Starbreeze - En rusande stjärna på börshimlen
2011-05-08 18:38, Edited at: 2011-05-09 10:03Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Starbreeze är Sveriges ledande TV- och datorspelsutvecklare med 140 miljoner i marknadsvärde och 5000 aktieägare. Efter framgångsrika satsningar på tidigare spel fick EA games (marknadens största förläggare) upp ögonen för den relativt lilla stjärnan Starbreeze och inledde då det oehört intressanta projektet som går under utvecklingsnamnet ”Redlime”.
Marknaden har gått ifrån att producera många spel med låga budgetar till att göra färre mer avancerade spel mer stora budgetar för att tillfredställa den allt mer krävande spelpubliken. Spelföretag har blivit mer selektiva och satsar helst på säkra kort så som uppföljare och nyproduktion av gamla spel. Detta har också genererat fler företagsuppköp och samarbeten inom branchen. Exempel på detta var när DICE belv uppköpta av EA games.
På grund av den tidigare ökande olagliga nedladdnignen kan man lätt mistänka att spelbranchen är en minskande marknad, vilket inte är sant. Idag säljs fler upplagor av spel än någonsin tidigare och växer kraftigt trots den oroliga ekonomiska situationen i världen. I och med att efterfrågan för neddladningsbara spel har ökat så har det skett en stor tillväxt av mindre spel som säljs via nedladningsportaler så som Xbox Live, Playstation Network och Steam (PC). Inom denna genre så är budgetarna mindre och här har Starbreeze tidigare erfarenhet av snäva budgetar och snabba lanseringar, vilket leder till ett konkurrenskraftigt övertag.
Under hösten 2010 godkände EA Starbreezes förfrågan om extra utvecklingstid av projekt ”Redlime” för att höja ambitionsnivån ytterligare. Ett krav från EA var att även Starbreeze skulle vara med och bekosta den utökade utvecklingstiden vilket bör öka incitamentnivån hos Starbreeze men ger även ett starkt tecken till oss aktieägare att både Starbreeze och EA har stort förtroende för projektet. Bolaget genomförde en fulltecknad nyemission strax efter detta för att stärka kassan eftersom de måste ligga ute med eget rörelsekapital i väntan på de stora slutbetalningarna för projektet. Kassan är dock stark och de har en soliditet på 82%.
Starbreeze har med sina tidigare framgångar och med sitt prestigefyllda samarbete med EA lyckats attrahera programmerare och spelutvecklare från hela världen. Starbreezes anseende växer sig starkare vilket är oerhört viktigt i en bransch där internt ’know-how’ är den viktigaste faktorn. Företaget har växt på väldigt kort tid från 55 anställda till ca 115 och de söker fortfarande efter fler medarbetare.
Framtida utsikter
Behöver man säga mer än Redlime. Projekt Redlime är Starbreeze guldkorn som kommer överträffa alla tidigare spel. De tidigare succéerna med Cronicles of riddick spelen har visat vad Starbreeze går för. De prisbelönta Cronichles of Ridick-spelen har nått toppbetyg av flertalet spelrecessenter. Jämfört med Starbreeze tidigare förläggare är EA games kända för sin kraftfulla marknadsföring. Exakt vilket typ av spel som Redlime är har inte blivit offfentligtgjort men mycket tyder på en nyproduktion av ett äldre spel vid namn Syndicate. Eftersom både Starbreeze och EA har skickat in varumärkes ansökningar på namnet Syndicate. Syndicate var exremt populärt på 90-talet och många spelfantaster hoppas på en nyversion av spelet.
Potentiella Triggers
- Offentliggörande av Redlime – Det finns stort hopp om ett offentliggöring vid spelmässorna E3 i Juni eller Gamescom i Augusti. EA har i sin årsrapport berättat att två till tre spel kommer offentliggöras närmsta tiden. Vid tidigare offentliggöranden så har kursen rusat.
- Lanseringsdatum – Det finns en viss osäkerhet kring när försäljningsstarten ska ske, vilket kan få många mindre riskbenägna investerare till att köpa aktien.
- Marknadsföringskampanjen – Bevis på spelets potential så som trailers kan ytterliggare höja aktiens värde.
- Nya samarbeten – Det ligger i luften att Starbreeze har nya avtal på gång med diverse förläggare. De valde att stärka upp sin kassa mer än vad som fanns behov av men också den nya licensen med Unreal-motorn samt diverse nyanställningar. Motorn är extremt bra och kommer ge Starbreeze en helt annan nivå på sina kommande spel.
- Nya spel – När Starbreeze kommer visa upp ännu ett spel av värdsklass kommer det vara betydligt enklare att få framtida avtal som kommer vara ännu attraktivare där avtalen i sig kommer vara kraftiga triggers.
- Listbyte – Starbreeze akilleshäl har varit informationen till aktieägarna. Ett listbyte skulle öka kraven på information till aktieägarna men även attrahera institutionella investerare som inte får investera i bolag på aktietorget. Vidare har Starbreeze anställt en PR-ansvarig som ökar funderingarna kring listbyte men även attt aktieägarna kommer att få tillgång till mer intressant information.
