Post entry

Transcom: billigt och bra

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Transcom, billigt, bra, men framför allt, rädsla som man kan ta tillvara på.

1. Aktien är billigt värderat, runt 8,5 gånger vinsten för 2011, enligt mig.

2. Kursnedgång efter en underliggande bra rapport, dock engångskostnader och Frankrike-verksamhet som drar ned. Bra ingångsläge.

3. Förtroenderabatt för ledning, Kinnevik är storägare och dessa vet vad de gör, denna rabatt tror jag inte finns om ett år.

4. Andelen hänfört Tele2 minskar hela tiden, snart står man på egna ben. Hör ihop med punkt 3. SKiftet från Tele2 har varit mycket tufft för bolaget, snart är man ute ur problemen.

5. Expansion i Filippinerna, Latinamerika och USA kommer driva tillväxt samt lönsamhet.

6. Rädslan att Frankrike ska fortsätta underprestera är stor, rädsla kan man ta tillvara på.

7. Kursen 2006 var runt 90, kursrekord. Kursen är nu runt 37 kr.

8. Ser man på bruttomarginaler senaste 4 åren så har dessa varit mycket stabila, det tyder på en stabil intjäningsmodell, men dock ner på rörelseresultatet har det varit ostabilt, men orsakerna är innan nämnda.

9. Ett relativt okänt bolag, man vet inte att outsourcing faktiskt händer inom kundkontakter, inte till hög grad iallafall.

10. Även Europa-rädslan med PIGS-länderna är inprisat i kursen då volymer hänförs härifrån, någon kommer hjälpa Grekland och effekterna blir mindre än vad marknaden tror, det är vad man kan betta på.

Om bolagets verksamhet

" Transcom Worldwide sysslar med outsourcing av kundkontakter. Företaget tillhandahåller produkter och tjänster inom Customer Relationship Managment (CRM) och Credit Managment Services (CMS), vilket innefattar kundtjänster, kredithantering, kundkontraktering, utveckling och uppföljning av kundkontakter, marknadsundersökningar, CRM konsultering, legala tjänster samt översättningsarbete."

Transcom är ett bolag som gynnas av att ekonomin återhämtas och fler människor köper produkter och därav ofta använder dess tjänster. Transcom är för de som inte vet en spin-off från Tele2 från början av 2000-talet, då var allra största majoritet av omsättningen hänförd från Tele2, nu är denna andel nere runt 17 %. Bolagets kärna, runt 85 % av omsättningen hör ihop med kundtjänst och dylikt, CRM-verksamheten, och inom denna har man en bred geografisk mix som för närvarande är under expansion. Europa med norden, västeuropa och sydeuropa, tillsammans med Chile, USA, Kanada och Fillippinerna är den geografiska mixen i helhet. Två callcenters är öppnade under 2009 i fillippinerna, ett i Chile samt ett i USA, dessa genererar god tillväxt och ännu bättre lönsamhet, runt 33-28 % på bruttomarginal, då koncernens bruttomarginal ligger runt 25 %. Allt större andel av s.k. off-shore-volymer kommer driva både tillväxt som lönsamhet.

Investeringsläge

Jag tycker det finns stora skäl till att kika en del på aktien, då rapporten förra veckan var bättre än väntat när det gäller underliggande affärsmodell, med undantag av Frankrike där ett negativt EBITA-resultat rapporterades, sämre än förväntat. Även var det två st. extraordinära kostnader som togs, den ena var en nedskrivning av en skuld-portfölj inom CMS-verksamheten i Norge, den andra var en omjustering av incitamentsprogrammet, pga. den kraftiga kursrörelsen, vilken man borde ha spritt ut under året, men tog den under Q4.

Värderingen av bolaget tror jag vem som helst tycker är för billig, det är rädslan om hur verksamheten går i Frankrike som håller den tillbaka, men överkapaciteten ska räddas av nya kontrakt, vad man lärt sig under 2009 är att det verkligen går att betta på rädsla, exempel på detta är bl.a. New Wave, Trelleborg, Boliden men även Transcom.

Det finns en hel del som inte har förtroende för bolaget, med all rätt då bolaget definitivt levererat turbulent historia när det gäller rapporter för de senaste tre åren, mycket av detta är dock hänfört av att Tele2 har sålt verksamheter runtom i Europa och detta påverkar Transcom negativt, denna utveckling är klar och nu står man på egna ben. Jag tror det finns en förtroende-rabatt, en rädsla-rabatt samt en allmän billigare värdering pga. okunnande om branschen i aktiepriset, mitt bet är att detta kommer förändras under året. Kolla in bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?