Topotarget: Nordens billigaste bioteknikbolag ?
2009-07-01 09:20, Edited at: 2011-03-11 05:48Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Topotarget hör onekligen till ett av de störst rabatterade nordiska bioteknikbolagen sett till utvecklingsportfölj kontra börsvärde, där aktiens låga värdering i hög grad kopplas till en svag finansiell situation. Bolaget har dock precis genomfört en emission med stort intresse bland de befintliga största ägarna samt inom bolagets ledning och om emissionen når önskad teckningsgrad kommer en finansiering vara säkrad för bolagets viktigaste fas III studie vilket kan göra en stor del av rabatten omotiverad.
Topotarget är ett internationellt bioteknikbolag med dansk bas noterat på smallcap i Köpenhamn, specialiserat mot behandling av cancer. Bolaget leds av en rad personer med mycket bred erfarenhet inom området. VD är Peter Buhl Jensen som även har ett signifikant aktieinnehav i bolaget.
Den kliniska portföljen är bred men med fokus på huvudprojektet Belinostat som befinner sig i Fas II-III för en rad olika indikationer. Bolaget har också en produkt i marknad, Savene som lanserats i både Europa och USA under 2006-2007. Bolaget koncentrerar sin cancerforskning kring viktiga targets framförallt inom intranukleär samt intracellulär behandling och driver f n 4 st prioriterade kliniska projekt.
Bolaget genomför just nu en nyemission som kommer kunna säkra finansieringen av belinostat fram till att målet med att sluta ett globalt samarbetsavtal för projektet uppnås. Bolaget har den senaste tiden rapporterat en rad framgångsrika studier för sitt huvudprojekt och uppgav också nyligen att man fått ett icke bindande förslag om en fusion med ett icke namngivet internationellt bioteknikbolag. Budet låg signifikant över nuvarande nivå men man har avvisat och tycker inte det är tillräckligt attraktivt. Man vill i stället genomföra en emission för att säkra finansieringen och hitta en partner för belinostat. Agerandet speglar en stark tro från bolagets ledning och styrelse på bolaget.
Bolagets finansiella situation
Bolagets utgiftsström har det senaste året kraftigt minskat då man implementerat ett betydande besparingsprogram med fokus på det prioriterade projektet belinostat. Med nuvarande kassasituation räcker finansieringen till början på 2010 men en fullt tecknad emission kommer innebära ett kapitaltillskott på ytterligare ca 130 mDkr vilket då ger bolaget gott om tid att hitta en partner till belinostat. Nuvarande burnrate liggerkring kring 100-150 mDkr per år. Bolagets marknadsgodkända produkt Savene/Totect uppvisade under förra året samt q1 -09 en kraftig försäljningsökning med försäljning om 40 mDkr för - 08 och är nu självbärande. Estimeringar visar att Savene kan få en peakförsäljning om det fyrdubbla vilket kan komma att ge ett mkt bra finansiellt stöd för utvecklingsportföljen.
Emissionen är garanterad till 1/3 av minimumgraden av tre av de största ägarna, och dessa uttalar mkt starkt tro för bolaget via media. Blir emissionen fulltecknad innebär det ett börsvärde om 330 mDkr till nuvarande kurs där kassan utgör ca 180 mDkr. Det skulle ge ett teknologivärde om 150 mDkr för bolagets projektportfölj samt för bolagets marknadsgodkända, säljande produkt som nu ger nått breakeven.
En produkt i marknad..
Savene(Totect i USA), är ett antitoxicitetspreparat, d v s ett avgiftningsmedel för behandling mot extravasation och är godkänt av FDA samt EMEA. Många cancerpreparat tas intravenöst och ibland inträffar en olycka där cytostatikan (cellgift) infunderas utanför venen med en rad allvarliga komplikationer som följd. Savene verkar som motmedel mot de preparat som är inom gruppen antracykliner. Savenes försäljning påvisar en ökning från ca 21mDkr per år 2007 till det dubbla för förra året. Produkten är nu självbärande och man estimerar att en peak om minst 200 mDkr i försäljning kan komma att nås. Produkten har Orphan Drug status och utgör det enda läkemedlet på marknaden som är godkänt för typen av behandling. Försäljningsstrategin är intelligent upplagd där man har en god strategi för att kunna nå stora som små kliniker. Försäljningsstyrkan för Totact/saveve uppgår till 30-talet personer i Nordamerika/Europa och ger även bolaget en bra erfarenhet/positionering inom försäljning/marknadsföring på nyckelmarknaderna inför lansering av framtida produkter. För lansering av bolagets huvudprojekt med blockbusterpotential somBelinostat kommer dock global partner krävas vilket också är bolagets mål. Savene har tagits från idé till marknad av bolaget vilket påvisar bolagets innovationsförmåga och kompetens.
