Post entry

Tele2: hej å hå

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tele2 har en fortsatt stark kundtillströmning att vänta. Till detta kommer att marginalerna kan komma att förbättras.

Bolaget redovisar en stark kundtillströmning, och det bådar gott inför framtiden. Genomsnittsintäkten per svensk kund ligger nu strax under 200 kronor, och en rysk kund tillför ca 50 kr per kund.

Den baltiska verksamheten står stabil, trots finanskris: Uppenbarligen ringer folk till varandra även i nödtider.

Stora investeringar i Ryssland medför att den ryska verksamheten har en betydligt lägre EBITA-marginal, jämfört med övriga länder. 30 procent istället för 50 procent för övriga kundområden.

Frågan för en aktieägare, är hur mycket som Tele2 kan värderas till i nuläget?

Om man utgår ifrån att vinsten per aktie når 10 kr för 2009, så innebär det att P/E talet för närvarande ligger på drygt 10. Kanske 11. Det är inte dyrt för ett bolag som är tämligen konjunkturkänsligt, och samtidigt har en stigande abonnentstock. Räkna dock inte med att det blir så mycket mer än tio kronor även för 2010.

Nettoskulden ligger bara på en fjärdedel, jämfört med flera av konkurrenterna. Det innebär att Tele2 har ett visst manöverutrymme, och kommer att stå stabilt, när räntehöjningarna kommer. Kassaflödet minskar succesivt på skuldbördan. Det ger förhoppningar om en framtida expansion.

Det är förluståren 2006 och 2007 som dragit ned värderingen av Tele2 rejält. Dessutom bör man observera att tillväxten ligger på måttfulla 3 procent, men det är å andra sidan en välbekräftad och stabil siffra. Utdelningen ger normalt fyrtio procent av vinsten. Det skulle innebära att ca 4 kronor finns att hämta fram på vårkanten, för den tålmodige.

Kursen på Tele2, har varierat mellan ca 50 kronor och 150 kr under de senaste fem åren. Det ger en uppfattning, om intervallet inom vilken aktiekursen kan tänkas röra sig. Även om Tele2 kan anses tämligen rättvist värderad i nuläget, vid 105 kr, kan det finnas mer att hämta på sikt. Tele2 arbetar målmedvetet med att höja marginalen, och det kommer så småningom att ge resultat på vinstraden.

Triggern ligger i att marginalerna i Ryssland kan förväntas öka, samtidigt som abonnenterna blir allt fler. Det innebär att en riktkurs på 120 kronor bör kunna nås på något års sikt.

Vinsten har goda förutsättningar att fortsätta att stiga över tio kronor per år, men knappast enbart via den organiska tillväxten. Min förhoppning står till kommande förvärv. Kapitalinfödet och den minskade skuldbördan, ökar oddsen för att telekombolaget kan komma att gå på offensiven. Jag tror att aktien på nytt kommer att knata sig upp emot 150 kr, men dit är det ännu några år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?