja expandera igen. Att man räddats tyder på någon styrka i den underliggande affärsmodellen.

6: Erik Stenfors - är faktiskt värd en haussepunkt bara i sig själv. Bra historisk track record både operationellt och på börsen. Han är värd att satsa tillsammans med. Nu har han enorm revanschlusta efter att Value Tree fått så dålig start på börsen som den fick på grund av finanskrisen. En duktig entreprenör som jag gärna sitter i samma båt som.

7: Aktieägarlistan: En hel del namnkunnigt folk här såsom Anders Wall, Dinkelspiel och en rad andra aktiva inom finanssvängen. Det är väl inte världens starkaste skäl i sig men det visar ändå att investerare en gång i tiden gillade det ValueTree tänkte bli och förhoppningsvis är på väg att kunna bli igen.

8: Teknisk analys: För första gången i ValueTrees "modern-historia" har den negativa trenden brutits. Nu kan aktien förhoppningsvis söka sig uppåt utan allt för stora hinder.

9: Aktiemarknadsvänligt: Värt att upprepa från min förra analys; Peter Lynch sa ju att man skulle köpa aktier i de bolag vars produkter man gillar. Jag gillar verkligen bolagets produkter. Investerare gillar att äga aktier som tillverkar produkter som man gillar. När fler småbarnsföräldrar får upp ögonen för den här aktien kan det bli intressant. Älska produkterna - älska aktien!

10: Värdering: I min förra analys så räknade jag med att ValueTree snabbt går tillbaka till sina gamla omsättning på peaken och når 100mkr i omsättning och att man på den omsättning kanske vid utgången av 2010 kan vara på en årstakt att tjäna 10 mkr på efter skatt. Med konservativa PE 10 så har man ett börsvärde på 100 mkr eller en börskurs på drygt 60 öre. Nu säger bolaget att man ska omsätta 200 mkr 2011 vilket således ger 20 mkr i vinst och 200 mkr i börsvärde. Aktien ska således någon gång de kommande året gå till 1.20. Trots den 30% uppgången sedan jag skrev senast menar jag på att ValueTree aldrig varit billigare än nu. Jag råder till starkt köp av aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?