Utvecklingsportföljen
Belinostat, bolagets flaggskepp
Belinostat hör till gruppen HDAC-hämmare (intranukleär behandling) och utgör en ny klass av anticancermedel som är riktat mot HDAC enzymet. Substansen har visat "proof of concept" med statistisk signifikant effekt mot relevant grupp av patienter och prövas både som singelterapi samt i kombination med flera av de vanligaste cytostatikabehandlingarna.
Så här långt är över 500 patienter behandlade med substansen och Belinostat utgör det enda programmet inom gruppen som möjliggör både intravenös, kontinuerlig-intravenös samt oral administrering. En annan av preparatets största styrkor och en parameter som kan få stor betydelse när man förhandlar med intressenter om projektet, ligger i att det har påvisat effekt även mot resistenta samt mkt svårbehandlade patienter där alternativ saknas eller är bristfälliga. IV behandling möjliggör hög dos samt effekt och sen rad studier har visat hög säkerhet. Den orala administreringen tillför flexibilitet där behandlingen kan förbättras ytterligare.
Projektet befinner sig i kliniska prövningar för hela 18 olika indikationer inkluderat flera kombinationer med befintliga cancerpreparat, och för indikationen PTCL har fas III påbörjats, detta med s k "fast track avtal" med FDA, förenklat sett en överenskommelse med det Amerikanska godkännande organet om marknadsgodkännande för indikationen under förutsättning att de i förväg uppsatta målen med den pågående studien uppfylls, d v s en snabbare väg till marknad. Upplägget med FDA innebär att man behöver respons på 14 av 100 patienter för att tillgodogöra de av FDA på förhand uppsatta målen för ett godkännande. Man redovisade i Mars uppdaterade data som visade på 25% respons så här långt vilket ger en mkt god signal om fortsättningen. Kostnaderna hålls nere p g a att man endast behöver behandla ca 120 patienter i studien för att kunna utvärdera kravet på 100 patienter. Flera av de övriga indikationerna (ca 10st), för Belinostat är f ö sponsrade av NCI, National Cancer Institute i USA och belastar inte bolagets kostnader.
Senast för någon månad sedan fick vi de senaste data presenterade för oss vid den internationella ASCO konferensen som hör till världens största konferenser inom onkologi. Vid ASCO presenterades tre studier där en av dessa i fas I gällde Belinostat i oral singelterapi riktat mot patienter med solida tumörer och resultaten visade på att 64% av patienterna uppnår SD(stabiliserat sjukdomsförlopp), detta trots en median på tre tidigare behandlingscykler för patienterna och med god säkerhet i olika doser. Studien var viktig eftersom en av belinostats unika konkurrensfördelar gäller med den flexibilitet som substansen kan admistreras. Belinostat kan ges både i tablettform, intravenöst samt kontinuerligt IV vilket gör att man kan optimera användningen och effekten. Resultaten ger stöd för den mkt viktiga pågående studien för CUP indikationen där belinostat ges IV de tre första dagarna och sedan följ upp med tablettform påföljande 2 dgr i femdagarscykler var tredje v. CUP (okänd primärtumör), är en mkt bred indikation som ca 3% av samtliga cancerpatienter diagnosticeras för. Under det senaste året har en rad av övriga positiva studier rapporterats i projektet.I CUP programmet prövas belinostat i kombination med paclitaxel och carboplatin. Generellt har Belinostat en rad fördelar mot befintliga konkurrenter på marknaden;
# Påvisar aktivitet även i multipelt resistenta celler
# Har en mkt fördelaktig säkerhetsprofil där man kan ge belinostat i kombinationsterapi med full dosering. En prioriterad kombination är BelCap. Belinostat kombineras här med ett par av de vanligaste cellgiftsbehandlingarna; paclitaxel och carboplatin. Satsningen är helt logisk, vad som gör belinostat extra intressant är just att substansen påvisat effekt i svårbehandlade och resistenta patienter där belinostat i vissa fall aktiverar effekt hos de pågående terapierna där tidigare resistens påvisats, samt där säkerheten visat sig så god att full dos kunnat ges även i kombination med pågående terapier. De kombinationer som man prövar belinostat med är förutom BelCap tillsammans med Doxorubicin,azacitidine samt med idarubicin
# Belinostat också en unik flexibilitet vid administreringen, där belinostat kan ges både intravenöst, kontinuerligt IV samt i tablettform
# Belinostat kommer kunna säljas till ett extremt konkurrenskraftigt pris, de närmaste konkurrenterna som Zolinza och Avastin kostar kring 80 000USD för ett års behandling, Belinostat kommer kunna säljas till signifikant lägre pris med mkt god marginal
Belinostatprogrammet ska ses som ett mycket brett och lovande program riktat mot framförallt svårbehandlade indikationer vilket gör det till föremål för ett stort globalt samarbetsavtal. Programmet utsågs för något år sedan av Windhover, där en oberoende kommitté med en del av den främsta expertisen inom onkologi, pekar ut projektet som ett av Top 10 kandidater som f n är föremål för ett betydande avtal. Bolaget hade f ö 2007 ännu en kandidat på denna prestigefyllda lista i form av projektet APO866.
