Post entry

Sigma: konsultbolag på topp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sigma är ett konsultföretag med fina framgångar. Både tidigare och inte minst i framtiden tippas det. Detta fina foretag får inte dras in i ett aktie-bråk.

Redeyes läsare uppmanas att gå in på http://www.sigma.se/sv/och läsa om alla nya uppdrag som detta framgångsrika företag har fått bara de senaste åren.

Minpension.se är till exempel ett samarbete mellan Staten och pensionsbolagen. Idag är följande bolag integrerade med minpension.se: Alecta, AMF Pension, Folksam, Folksam LO Pension, FPK, Försäkringskassan, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Kåpan Pensioner, Länsförsäkringar, Nordea Liv & Pension, PPM, Swedbank, SEB Tryggliv, Skandia, SPK, SPP, SPV och Volvoresultat Försäkringsförening.

- Att portalen dessutom är en av Sveriges fyra bästa sajter avseende användarvänlighet och information understryker det faktum att vi på Sigma är riktigt duktiga inom området säger Göte Berntsson, VD på Sigma Solutions.

Det är sällan man läser en årsredovisning och information om ett företag där det andas en sådan optimism om framtiden. Man läser om långtidskontrakt inte bara i Sverige utan på många platser på vårt klot. Det verkar vara toppenstämning i bolaget. Det finns dock ett krux. Detta otroliga företag som tjänar sa mycket pengar går med förlust. Alla har kunnat läsa i tidningarna de senaste dagarna om vad som hänt.

Från att i flera år levererat och levererat så har man bara fortsatt att leverera. Det positiva tar aldrig slut.

Jo det gjorde det plötsligt förra aret. Då tog VD i Sigma plötsligt på sig den bekymrade minen.

Oj, oj vad det går dåligt. Det blir nollresultat i år!

Detta budskap fick ledningen fram så väl i svensk affärspress att aktien plötsligt började rasa. Kursen halverades. Nu började stora investerare som AMF pension sälja ut (LO och SAF:s gemensamma pensionsbolag). Vad dock få observerade var att det i den så kallade vinstvarningen också med små bokstäver fanns information om att förutom en nedskrivning på 50 miljoner sa går företaget lika bra som tidigare. Och inte nog med det 2008 kommer att bli lika bra. