Post entry

Uniflex: dags att skörda

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bemanningsföretaget Uniflex växer så det knakar med hjälp av den starka arbetsmarknaden. Uppstartskostnader för tio nya kontor har dock sänkt rörelsemarginalen under det första halvåret, men nu tar man revansch.

Verksamhet

Uniflex är ett bemanningsföretag som hyr ut personal inom områdena industri, lager och kontor. Företaget har sin verksamhet i Sverige och har kontor på 36 orter. Företagets strategi är att snabbt tillhandahålla rätt personal till marknadens lägsta pris. Tittar man tillbaka några år har strategin varit mycket lyckosam sedan företaget avknoppades från Poolia.

Företaget har som mål att växa snabbare än marknaden, ett mål man uppnått genom en helt och hållet organisk tillväxt. Uniflex har idag en marknadsandel på c.a 11procent inom den nisch man arbetar inom. Företagets konkurrenter är bl.a.: Manpower, Adecco och Proffice.

Bransch: Bemanningsbranschen

Börsvärde: c.a. 400 miljoner

Lista: Nordic Small Cap

Historik och prognos

2004

2005

2006

2007p

2008p

Omsättning

297

351

526

770

960

Vinst/aktie efter skatt

3,78

4,08

6,58

8,00

11,60

Rörelsemarginal (procent)

6,0

5,8

6,7*

5,1

6,1

* rensat från noteringskostnader på Nordic Small Cap på 2,7 Mkr, inklusive dessa var rörelsemarginalen 6,2 procent.

p = prognos

En växande marknad

Uthyrning av personal är en relativt ny företeelse i Sverige. Marknaden avreglerades först 1993 och kollektivavtal mellan ALMEGA och LO tecknades först 2000 för yrkesområdena industri, lager och kontor.Utgående från detta ser jag fortsatt potential i marknaden innan den kan anses som mogen och därefter fortsätta växa med BNP utvecklingen. För att få en hint om hur stor potential marknaden har kan man jämföra Sverige med andra västeuropeiska länder.

Penetrationsgraden i Sverige ligger på cirka 0,9 procent medan den på mer mogna marknader i Europa ligger på mellan 2-3 procent. Industri och lager är den del inom bemanningsbranchen som just nu växer snabbast och där lyckas alltså Uniflex växa snabbare än marknaden.

Läget idag

Omsättningen har under det första halvåret 2007 ökat med 55 procent. Tyvärr har kostnaderna ökat i snabbare takt. Detta beror till stor del på uppstartskostnader för de tio nya kontor som öppnades från december 2006 till februari 2007. Dessutom har det första halvåret belastats av flyttkostnader då huvudkontoret flyttade till nya lokaler samt en marknadsföring i TV (Hockey VM och Formel1). Detta har bidragit till att rörelsemarginalen har sjunkit till svaga 2,5 procent (5,3 procent) för det första halvåret. Då Uniflex etablerar sig på en ort får platschefen i regel 6 månader på sig att göra kontoret lönsamt. I dagens högkonjunktur borde det innebära att många av de nyetableringar som skett under hösten -06 och våren -07 nu istället bidrar till resultatet och inte längre tynger ner marginalerna.

Från och med 1 juli i år sänktes arbetsgivaravgiften för anställda mellan 18 och 24 år, detta kommer att förbättra resultatet med cirka 1 miljon för Q3. Denna positiva effekt kommer dock att försvinna snabbt då konkurrensen på marknaden gör att timpriset sänks för att hyra ut ungdomar.

Under resten av -07 skall Uniflex etablera sig på en ny ort och man säger sig för tillfället vara nöjd med att vara representerad på knappt 40 orter i Sverige. Detta i kombination med en fortsatt stark konjunktur under 2008 borde leda till att rörelsemariginalen för helåret åter kan passera 6 procent.

Risker

Största orosmolnet är förstås hur företaget klarar av en konjunkturnedgång, här är Uniflex ett oprövat kort. Tittar man i backspegeln vad som hände under perioden 2002-2003 med andra bemanningsföretag så förskräcker historien. Trots att omsättningen inte sjönk speciellt mycket under dessa år förvandlades vinst till förlust då man inte kunde ta tag i kostnadsbiten. Risken finns naturligtvis att detta även drabbar Uniflex, även om företaget strävar efter att ha en liten del fasta kostnader och en stor del rörliga.

En annan risk är att man tappar en eller flera av de större kunderna. Visserligen är man inte lika beroende av ett antal storkunder som man var för ett antal år sedan, men stora kunder ger stora volymer. Telenor gick t.ex. över från ett treårsavtal till att teckna ett ettårsavtal som löper över -07, om detta är ett led i att upphandla från ett annat bemanningsföretag är för mig okänt.

