Post entry

Uniflex: positiva signaler.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bemanningsbolagen har haft ett tufft år på börsen, kurserna har slaktats i avvaktan på den annalkande lågkonjunkturen. Uniflex skördar istället frukterna av satsningen på nya kontor, med hög organisk tillväxt och god lönsamhet. Marginalerna kan sjunka rejält utan att värderingen blir särskilt ansträngd.

Bemanningsbranschens kräftgång fortsätter på börsen. De flesta bolagen har fallit tillbaka till kurser som vi såg för 3-4 år sedan. De två "nykomlingarna" Arena och Resurs står i ATL, trots detta ser just de två inte speciellt billiga ut i en sektorjämförelse. Marknaden minns hur bolagen blödde under lågkonjunkturen 2002-2003 och har nu tagit höjd för nästa blodbad. Som förhoppningsfull delägare av ett av dessa pestsmittade bolag söker jag naturligtvis med ljus och lykta på nätet efter signaler på vart marknaden är på väg. Kommer bemanningsbranschen att få en mjuklandning, eller blir det ett dakapo av milenniesmällen?

Positiva signaler:

Bara under de två senaste veckorna har 5 ramavtal tecknats (3 nya och 2 gamla kunder) bla. med Gunnebo, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och Telenor. Telenor är en av Uniflex större kunder så det känns bra med ett nytt ramavtal med dem - kontinuitet. I avtalet med LRF hoppas Uniflex på att få hyra ut 80 personer, därmed blir LRF ett av företagets större kunder. I de övriga avtalen nämns ingen ordersumma av konkurrensskäl. Trenden är dock tydlig, Uniflex strategi att knyta upp stora kunder och ge dessa ett billigt pris mot att de köper stora volymer går hem.

Uniflex har under den senaste månaden haft 3-4 tjänster ute där man söker egen inne personal bl.a. s.k. Key Account Managers. En anekdot i sammanhanget var texten i en av platsannonserna ”Det går bra nu”. Om man redan nu känner av en vikande efterfrågan så tycker man inte att det vore läge att dra på sig en större kostnadsmassa i form av mer "egen personal". Min analys blir istället att marknaden har en fortsatt hög efterfrågan av Uniflex koncept och att man fortsätter växa organiskt. En alternativ tolkning är att man ersätter personal som valt att sluta på Uniflex.

Uniflex har återköpt 8,1% av utestående aktier, om/när dessa makuleras kommer (allt annat lika) vinsten att stiga med 8,1%.

Neutrala:

Manpower redovisade nyligen sin arbetsmarknadsbarometer för det tredje kvartalet. För kategorin tillverkningsindustri (vilken Uniflex till största delen är nischad mot) föll indexet

för antalet nya arbetstillfällen från +19 (Q2) till +8 (Q3). Detta innebär att det är 8% fler företag som tänker anställa än som tänker reducera personalstyrkan. Detta indikerar tydligt att konjunkturen är på väg ner från en tidigare hög nivå.

Verksamheten i England verkar ha rullat igång bra, antalet tjänster för uthyrning kan studeras på bl.a. monster. Dock är det svårt att via nätet bilda sig en uppfattning om det löper enligt plan. Relationen mellan kostnader/intäkter är omöjligt att ha någon åsikt om. Totalt skall satsningen kosta mellan 4-5 Mkr under 2008, varav 1,5 Mkr belastade Q1:an. Konjunkturinstitutet räknar med en BNP-tillväxt på 1,8% för (-08) och 2,2% (-09).

Negativa:

De mindre bemanningsbolagen Arena och Resurs CNC kom med skrala delårsrapporter (Q1). Rörelsemarginalen försämrades rejält jmf Q1-07. Detta i sig är ett tecken att guldåren är över och konkurrensen hårdnar. Samtidigt kom Uniflex med sin starkaste Q1:a någonsin.

Kan det vara så att det är "de stora elefanterna" (Manpower, Proffice & Adecco) samt de hårt nischade bemanningsbolagen (t.ex. SJR & Uniflex) som går vinnande ur striden, medan de mindre och onischade såsom Arena och Resurs får det tuffare?

Inflationskyddat

Nu när inflationen smyger sig in i vardagen igen kan det vara på sin plats att fundera på om bolagen man har i portföljen kan kompensera sig för detta. I fallet bemanningsbolag torde detta vara högst troligt (allt annat lika). Facket förhandlar fram högre löner för sina anställda.

I Uniflex avtal med LO finns regler om att den uthyrde skall ha samma "lön" (löneläge) som de som jobbar på arbetsplatsen han hyrs ut till. Den höjda lönen slår i sin tur igenom på det pris Uniflex tar ut av kunden (vid en sämre konjunktur kommer naturligtvis marginalerna att bli sämre). Det finns alltså inga "mellanled" som skall kompensera sig för inflationen.

Min approach är att kunden anser det är rimligt att "taxan" stiger med 5% för den inhyrde när kostnaden för den ordinarie arbetskraften stiger med 5%.

Sammanfattning

Jag ser fram emot nästa kvartalsrapport med tillförsikt. Min prognos för andra kvartalet ligger på en omsättningstillväxt på 39% (Q1: 49%) och en vinsttillväxt på 260% (Q1: 350%). Året slutar med en VPA på 17 kr/aktie (exkl. återköp 8,1%) samt en välfylld kassa på 20 kr/aktie. Bolaget har inga lån. Därmed står Uniflex väl rustat inför den annalkande lågkonjunkturen, oavsett om det slutar med en mjuk- eller hårdlandning.

Källor: http://www.uniflex.sehttp://www.manpower.se http://www.konj.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?