Post entry

Starbreeze: väntat reaktion på rapporten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som väntat föll Starbreeze aktie i samband med att delårsrapporten presenterades 29/5. Detta till trots för att rapporten visade stabila siffror och goda framtidsutsikter.

Starbreeze\'s rapport i korthet:

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 44,0 MSEK (29,0 MSEK), vilket motsvarar en tillväxt på 52 % i jämförelse med samma period under föregående verksamhetsår.
  • Tredje kvartalet stod för 16,5 MSEK (8,9 MSEK), vilket är den högsta omsättningen under ett enskilt kvartal i Starbreezes historia.
  • Rörelseresultat före avskrivningar för perioden uppgick till 4,8 MSEK (-2,6 MSEK) och för tredje kvartalet till 1,2 MSEK (-2,2 MSEK).
  • Resultat efter skatt för perioden uppgick till 3,9 MSEK (-2,9 MSEK) och för tredje kvartalet till 0,8 MSEK (-2,2 MSEK). Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till 0,01 SEK (-0,01 SEK).
  • Likvida medel och kortfristiga placeringar uppgick på balansdagen till 42,7 MSEK (24,3MSEK).

Ekonomi: Återigen visar Starbreeze ett posititv kvartalsresultat och detta har skett nu dom senaste 11 av 13 kvartalen. Detta bekräftar att bolaget numera är ett stabilt spelutvecklingsbolag som inte längre är i kris som för några år sedan. Stora kontrakt med ledande spelförläggare finns och kassan växer för varje kvartal.

Rensat för engångkostnader iform av flyttkostnader visar Starbreeze ett resultat på 1,8 miljoner. Även Q4 kommer påverkas i viss mån av denna flytt.

Soliditen i bolaget är starka 50% och eget kapital 0,08 kronor/aktie.

Det bokförda värdet på inventarier mm är 8,0 miljoner och likvida medel 36 miljoner.

Beläggning: Starbreeze har full beläggning för sin personalstyrka minst fram till Riddick lanseras och säkerligen även ett bra tag till med EA projektet då detta spel nu går in i en hektiskt fas. Antal anställda är numera 73 personer.

Spelen: Darkness: Försäljningen av Darkness har passerat över 1 miljon sålda spel vilket måste ses som full godkänt. Spelet lanserades även efter rapportperioden i Japan. Dock är den japanska spelbranschen mycket speciell och vi skall inte förvänta oss att spelet blir någon storsäljare i Japan.

Riddick II: Spelet är i slutfasen av sin utveckling och skall snart lanseras. Starbreeze har högt ställda förväntningar på sig efter succén med ettan. Någon större försäljningssuccé med spelet skall vi inte förvänta oss, men förhoppningsvis blir spelet lika kritikerraosat som nummer 1.

"Red-Lime" projektet: Det största uppdraget för bolaget någonsin är nu i sin mest hektiska fas. Förläggare är EA, världens största förläggare, och än så länge är projektets riktiga namn hemligt även om många spekulationer pågår. Det skall vara en återupplivning av en gammal EA-klassiker. Här kan Starbreeze/EA få en riktig storsäljare.

Prognoser: För det brutna räkenskapsåret 2007/2008 kan vi förvänta oss en omstättning kring 65 miljoner med en vinst på ca 5 miljoner.

Starbreeze är nu väl förberedd för ytterligare organisk tillväxt och med rapporten borde en marginal kring 11-12% på utvecklingsuppdragen för 2008/2009 vara fullt realistisk. Bolaget växer även mer än marknadens 9%.

1. Försiktig prognos

  • Omsättningsprognos för 2008/2009 (20% tillväxt): 78 miljoner.
  • Vinstmarginal 12%: 9,4 miljoner.
  • Vinst per aktie: 0,025 kronor.
  • P/e tal (kurs 0,33): 13,2.

2. Optimistisk prognos

  • Omsättning (30% tillväxt): 85 miljoner.
  • Vinstmarginal 13%: 11 miljoner.
  • Royalty Riddick: 0,5 miljoner.
  • Vinst per aktie 0,031.
  • P/e tal: 10,6.

Sammanfattning Starbreeze´s rapport visar på ett stabil utveckling och bolaget står väl rustat inför fortsatt tillväxt. Även om bolaget inte är direkt undervärderat för tillfället lämnas en köprekomendation då det finns en mycket begränsad nedsida i aktien. Fler trigger för aktien kan komma närmaste halvåret med bland annat nya speluppdrag, lansering av Riddick. Även ett uppköp av Starbreeze är inte otänkbart. En målkurs inom 6 månader är 0,45 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?