Post entry

Stora Enso : omorganisation, besparing och minskad massaproduktion

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Stora Enso har aviserat stora förändringar. Marknaden handlar upp aktien rejält på beskedet. Det dröjer dock innan genomslag, därför rekommederas blankning.

Stora Enso är ett svenskfinskt skogsbolag som i huvudsak producerar papper, kartong och sågade trävaror. Stora Enso äger även 43 procent i Bergvik skog (ägare av skogsmark.)

Stora möbleringar pågår. Nuvarande vice vd lämnar sin uppgift som finanschef. Hannu Ryöppönen har därmed börjat planera för sin pensionsavgång våren 2009. Ny finanschef blir internrekyterade Markus Rauramo. Han har varit anställd sedan 1993 och bland annat genomfört avyttringen av Stora Ensos verksamhet i Nordamerika.

Personalchef, it-chef och chef för svenska verksamheten, Christer Ågren, avgår i syfte att börja i ett annat företag utanför Stora Enso. Elisabet Salander Björklund tar över ett ansvar dels för svenska verksamheten, dels för Latinamerika.

Ännu ytterligare några rotationer har aviserats.

Stora Enso har nu tagit den nya förpackningsfabriken i Balabanovo, nära Moskva i bruk. Investeringen uppgår till 30 milljoner Euro, och fabriken beräknas producera 30 miljoner kvadratmeter wellpapp per år. Samtidigt så stängs en produktionslinje vid bruket Enocell i östra Finland. Anledningen är att de ryska virkestullarna innebär högre vedkostnader. Det innebär att en tredjedel av produktionen av massa från björk upphör.

De ryska virkestullarna ses som ett långsiktigt hot. Neddragingen av produktionen beräknas ge en positiv resultateffekt på 140 miljoner euro. Samtidigt görs avskrivningar för engångskostnader på 280 miljoner euro. Dessa kostnader kommer att synas i rapporten för tredje kvartalet 2008.

Den positiva resultateffekten kommer att bli märkbar från år 2010. Investeringar på 135 miljoner kronor måste till för att behålla lönsamma kunder och kunna kompensera gentemot högre ryska tullar på rundvirke. Totalt berörs 1700 anställda.

Sammantaget blir Stora Enso betydligt mindre, som koncern, efter omstruktureringen. Försäljningen minskar med 440 miljoner Euro. 600.000 ton papper och kartong samttidigt försvinner 170.000 kubikmeter sågade varor.

Ett samarbete med ABB underhållsservice i Finland skall förbättra produktiviteten och minska kostnaderna. Stora Enso kommer att äga 51 procent av det nya sammanägda bolaget. 1450 Stora Enso anställda planeras att överlyttas.

Försäljningen av bruken i Kotka går trögt, och förhandligarna är nu avbrutna. Intressenter finns, men har inte kunnat komma till en uppgörelse. Kotka tillverkar laminatpapper och matt bestruket journalpapper. Dessutom finns ett mindre sågverk vid anläggningen.

Det är fortfarande för tidigt att spekulera om vilket bruk som slutligen kommer att avyttras. Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att pappersverksamheten fortfarande kommer att förbli en del av Stora Enso, men inte i samma utsträckning som idag. Det handlar om "krass lönsamhetsbedömning". Vad som kommer att säljas inom papper kommer att klargöras om några månader, eller möjligen några kvartal.

De ryska virkestullarna är ett hot som inverkar kraftigt. De har redan i två steg höjts till 15 euro per ton, men planeras att höjas till 50 euro per ton vid årsskiftet 2008/2009. Resultatförbättringen av bolagets planerade åtgärder, ligger minst ett år bort i tiden.

Positivt är att oljepriset sjunker. Vd Hanno Ryöppönen säger att det har "lättat på trycket en del", utan att precisera hur mycket. Rörelsekostnaderna beräknas öka med 4 procent enligt senaste rapport. Det finns risk att progonsen inte håller, särskilt med tanke på de hotande kostnadsfaktorerna. Företaget anser sig kunna klara en "kostnadsinflation" på 2,5 procent.

Finpappersmarknaden har problem i Europa med överkapacitet. Den enda möjliga lösningen tycks vara konsolidering. Stora Enso kommer i fortsättningen att vara ett bolag som fokuserar på färre områden än tidigare. De kommer inte att vara verksamma inom alla pappersområden.

Stora Enso har lyft kraftigt på beskedet. Aktien testar nu det viktiga tekniska motståndet vid 80 kronor. Kursen lyfte med ett "gap" och befinner sig nu utanför det bollingerband som omger kurskursvan. Sannolikt så befinner sig en aktiekurs utanför desa band, endast fem procent av tiden.

Dollarkursen och oljeprislättnaden i komination med besked om omstruktureringar och besparingar ligger bakom kurslyftet. Samtidigt är det ett faktum att överkapaciteten har bitit sig fast, med vikande efterfrågan och ökat kostnadstryck från ryska virkestullar. De förväntade vinsterna värderas för närvarande mycket högt. Om vinsten för 2008 kan antas bli 2,20 kronor, så ligger P/E-talet på 36. Det är oerhört mycket för en aktie som titt som tätt brukar vinstvarna. En riktkurs på 72 kronor är förmodligen fortfarande i högsta laget, med tanke på att den planerade bantingen av kostymen och de aviserade försäljningarna kommer att ta tid och riskerar att dra på sig extrakostnader.

Rådet blir att sälja aktien, eller blanka, och invänta säkrare tider. Det tekniska stödet finns vid 72 kronor, och det blir också första målkurs. Det vill säga, en tio procentig nedgång från nuvarande prisnivå på ca 80 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?