Post entry

Studsvik: strålande framtid

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kärnkraftsbranschens konjunkturokänslighet och dess numer strålande framtid känns lockande i en volatil och turbulent omvärld. Studsvik, som levererar tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin, börjar nu komma iform efter några års omstrukturering med nya förvärv. Studvik kan bli ett spännande tillskott i 2008 års portfölj.

Inledning

Vid sidan av förnyelsebara energikällor som vindkraft och solenergi planeras på flera håll i världen omfattande utbyggnad av beprövad, om än kontroversiell, teknik som inte heller bidrar till den globala uppvärmningen, kärnkraft. År 2005 svarade kärnkraften för drygt 9 procent av världens elkraftproduktion. Av de 441 kommersiella reaktorer som fanns i drift år 2006 var 80 procent över 15 år gamla. Sveriges modernaste reaktorer, Oskarshamn 3 och Forsmark 3, är över 20 år gamla. I Finland och Frankrike byggs nya reaktorer med planerad infasning på nätet år 2008 respektive 2012. I Japan byggs fem reaktorer med start 2010, och Sydafrika får sin första reaktor 2012. I USA har ingen reaktor byggts sen olyckan i Three Mile Island 1979, men nu planerar sex reaktorägare att lämna in Construction and Licensing Requests till NRC (Nuclear Regulatory Commission) för att starta projektering av nya reaktorer inom de närmsta fem åren.

Varje kärnteknisk anläggning har behov av en mängd kvalificerade tjänster, såsom service, underhåll, säkerhetsanalyser och omhändertagande av låg-, medel- och högaktivt avfall under hela sin livscykel. Studsvik levererar tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin inom flera av dessa områden. Bland kunderna återfinns främst kärnkraftverk och leverantörer av kärnbränsle. Koncernens företag, med 1200 anställda, finns, förutom i Sverige, i Norge, Storbritannien, Tyskland, Schweiz, USA och Japan.

Europa inklusive Sverige svarar för den största delen av omsättningen. Det affärsområde som har störst nettoomsättning är Avfallshantering.

Verksamhet

Bolagets verksamhet bedrivs i 4 affärsområden:

Driftoptimering och säkerhet - erbjuder programvaror samt kvalificerade tester, undersökningar och utredningar till både kärnkraftverk och bränsletillverkare.

Service och underhåll - levererar service- och underhållstjänster till kärnkraftsindustrin.

Avfallshantering - behandlar låg- och medelaktivt avfall i egna anläggningar med egenutvecklad teknik.

Avveckling och rivning - erbjuder tjänster genom hela processen allt från förstudier till hantering av avfallet.

Avfallshantering har kommit att bli Studsviks största verksamhetsområde, bl a genom förvärvet av amerikanska RACE under 2006. Man äger också 50 procent av intressebolaget TTT (THOR Treatment Technologies) som har en alldeles egen patenterad teknik att termiskt behandla farligt avfall.

Avveckling och rivning hör också till företagets prioriterade tillväxtområden. Inom affärsområdet Driftoptimering utvecklas bl a programvara för bränsleoptimering. Denna verksamhet har den största geografiska spridningen. Service och underhåll är från och med 2007 det minsta affärsområdet.

Studsvik bedriver forskning och utveckling kring kärnteknik, främst uppdragsforskning, men även forskning och utveckling i egen regi och i samarbetsprojekt med aktörer på kärnkraftsmarknaden.

Marknad

Den marknad som får alltmer central betydelse för Studsvik består av tjänster för bearbetning av radioaktivt avfall för slutförvar respektive återvinning. Avveckling och rivning, inom vilket avfallshantering är ett viktigt delmoment, av uttjänta reaktorer och andra kärntekniska anläggningar är också ett växande område.

Befintliga Marknader

Sverige

Den svenska marknaden präglas av de moderniseringsprogram som genomförs i flera av de svenska kärnkraftverken. Som ett resultat av dessa finns en mängd stora komponenter såsom ånggeneratorer och tanklock som behöver tas omhand.

