Post entry

Swedbank: köp sakta men säkert

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mycket tyder på att dimmmolnen börjar klarna upp. Man börjar se var det går och hur det kommer att sluta. Swedbank har haft det tufft det senaste året men det börja plana ut nu.

Efter varje lågkonjunktur kommer en högkonjunktur och efter varje hög kommer en låg och så går det vidare som vågor på havet. Det går sakta uppåt men när den väl faller över så gör den det rejält och snabbt. Våren 2007 började vi se en nedgång på börsen allt började sakta ner. Fram till hösten 2008 då föll vi över och hamnade i denna finansiella kris som vi befinner oss i idag. De alldeles för stora utlåningarna av bankerna han ifatt dem till slut. Det som skakade och skrämde allmänheten mest var att den amerikanska banken Lehman Brothers gick i konkurs.

Många här hemma har varit och är väldigt skeptiska till de svenska bankerna och deras utlåningarna till den Baltiska och östeuropeiska länderna. Från 2007 till våren 2009 tokrasade Swedbank-aktien från ungefär 280 kronor till ungefär 17 kronor. Trots att Swedbank genomförde en nyemission under hösten 2008 på 12,4 miljarder kronor så fortsatte bara aktien att rasa. Fram till mars månad 2009 då fick vi äntligen se en uppgång sakta men säkert. I dagsläget ser det kanske lite skakigt ut för Swedbank. Men nu på den senaste tiden har vi sätt en hel del goda tecken på att finansmarknaden går bättre. De amerikanska stresstesterna visade helt klart att bankerna står på fastmark. Några veckor efter de Amerikanska testarna så genomförde Riksbanken liknande tester på de svenska bankerna. Det visar sig att bankerna kommer kunna klara av ett hårdare klimat om det skulle bli så.

Swedbank gör det bästa möjliga av situationen. De har gjort nedskärningar inom personal och antal kontor. De avvecklar till viss del även i Baltikum för att spara in. Det har en väldigt kompetent ledning som försöker styra upp och lösa problemen. Beståenda av: Håkan Berg, Giedrius Dusevicus,

Priit Perens, Antana Danys, Anders Trink, Aivo Adamson, Kristina Siimar, Mars Mancinskis och Helo Meigas.

Allt som allt så har de 5,4 miljoner kunder i de baltiska länderna. Man tror i nuläget att kreditförlusterna kommer att landa på ungefär 170 miljarder kronor för storbankerna. De Baltiska länderna jobbar även med att få ner sina utgifter och försöka få fler lån av FMI för att kunna klara sig ur krisen. På långsikt kommer vi att få se en positiv utveckling. Jag tror att när konjunkturen vänder så kommer även det spända läget i de Baltiska länderna att lätta och vi kommer att få se en försiktigare och mer stadig återväxt. De delar som avveklats av banken kommer återigen att byggas upp. De har ju gått med förlust där men när de klättrat sig över minus tecknet så kommer de att landa på samma nivåer som de gjorde innan. Förhoppningsvis så har de lärt sig av sina misstag och kommer inte att hamna i samma situationen igen vid en kommande kris.

Vi får inte glömma att Swedbank ursprungligen en svensk bank som bedriver sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Baltikum var bara ett påbygge på deras verksamhet som inte fått en särskilt bra start. Banken går ju fortfarande med vinst. Det är när hela verksamheten går back som vi borde oroa oss. Men de tror jag inte kommer att hända. Därför rekommenderar jag att ni ska köpa aktien och fylla på med tiden som ni ser att den kommer att växa till sig igen och köpa mer och mer ju säkrare ni ser att den blir.

Man måste se på det hela som ett träd. Om en del av trädet blir dåligt så vissnar grenen och löven faller av. Men när de blir bättre igen så frisknar grenen till och det växer ut nya starkare blad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?