Bolagets övriga kliniska projekt
Bland de övriga läkemedelskandidaterna fokuserar man nu kring tre övriga kliniska projekt samt ett par prekliniska som samtliga kan komma att bli föremål för ett ev uppköp eller någon form av utlicensiering; APO866, Zemab samt APO010. Samtliga är projekt riktade mot cancerindikationer och har mycket bra effektdata så långt.
# APO866 fas II, är från början utvecklad av det Schweiziska bolaget Apoxis som köptes upp av Topotarget 2007. Projektet pekades ut förra året av Windhover, som ett av top 10 intressantaste projekten i världen inom onkologi som kan vara föremål att förvärva av Big Pharma. Substansen är en sk NAD+ hämmare (hämmmar ett viktigt enzym i NAD+syntesen), och är föremål för en ny väg till behandling av patienter som inte längre svarar på traditionell kemoterapi med en ny verkningsmekanism. Substansen är f n i tre st kliniska fas II prövningar och verkar så långt mkt lovande.
# Zemab fas I, är en substans som är en kombinerad antikropp exotoxin, ett slags protein som bildas av bakterier.med riktar sig mot tumörtyper som är kopplade till tillväxtfaktorn HER2. HER 2 är överexponerad i en rad tumörtyper där Zemab inriktar sig huvudsakligen på bröstcancer. Hittills utförda studier visar att Zemab reducerat tumörer i sex av tio patienter vid direkt injektion. Projektet är mkt lovande och bolaget själva har stora förväntningar kring det.
# APO010 fas I, härstammar liksom APO688 från det Schweiziska bolaget Apoxis som köptes upp av Topotarget 2007. Substansen är en s k megaFasligand som kombinerar Fasligand med TNF; ett cytocin som har en mkt viktig funktion vad gäller att aktivera kroppens immunförsvar. Topotarget har patent på teknologin som är mkt intressant ur synvinkeln nya behandlingsvägar genom andra mekanismer. APO010 samt Zemab ska ses som två mkt lovande kliniska projekt vilka kan få stor betydelse i framtiden för bolaget.
Marknadssituationen för Big Pharma ger möjligheter
Marknadssituationen för preparat inom det onkologiska området är hungrande och den totala marknaden omsätter över 70 Miljarder USD. Detta samtidigt som förbrukningen över produkter inom marknaden är snabbt växande. Enligt statistik så har det tecknats över 500 avtal mellan bioteknikbolag samt läkemedelsbolag inom området, detta inom ramen för de tre sista åren. Denna siffra motsvarar ca 20% av det totala antalet tecknade avtalen mellan Biotech/Pharma.
Det finns flera välkända exempel på affärer som ger en bild av hungern från flera ledande bolaget efter nya produkter, där deras egna patent står inför konkurrens från generikaprodukter då patenten går ut. Flera av dessa BPs har offentliggjort strategier där man uttryckligen pekar på kommande förvärv av hela bolag samt enstaka intressanta projekt inom onkologi.
