Post entry

Travelpartner: säsongsvariationen gör aktien till ett kap

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Travelpartner har under året levererat tre starka rapporter och förväntas även leverera ett starkt fjärde kvartalet. Tillväxten gör aktien intressant, men det är säsongsvariationen i branschen som gör att aktien står inför en kraftig uppvärdering.

I samband med Travelpartners rapport för tredje kvartalet lämnade bolaget också siffror för flygbranschens säsongsvariation:

- Q1: 32%

- Q2: 27%

- Q3: 22%

- Q4: 19%

Dessa siffror bli ytterst intressanta när man jämför dem med Travelpartners bruttoomsättning under de senaste kvartalen. De har nämligen ökar 294 till 405 miljoner kronor mellan första och tredje kvartalet i år, samtidigt som säsongsvariationen indikerar att omsättningen sjunker stegvis under kalenderåret.

Travelpartner säljer även hotellnätter, charterpaket, hyrbilar, m.m, vilket gör att säsongsvariationen inte nödvändigtvis är blir den samma för Travelpartner som helhet. För att få fram en mer jämförbar säsongsvariation har jag tittat på de senaste årens kvartalsrapporter för bolag så som, Resia, Unlimited Travels och Expedia och fått fram följande säsongsvariation:

- Q1: 28%

- Q2: 26%

- Q3: 25%

- Q4: 21%

Justera man sedan dessa siffror för att bolagen haft en viss tillväxt stärker det tesen att säsongsvariation är ganska kraftig i branschen.

Första kvartalet 2010 Eftersom tillväxten är så pass kraftig är det mycket svårt att beräkna den framtida omsättningen, men håller trender i sig bör fjärde kvartalet kunna hamna i nivå med det tredje. Det blir sedan i första kvartalet 2010 som den verkliga tillväxten kommer synas.

En bruttoomsättning i nivån runt 600 miljoner kronor med en något lägre bruttomarginal (4,5 procent) indikerar en nettoomsättning på 27 miljoner kronor. Samtidigt är bolagets kostnader ganska konstanta och ökar inte i samma hastighet som omsättningen.

Detta scenario innebär att rörelseresultatet hamnar runt 10 miljoner kronor och vinsten per aktie på nivån runt 75 öre (efter schablonskatt).

Utdelning och lågt PE-tal lockar För 2010 innebär denna omsättningsnivå att Travelpartner kan göra en vinst per aktie runt 2,50 kronor. Detta tillsammans med att verksamheten inte binder något kapital i samband med sin starka tillväxt finns det möjlighet till en utdelning i nivån 1-2 kronor.

Vad som talar för en större utdelning under året är att bolagets ledning innehar stora aktieposter samtidigt som de själva tror på en fortsatt stark utveckling för bolaget.

Eftersom värderingen idag runt 18 kronor per aktien ger ett PE tal under 7 för 2010 års förväntade vinst finns det ingen större orsak att minska på innehaven idag, samtidigt som aktieköpen säkert bundit upp mycket privat kapital för ledningen.

En större utdelning innebär därför att ledningen frigör stora delar av de kapital de själva investerat i bolagen (stora insiderköp under 2009 på kursen runt 2-4 kronor).

Nya momsregler påverkar inte Travelpartner nämnvärt Skatteverket har gjort en ny tolkning av momsreglerna gällande förmedligsavgifter vid försäljning av resor, som innebär att dessa transaktioner kommer att beskattar med 25 procent moms mot tidigare 6 procent.

Hur detta kommer påverka Travelpartner är inte exakt klart men någon större påverkan kommer det inte bli enligt bolaget vd, Mattias Sesemann:

- Den påverkan vi ser av detta under 2010 är framför allt sajtanpassningar samt mer intern administration. Generellt kan jag nämna att vi säljer till övervägande del utrikesresor för privatpersoner där förmedligsavgift ej är momsbelagt.

Att de nya reglerna kommer att påverka reseförmedlarna är klart, men skall man tolka bolagets vd så är kostnaderna små sett till bolagets tillväxt och kommer troligen inte att kunna utläsas i de kommande kvartalsrapporterna.

Riktkurs på 30 kronor Fortsätter allt i samma riktning som det gjort det senaste året, bör en större uppvärdering komma, även om det troligaste är att de kommer ske i etapper allt eftersom bolaget levererar. Min rekommendation blir köp, med 30 kronor som målkurs innan årets slut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?