Post entry

Starbreeze: positionerat för fortsatt tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Starbreeze fortsätter växa med vinst och med nya lokaler och förbättrad utrustning är även många kostnader tagna för några år framåt.

Starbreeze\'s bokslut för det brutna räkenskapsåret 2007/2008 presenterades i veckan och åter igen visar bolaget vinst och omsättningen fortsätter öka.

4. kvartal i korthet:

  • Omsättning 17,8M
  • Rörelseresultat 0,9M
  • Resultat efter skatt 0,5M

Året i sammandrag:

  • Omsättning 61,8M
  • Röresleresultat 5,7M
  • Resultat efter skatt 4,4M
  • Vinstmarginal 7%
  • Eget kapital 30,8M, per aktie 0,08 kr.
  • Soliditet 44%

Som synes en stabil rapport med inga större överraskningar. Vinstmarginalen Q4 var låga 3%, men detta beror på engångskostnader för flytten till nya lokaler. Borträknad kostnader av engångskaraktär visar bolaget en vinstmarginal på 17% Q4.

Negativt:

Starbreeze´s produktion av Riddick som inom det snaraste är klar för utgivning har idag ingen förläggare. Actvision har övertagit Vivendis produktioner och väljer att försöka sälja Riddick till ny förläggare.

Inga uppgifter om ny produktion kom fram i rapporten. Det var inte väntat då Starbreeze har full beläggning ytterligare någon månad.

Att Darkness inte skulle nå upp till royalty nivå kunde vi nästan konstatera vid förra rapporttillfälle, men fick bekräftat vid denna rapport.

Ett lite sämre kassaflöde Q4.

Positivt:

Starbreeze visar vinst trots stora kostnader för utökningen.

Stark kassa och soliditet.

Mycket bra vinstmarginal Q3 och Q4 frånräknat engångskostnader.

Fortsätter växa med lönsamhet. Ytterligare personal anställd och även lättare att knyta till sig kompetent personal. Bolaget har nu en kostym där två paralella stora produktioner kan pågå med viss förskjutning.

Framtida triggers för aktien:

I rapporten släpptes inga nyheter kring "Projekt RedLime". Om det visar sig att detta är ett välkänd spel med potential som tidigare är spekulerat i skulle nog detta mottas väl på marknade.

Den dagen Riddick erhåller ny förläggare kommer säkerligen fler investerare tillbaka.

Nytt avtal - inom några månader kommer säkerligen Starbreeze teckna ytterligare utvecklingsavtal.

Prognos:

Bolaget lämnar inga prognoser, men sett utifrån Q4 och att Starbreeze nu börja nå en nivå där 2 stora produktioner kan pågå samtidigt borde omsättningen 2008/2009 hamna kring 90-95 miljoner kanske upp mot 100 miljoner.

Att Starbreeze skall kunna hålla en vinstmarginal på starka 16-17% som dom sista kvartalen är kanske att begära för mycket, men kring 12-13% för helåret borde kunna uppnås. En vinst efter skatt i nivåen 10-12M, ca kronor 0,03/aktie, känns realistiskt. På fredagens stängningskurs ger detta låga p/e 10. Räkna bort den relativt stora kassan blir p/e talet mycket lägre.

Sammanfattning:

Starbreeze visar återigen att det numera är ett stabilt och välskött företag. Tyvärr bidrar dels företagets listplacering samt att det fortfarande är ett lite företag beroende av enskilda projekt och kunder till att minsta lilla osäkerhet avspeglas i aktiekursen. Vad jag kan komma fram till är att Starbreeze är köpvärt på lite sikt även om svängningarna kan bli stora så ser framtiden ljus ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?