Exempel på tidigare stora affärer som ger perspektiv
# Roches bud på Genetech om över 90 Miljarder USD
# Eli Lillys bud på Imclone om hela 6,5 miljarder USD
# Takedas uppköp på Millenium Pharma om nästan 9 Miljarder USD
Finanskrisen har dock inneburit en rad omorganisationer och fusioner det senaste året inom industrin där bl a avtalsprocesser för lovande projekt med mindre bioteknikbolag blivit förhalade. Man ser också en högre grad av försiktighet hos de stora läkemedelsbolagen vilket inte innebär färre satsningar men en längre beslutsprocess. Topotargets ledning gav för något år sedan en alltför optimistisk estimering vad gäller tidsaspekten för att få ett avtal för belinostat på plats, och när denna inte hölls har marknaden skoningslöst skickat aktien till ATL nivåer, detta trots att bolagets projekt levererat mer än väl.
Investeringscaset
Investeringcaset bygger på den nuvarande mycket låga värderingen balanserat mot en mycket intressant produktportfölj riktad mot en av de läkemedelssektorer där det största behovet och den största marknaden återfinns. Flera av de prioriterade projekten kan mkt väl komma att bli föremål för ett större avtal från industriell aktör. Vid ett större avtal för t ex Belinostat bör kunna handla om minst storleksordning 500MUSD + royaltys där enbart en upfrontbetalning på 20% skulle innebära dubbla dagens börsvärde. Vad man gör nu genom emissionen om den blir väl genomförd, är att man sänder en signal till de intresserade läkemedelsbolagen att man har finansiella muskler att i a f ett par viktiga indikationer till marknad på egen hand vilket bör stärka avtalsläget och kunna sätta fart på förhandlingsprocessen som nu varit igång sedan en tid tillbaka. Om trenden avseende försäljningssiffrorna för Savene håller sig intakt kommande år motiverar enbart Savene/Totect mer än dubbla dagens börsvärde.
Ser man till bolagets pipeline och jämför med sektorkollegor känns ett värde mellan 1000-1500 mDkr inte omotiverat högt i förhållande till dagens börsvärde om ca 300 mDkr. Dagens börsvärde motsvarar f ö i princip hela det belopp som bolaget häromåret återköpte rättigheterna till Belinostat för.
Ser man till vad bolaget kommunicerat det senaste året med en lång rad av positiva data samt övriga nyheter och jämför det med den usla kursutvecklingen, är det lätt att koppla den svala marknaden till bolagets finansiering. Redan denna v får vi besked om teckningsgraden i emissionen och det finns signaler om ett stort intresse. Några av de största ägarna, däribland VD samt Healthcapfonden har garanterat 1/3 av minimum och flera förvaltare har via media uttryckt mkt stor optimism för bolaget i samband med emissionen. Jag tror inte bolaget kommer få problem att få minimum tecknad vilket motsvarar 33 milj aktier, och det bör ge marknaden anledning till lättnad. I dagens värdering avspeglas en misslyckad emission.
En lyckad emission kommer vidare att ge bolaget visst förtroende åter i form av minskad investeringsrisk samt bättre förhandlingsposition. Det finns dock en rad övriga potentiella triggers för aktien framöver där ett avtal för belinostat kommer kunna utgöra den största.
Övriga värdedrivare för aktien är;
# Övriga avtal för bolagets prioriterade projekt
# Uppdaterade försäljningssiffror för Savene/Totect
# Löpande rekrytering för PTCL indikationen samt interimanalys efter 42 patienter, löpande resultat från PTCL samt CTCL monoterapi
# Klargöranden kring det internationella bioteknikbolag som enl uppgift nyligen lämnat ett fusionsförslag/budförslag som sedemera avvisats av Topotarget. Förslaget låg enl uppgift signifikant över dagens kurs.
# Rapportering av data från de övriga pågående studierna för belinostat
# Nya uppstarter samt resultat från NCI sponsrade studier
# Kliniska uppstarter för något av de prekliniska projekten
Risken för ett uppköpsbud ska f ö ses som signifikant med tanke på dagens värdering. Kanske har vi inte sett sista ordet i det fusionsförslag som lagts tidigare men ännu inte offentliggjorts ?
En investering i bolaget till nuvarande nivå känns mkt attraktivt mot bakgrund av bolagets pipeline, bolagets säljande produkt samt i paritet till värderingen av sektorkollegor. Den som avser att balansera sin risk ngt inväntar beskedet om emissionens utfall och står då utanför ev marknadsreaktion åt det ena eller andra hållet. I nuläget ska finansieringsfrågan ses som en kortsiktig viktig värdedrivare Mot bakgrund av den extremt låga värderingen ska dock nedsidan ses som starkt begränsad från nuvarande nivåer och för den som har en längre tidshorisont känns läget för investering ypperligt.