USA

Den amerikanska marknaden växer, bland annat i och med att de federala myndigheterna givit klart uttryck för att man ska satsa på kärnkraft, men konkurrensen är hård. Den större tillväxt som väntas bli resultatet av att kärnkraften byggs ut lär dock dröja åtskilliga år. Lagret för lågaktivt avfall i Barnwell, South Carolina, kan komma att stängas under 2008 enligt nuvarande planer. Detta kan på kort sikt försämra förutsättningarna för Studsvik att verka i regionen. En viss tillväxt väntas dock inom processverksamheten, där vått avfall från kärnkraftverk löpande bearbetas.

Nya Marknader

Storbritannien

Den engelska marknaden är under uppbyggnad. Studsvik har vunnit ett viktigt första ramavtal med Sellafield. Den exakta tidpunkten för de stora projekten anser man dock vara svår att bedöma.

Tyskland

Den tyska marknaden har kännetecknats av en period av lägre aktivitet pga strama offentliga finanser samt den omfattande handläggningsprocessen. Det är sedan länge känt att tre stora anläggningar ska rivas inom en relativt snar framtid. Två av dessa väntas inleda vissa rivningsaktiviteter under 2007.

Japan

Studsviks nya programvara för härdövervakning fick ett marknadsgenombrott genom en order till elva japanska kärnkraftverk under 2006.

Kina och Ryssland

I båda länderna kan behovet av Studsviks tjänster förmodas vara betydande, och en etablering kunde vara geografiskt möjlig. Kärnkraftsindustrin kännetecknas dock av starka nationella särdrag, som omfattar såväl organisation och finansiering som teknik.

Framtid

Kärnkraftsmarknaden bedöms fortsätta att utvecklas positivt. Både i Sverige och utomlands pågår omfattande moderniserings- och effekthöjningsprogram, som efterfrågar den typ av tjänster Studsvik erbjuder. Avvecklings- och rivningsaktiviteterna fortsätter att öka i omfattning på den europeiska marknaden, i och med att gamla reaktorer tas ur drift. På den amerikanska marknaden för avfallshantering förmodas såväl de tillgängliga volymerna som konkurrensen att öka.

Lång sikt

På många håll i världen planeras åter utbyggnad av kärnkraften. USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Finland hör till de länder där det pågår konkreta processer för en utbyggnad. I Sverige och på många andra håll i världen moderniseras den befintliga kärnkraften. Nya reaktortyper öppnar för omprövning av kärnkraften som energikälla.

Kort sikt

Studsvik tecknade i september 2007 ett avtal med amerikanska Waste Control Specialist för behandling och lagring av lågaktivt avfall i USA. Under förutsättning att nödvändiga licenser kan erhållas kommer avtalet kunna innebära intäkter tidigast andra halvåret 2008 för Studsvik.

I Storbritannien började NDA(Nuclear Decommissioning Authority) under 2006 lägga ut uppdrag på kommersiella leverantörer. I Tyskland väntas avvecklingsarbetet i stängda reaktorer öka i omfattning och i USA pågår en omfattande uppstädning av mellanlagrat avfall.

Efter förvärvet av RACE (nu Studsvik RACE) är Avfallshantering Studsviks största affärsområde och USA största enskilda marknad. Potentialen är stor, men samtidigt ökar konkurrensen.

I Sverige byggs anläggningen ut för att kunna ta hand om ett antal ånggeneratorer som kommer att börja behandlas under 2007.

Konkurrenter

Konkurrenterna har liksom Studsvik ofta någon förankring i kärnkraftsindustrin, vanligtvis lokalt i det aktuella landet. På internationell nivå är det framför allt ett företag, EnergySolutions, som har etablerat sig inom Studsviks verksamhetsområden.

Inom Avveckling och rivning är det främst entreprenadföretag och teknikkonsulter som kan erbjuda stora lösningar. Dessa har dock sällan specialiserad kunskap om rivning av kärntekniska anläggningar, varför Studsvik kan vara en attraktiv partner till dem.

