Post entry

Svolder: investmentbolag med substansrabatt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Svolder har ett par kronors potential, utifrån antagandet att substansrabatten återgår till det historiska medelvärdet på 15 procent.

Svolder är ett rent investmentbolag. Alla företagen i portföljen går att köpa till fullt pris på aktiemarknaden. Mellanhanden tar inget aktivt ägande i de underliggade innehaven. Enda undantaget från denna regel görs om det handlar om att säkra bolagets utdelningsvilja. Det är olyckligt, och påverkar intresset för Svolder.

Analysen av bolag sker på 2 – 3 års sikt och Svolder har inte satt någon övre gräns för hur länge bolagen ska ingå i portföljen. Investering sker på fundamental värdegrund och man tillämpar så kallad ”stock picking”. Största innehavet är Beijer Alma.

Aktiviteten är anmärkningsvärt låg. De största innehaven införskaffades kring år 2000, och har med åren blivit strategiska. Svolder utnyttjar därmed inte de prissvängningar i marknaden som en förvaltare kan dra nytta av.

Förvaltningskostnaderna ligger på ungefär 1,6 procent av portföljens värde. Målet för bolaget är att på lång sikt slå småbolags-index.

Investmentbolaget eftersträvar att dela ut 5 % av vinsten varje år, något som man har lyckas göra nästan vartenda år sedan starten 1993. Intresset för aktien brukar gå upp fram på höstkanten på grund av den rejält tilltaga utdelningen, som kommer i slutet av året. Svolder kan jämföras med ett slags aktieplacering som med råge överträffar räntabiliteten från långsiktiga ränteplacerigar.

Nettoskulden, som också omfattar aktiehandelns olikviderade affärer med mera, uppgick på balansdagen 2008, till 250 Mkr, motsvarande 26 procent av substansvärdet.

Ett skäl till att vara försiktig med Svolder är att placerarna, i nuvarande osäkra marknadsläge tenderar att välja de likvida och mindre riskabla storbolagen. Ett annat är att investmentbolaget har haft svårt att överträffa avkastningen i likvärdiga småbolagsfonder, de senaste åren. Förväntningarna på mellanhanden speglas av att av de fem i styrelsen är det bara huvudägaren som har större innehav i aktien.

En fördel i bankkrisen är att Svolder inte har exponering mot finans och handelsföretag. 75 procent av aktieportföljens värde är fördelat mellan cykliska industribolag och it-företag inom konsulttjänster. Något oroväckande i dagens marknadsläge är att Industrivaror väger tyngst med nästan 50 procent av substansvärdet på 986 Mkr, med Beijer Alma som största innehav.

Den 6 februari 2009 avyttrades 50 000 B-aktier i det underliggande verkstadsföretaget.

Flera av de underliggande bolagen är lågt värderade och har trots sin konjunkturkänslighet, en stabil intjäning. När marknaden vände har Svolder goda förutsättningar att återhämta förlorad mark.

Svolder har sällan kostat så lite som nu. Investmentbolaget värderas med en substansrabatt på 25 procent. Rabattökningen sammanhänger med förändrade regler för förmögenhetsbeskattning. Tidigare år var aktien en vanlig parkeringsplats för kapital. Substansvärdet offentliggörs veckovis och finns tillgängligt på bolagets hemsida.

Substansvärdet är 42 kr när detta skrivs. Riktkursen kan sättas till 36 kr, räknat på att substansrabatten bör minska till 15 procent, vilket ligger närmare det historiska genomsnittet. Det innebär att potentialen är ett par kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?