- Uppköp – I och med att branchen konglomererar och starka spelare växer sig starkare finns det chans att EA som tidigare köpte upp svenska DICE även har intresse av att köpa upp Starbreeze.
Värdering
Vid ett superlyckat spel kan ett tänkbart scenario vara att sälja lika mycket som succéerna Halo 3 eller Call of duty 1 och 2.
Vid ett lyckat spel så räknar jag med att det kommer sälja minst lika mycket som tidigare spel som EA har varit förläggare för. Det är spel som Dead Space, Medal of Honor the rising sun och Battlefield 2. (Battlefield 2 var utvecklat tillsammans med svenska DICE.)
Vid ett mindre lyckat spel så räknar jag med att det kommer minst sälja som Starbreezes egna och EAs tidigare mindre lyckade spel försäljningsmässigt; så som The darkness, Crysis 2 och The Godfather 2.
Jag har räknat ut ett försäljningssnitt på de olika spelen genom att dela upp dem i tre olika kategorier. Mindre lyckat, Lyckat och Superlyckat. Sedan har vi antagit ett snittpris på 50 dollar (efter distrubitörerna har fått sitt) med en valutakurs på 6,3 SEK för dollar. EA har själva i sin rapport meddelat att COGS ligger på 51%, därmed återstår ca 30 dollar när royaltyn ska betalas om det blir aktuellt. Jag har valt tre olika scenarion med 10, 15 och 20% royaltyutbetalningar där 20% brukar vara standard, men eftersom jag inte vet har jag valt att ha med två lägre scenarion också. Jag har även dragit av 30% av den tilldelade royaltyn som går till de anställda på Starbreeze vilket ingår i deras incitamentprogram. Vidare har jag dragit av 30% skatt för att nå de siffror som tabellen. Tabellen nedan visar resultat efter skatt per aktie för Redlime. Vid ett mindre lyckat resultat kommer ingen royalty utbetalas. Oavsett försäljning så kommer en bonus på 1,6 öre/aktie antagligen utbetalas då den är baserad på att Starbreeze hållder tidsramen samt att spelet når vissa spelbetyg på projekt ”Redlime”.
Scenario
Mindre lyckat
Lyckat
Super Lyckat
Royalty
10%
0
0.031
0.15
15%
0
0.046
0.23
20%
0
0.061
0.31
I övrigt kommer antagligen nästa förläggare presenteras snart med tanke på nyanställningar etc. Här kan man historiskt räkna på att det kommer generera en vinst på 10 miljoner per år enligt tidigare avtal. Vidare så har Starbreeze tillväxtpotential för nedladdningsbara spel som är under utveckling och bör därmed resultera i ett högt P/E-tal.
Jag antar att spelet kommer att offentliggöras antingen under E3 eller Gamescom och bör därmed lanseras någon gång under början av 2012. Då jag räknar med ett lyckat spel med och en royalty på 20% + bonus kommer att utbelas under 2012 och med en ny förläggare för nästa spelutveckling så antar vi en vinst på 9 öre per aktie. Dock är risken hög i aktien för att släpps inte redlime kommer ingen royalty utbetalas och det blir svårare att få nya avtal, därmed använder jag en diskonteringsränta på 80% vilket får anses rimligt. Med 80% diskontering blir vinsten 5 öre per aktie och med ett P/E-tal på 10 får Starbreeze en värdering på 50 öre/aktie.
Företagsledning
Starbreeze har tidigare i år bytt VD till Mikael Nermark. Mikael Nermark har 12 års erfarenhet av spel branchen och har tidigare bland annat varit vice VD för starbreeze. Som ordförande i styrelsen sitter Peter Törnquist som ensam sitter med 40 miljoner aktier i bolaget. Peter Törnquist har stor erfarenhet inom finansbranchen från både ledande investment-banker och konsult företag. I och med styrelsens generella stora innehav i bolaget så råder det inget tvivel om att styrelsen agerar i aktieägarnas intresse.
Teknisk Analys
Aktien befinner sig i en stigande trend efter att varit nere på 10-12 öre efter nyemissionen. Sedan nyemission har omsätningen i aktien ökat och har samtidigt stigit till en nivå på 17-20 öre. Den högre omsättningen har medfört en ökad stabilitet i aktien med stöd vid 18 öre.
Slutsats
Starbreeze är ett spännande bolag som alla borde äga en del av. Det som borde sägas är att risken i aktien är hög men att potentialen är gigantisk. Det som talar emot vår värdering i Starbreeze är att den är relativt beroende av en eventuell royaltyutbetalning samt den sjunkande dollarkursen, men även solen har sina mörka sidor. Med tanke på närmande triggers så blir rekommendation att köpa till sillen och köpa mer till kräftorna. Detta är en aktie som enligt vår värdering borde vara värd 50 istället för dagens 18 öre.