Inom Driftoptimering finns två verksamhetsgrenar. Studsviks programvara är helt dominerande på världsmarknaden, med omkring hälften av världens alla kommersiella reaktorer som kunder. Här består konkurrensen av bränsleleverantörerna själva, såsom GE, Westinghouse och Areva.

Riskbedömning

Att Studsvik är verksamt inom kärnkraftsektorn innebär särskilda risker som regleras och övervakas av nationella myndigheter och internationella organ. Kärnkraft betraktas ofta av allmänheten som en kontroversiell energiform, och opinionen kan direkt eller indirekt påverka Studsviks affärsmässiga handlingsutrymme. Politiska beslut kan också påverka efterfrågan på Studsviks tjänster inom framför allt affärsområdena Avfallshantering och Avveckling och rivning.

Efterfrågan på Studsviks tjänster beror är på lång sikt beroende av kärnkraftsindustrins utveckling och de faktorer som påverkar denna. Genom att anpassa tjänsterna till kärnkraftsindustrins behov under hela livscykeln är företagets verksamhet bara på mycket lång sikt beroende av kärnkraftsindustrins fortlevnad.

Nyckeltal

Studsvik är noterat på Stockholmsbörsen, Mid Cap. Antal aktier är 8 218 611.

Utfall Årsredovisning 2005-2006

2006

2005

Försäljningsintäkter

1220

1088

Bruttovinst

313

285

Rörelseresultat

71

79

Resultat efter skatt

35

47

Resultat per aktie

4,24

5,81

Kurs vid årsskiftet

253

204

P/E-tal

59,67

35,11

#### Q3 2007

Kvartal Q3-2007, resultat/aktie

5,79

Kurs

178,00

P/E-tal Q3 2007

30,74

Lönsamhetsanalys och vinstprognos

Vinst per aktie för 2006 var 4,24 kr. Vid slutet av året stod kursen vid 253 kronor, vilket ger ett P/E-tal på 60. Rapporten för Q3 2007 visade en vinst per aktie på 5,79 kr med ett P/E tal på 31 då kursen stod i 178 kronor.

Studsvik sänker dock själva prognosen för 2007 och spår ett lägre rörelseresultat jämfört med 2006. Tidigare prognos var ett förbättrat rörelseresultat. Med en vinst per aktie, uppskattad som jämförelse till dagens aktiekurs, på 4,10 kr för 2007, får vi med ett P/E-talspann mellan 31-60 (baserat på historiska P/E-tal), en aktiekurs mellan 126 - 245 kr. Kursen står för dagen (7/12-2007) i 174 kronor, dvs strax under mitten av det intervallet.

Det som talar för Studsvik är allmänt kärnkraftsbranschens positiva framtidsutsikter. Behovet av driftoptimering, underhåll samt det ständigt växande behovet att ta hand om både radioaktiva komponenter och avfall kommer att öka med åldrande kärnreaktorer i världen, och med moderniseringar och nybyggnation. Kärnkraften ses återigen som ett reellt alternativ till förnyelsebara energikällor i en värld där oron för global uppvärmning, klimathotet, är stort.

Det som talar emot ett köp av Studsviksaktien är företagets resultatutveckling de senaste åren, då man vissa år tagit stora engångskostnader och redovisat negativa resultat trots växande omsättning. Men, med dessa kostnader för omstrukturering och investeringar, borde Studsvik snart vara i god form att möta framtidens behov.

Rekommendation

Om vi tror på en bra utveckling för branschen, och att Studsvik uppnår sina mål om 5 procents omsättningsökning och 8 procent i rörelsemarginal per år, uppskattas en vinst per aktie för 2008 till 7,60 kr. Med P/E-talsintervallet 31-60 får man en kurs på 233-453 kronor. Med en lägsta förväntade målkurs på 230 kronor, baserat på de historiska, ganska höga, P/E-talen får vi en förväntad avkastning på cirka 30 procent på ett års sikt, jämfört med dagens kurs.

Med tanke framförallt på kärnkraftsbranschens konjunkturokänslighet, dess numer strålande framtid, och att Studsvik nu börjar komma i form inför den framtiden, bland annat i och med de senaste årens förvärv, rekommenderas köp på minst 1 års sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?