Post entry

Sintercast:köpvärd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För den långsiktige. För första gången i Sintercasts historia visade man dock upp ett postivt kassaflöde om 2,5 miljoner. Kassan är stadd, cirka 15 miljoner och utgifterna mycket blygsamma. Sintercast är marknadsledande och som jag ser det ganska konjunkturokänsligt då biltillverkarnas motorprogram löper över flera år.

Compactgrafitjärn (CGI) är det nya materialet som ersätter gråjärn/segjärn vid tillverkning av motorblock till fordonsindustrin. Sintercasts processtyrningssytem Sinter 2000 och Mini system finns nu installerat i 32 gjuterier i 14 länder världen över. Dom står för 50 procent av världens gjuterikapacitet. Fördelarna med CGI motorblock är många jämfört med järn. Tål mycket högre tryck, lägre vikt, c:a 30 procent vilket ger en mycket bättre bränsleekonomi och mindre emissioner utan att motorstyrkan försvagas. Idag rullar det 14 olika bilmodeller från 8st tillverkare med motorblock i CGI. Audi, Wolksvagen, Peugeot, för att bara nämna några. Det tillverkas även andra komponenter i CGI som t.ex cylinderhuvuden.

Lastbilstillverkarna har under perioden börjat med sina motorprogram i CGI med bl.a Hyundai, Man, och Volvo. De stora motorblocken kommer i intervallet 3,9-12,4 L. Tunga motorblock = många kilo CGI.

Produktionstakten för närvarande ligger på 450.000 motorekvivalenter men i oktober producerades det runt 600.000 på årsbasis. Enligt VD:N Steve Dawson så är intäkter i 100 miljonersklassen årligen fullt möjliga vid full produktion. Möjlig full produktion är för närvarande 875.000 motorekvivalenter beroende lite på hur snabbt lastbilsindustrin kommer igång.

Sintercasts betalningsmodell är royaltybaserat och man får helt enkelt betalt per kg CGI som gjuterierna tillverkar. Det kan bli riktigt stora summor när dom stora och tunga motorerna kommer igång ordentligt redan nästa år.

Sintercast är ledande i världen på CGI och konkurensen är, minst sagt blygsam.

Omsättningen för årets första nio månader blev 17,3 miljoner.

Rsultat efter skatt blev -3,8 mijoner.

För första gången i Sintercasts historia visade man dock upp ett postivt kassaflöde om 2,5 miljoner. Kassan är stadd, cirka 15 miljoner och utgifterna mycket blygsamma så någon nyemission ser jag som helt uteslutet.

Om progonsen slår in om 100 miljoner i intäkter i närtid, så blir det runt 18 kr/aktie vilket ger ett p/e tal på 8,2 med nuvarande kurs på 148 kr.

Jag tror också att bolaget kommer att ha en hög direktavkastning i framtiden av det enkla skälet att man inte behöver pengarna till annat. Sintercast är marknadsledande och som jag ser det ganska konjunkturokänsligt då biltillverkarnas motorprogram löper över flera år.

Sintercast sitter med den stora ketchupflaskan och min egen riktkurs på 6-12 mån är 230-240 kr. Sintercast är en placering för den långsiktige, för handeln i aktien är blygsam så några snabba klipp är inte att tänka på. (Jag äger Sintercast via aktieklubb).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?