Post entry

Skistar: ett dyrt fint bolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Skistar har många nya projekt på gång och snötillgången har lyft resultatet men värderingen verkar väl hög och rekommendationen blir sälj med riktkurs 75 kr.

Företagssammanfattning

SkiStar-aktien är noterad på OMX, Mid Cap Stockholm. Koncernen äger och driver alpindestinationer i Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige samt Hemsedal och Trysil i Norge. Marknadsandelen av SkiPassförsäljning i Skandinavien uppgår till 41%. Kärnverksamheten är alpin skidåkning med gästens skidupplevelse i centrum. Verksamheten delas in i två affärsområden; Destinationerna bestående av skidåkning, logiförmedling, skidskola och skiduthyrning samt Fastighet omfattande byggnationer och exploatering. Visionen är att SkiStar ska skapa minnesvärda vinterupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer. (www.skistar.com)

Skistar visar i halvårsrapportern från den 19 mars att de gör god vinst om det finns snö. Företaget bör därmed återigen visa en rörelsemarginal över 21 % mot fjolårets låga 17 % (pga den dåliga snötillgången i Sälen).

Styrkor: Effektivt införlivande av nya skidanläggningar, stordriftsfördelar. Kontinuerligt vinstgivande fastighetsrörelse ca 50 MSek i år (85) som har fått en tydligare profil i koncernen som ett eget affärsområde. Företaget arbetar ständigt för att nå fler gäster/kunder och hålla en hög beläggningsgrad. Bra bolagsstyrning med stark och aktiv storägare. VD har en stor aktiepost i bolaget. Turismindustrin växer stadigt och skidåkning i fjällen får anses som relativt konjukturokänsligt.

Svagheter: Höga investeringskostnader och hög kapitalbindning, att expandera på den nordiska marknaden verkar svårt, högre risk att köpa skidanläggningar utanför Norden.

Hot: Varma snöfattiga vintrar, kort vintersäsong, låg beläggningsgrad, lifthaverier. På kort sikt är årets tidiga påsk negativ och kan leda till förkortad säsong. En stark krona är inte positivt när utländska resalternativ blir relativt billigare.

Möjligheter: Kortsiktigt är den goda snötillgången i fjällen positiv. Vanligen kraftigt ökande beläggningsgrad på nyinköpta skidanläggningar vilket har starkt genomslag på rörelsemarginalen. Nytt försäkringsbolag i egen regi. Ny upplevelseanläggning "Experium" i Sälen. Affärsmodellen kan exporteras och Skistar kan då bli en ny svensk exportframgång. Skistar vänder sig alltmer till utländska gäster i sin marknadsföring.

Värdering

Här tittar jag på bolagets historikska siffror och gör en rimlig uppskattning för framtiden utifrån ett medelvärde av dem. P/E talet diskuteras, liksom direktavkastning och kursutveckling.

Kassaflödesvärdering och prognos

Jag gör en värdering baserad på årsbasis, en WACC på låga 5,2 % (riskfri ränta 4,15 %) företagets betavärde är låga 0,37 enligt årsredovisning, skattesats på endast 20 % (företaget betalar ännu lägre skatt idag), rörelsemarginalen antas fortsatt ligga på 21 %. De fasta tillgångarna har ökat som andel av omsättningen de senaste fem åren från 150 procent till över 200 procent och antas ligga på två gånger omsättningen även i framtiden. Sysselsatt kapital som andel av omsättningen har även det ökat de senaste fem åren till över två gånger omsättningen år 2007 och antas vara det i framtiden. Avskrivningarna ligger på sex till sju procent av de fasta tillgångarna. Med dessa förutsättningar ger modellen ett aktievärde på cirka 70 kr. För varje procentenhet rörelsemarginalen ändras slår det cirka 10 kr på aktievärdet. Kan företaget få upp rörelsemarginalen (vilket är fullt möjligt, men inte kan ses som ett huvudscenario) så kan en högre värdering motiveras.

P/E tal

Om bolaget tjänar ca 6 kronor per aktie i år fås ett P/E-tal på ca 16 vilket kan anses relativt högt även om bolaget fortsätter växa i samma takt som de senaste fem åren (8-10 %) med bibehållen rörelsemarginal. Ett P/E-tal på 13 kanske är mer rimligt vilket ger en aktiekurs runt 75 kr.

Direktavkastning

En hög direktavkastning på 5 % med aktiekursen 90 kr är attraktivt och kan ändå ge en begränsad nedsida för aktien. Det är mindre troligt att utdelningen behöver sänkas med företagets goda historik.

Aktien och kursutveckling

Vid nivån 85 kronor har det tidigare funnits motstånd, liksom runt 100 kr, aktien har varit uppe över 140 kr som högst. Omsättningen i aktien är ofta låg. Aktien har gått upp under sommar och höst de senaste åren, förutom för fjolåret med snöproblemen.

Slutsats

Skistar är ett välskött bolag med goda framtidsutsikter men det verkar ändå tveksamt att betala en premie för bolaget. Kassaflödesvärderingen pekar på ett aktievärde på 70 kr, kanske ännu lägre med mer försiktigt satta parametrar. P/E-talet på ca 16 är något högt. Direktavkastningen är god och talar för att aktien kan vara rimligt värderad idag. Historiskt brukar aktien gå upp över sommar och höst vilket också talar emot en säljrekommendation. Jag väljer ändå att vara försiktig och ge en säljrekommendation med riktkurs 75 kr med kassaflödesmodellen och P/E tal som främsta argument.

Källor: www.skistar.com, www.avanza.se, www.redeye.se, Travel News.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?