Generellt sätt är omsättningen i aktien väldigt liten och man får vara beredd på att "rea" ut sina aktier under de perioder aktien är "död".

Under VD:s presentation av företaget (financial hearings) flaggades det för en utlandssatsning, till en början i liten skala. Att starta om från början på en helt ny marknad medför alltid en risk, även om affärsidén i sig borde kunna exporteras utomlands.

Kassa

Tidigare har VD deklarerat att några förvärv under rådande högkonjunktur inte är aktuellt då priset har varit för högt, detta i kombination med att många mindre bemanningsbolag står och faller med några få nyckelpersoner. Dessutom har Uniflex bevisat att man lyckas växa mycket bra organiskt utan förvärv och det finns ingen anledning och tro att man inte skall kunna växa snabbare än marknaden även i fortsättningen. Uniflex klarar alltså sin tillväxt utan förvärv.

Verksamheten i sig kräver inga större investeringar och utan förvärv så kommer kassan att svälla rejält under -07 och -08. Därför borde det finnas utrymme för återkommande extrautdelningar även i fortsättningen. För verksamhetsåret 2006 delade bolaget ut sammanlagt 10 kr/aktie, där 7:50 var i form av extrautdelning.

Förväntningar inför Q3

Det är nu en knapp månad kvar tills Q3:an presenteras. Som tidigare nämnts är det tredje kvartalet det starkaste för Uniflex. Jag tror att Uniflex omsättning fortsätter att växa och landar någonstans i intervallet 210-225 MKr. Jag är försiktig i min analys och räknar med 210 Mkr i omsättning. Rörelsemarginalen för Q3 ifjol var hela 9,7 procent, jag räknar dock med att de nyöppnade kontoren fortsätter att belasta marginalen och att den landar på 8,3 procent. Detta ger en rörelseresultat för Q3 på 17,4 Mkr, detta motsvarar för kvartalet en VPA efter skatt på 3:40 kr/aktie.

Värdering

Min prognos för helåret 2007 landar på 8,00 kr efter skatt, vilket motsvarar ett P/E-tal 12 för i år om man rensar för kassan. För nästa år räknar jag med en omsättningsökning på 25 procent. Denna omsättningstillväxt bör kunna nås genom en fortsatt stark arbetsmarknad kombinerat med den potential som borde finnas på de orter där Uniflex nyligen etablerat sig.

Då uppstartskostnaderna för de nya orterna är tagna och varje kontor kan bära sina egna kostnader så borde rörelsemarginalen återigen passera 6 procent för helåret. Detta skulle ge en VPA på cirka 11:60 vilket ger ett P/E-tal på 7,5 om man rensar för kassan. Scenariot förutsätter naturligtvis att konjunkturen fortsätter rulla på och BNP växer med drygt 3 procent även 2008. Med ovanstående vinsttillväxt i åtanke borde det finnas en kurspotential i aktien på minst 30 procent inom det närmaste året.

Summering

Bemmaningsbranchen har haft en tuff sommar-höst på börsen, i princip samtliga bolag har varit iskalla. De större bemanningsbolagen Poolia och Proffice har tappat 43 procent respektive 33 procent sedan toppen i maj. Jämfört med dessa har Uniflex klarat sig hyfsat med en nedgång på cirka 15 procent om man exkluderar utdelningen på 10 kr. Min tro är att aktien nu har bottnat i intervallet 105-108 kr och har potential att stiga fram mot rapporten. Naturligtvis är detta scenario starkt kopplat till rådande börsklimat.

Allt talar nu för att Uniflex återigen kommer att bli en vinnare när rörelsemarginalen återhämtar sig. Den stora frågan är när detta sker och min tro är att det kommer att ske redan under Q3 där resultatet blir tillfälligt dopat av de sänkta arbetsgivaravgifterna.

VD:s köp av 20.000 aktier (inköpta för ca. 110:-/st) under våren talar också det för att vändningen inte skall ligga allt för långt fram i tiden. Dessutom äger VD sedan tidigare 14.000 aktier och 18.500 st optioner, vilket visar en stark tro på företaget.

Den optimistiske köper nu innan Q3:an presenteras, den lite mer försiktige avvaktar till dess Q3:an publicerats.

P.s. Läs och titta även på Redeye:s intervju med VD Jan Bengtsson för att få en bättre bild av var företaget står idag.

Bransch: Bemanningsbranschen Börsvärde: c.a. 400 miljoner Lista: Nordic Small Cap

Källor: www.uniflex.se www.almega.se (statistik över bemanningsbranchen) www.financialhearings.com (uniflex, 2007-09-05)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?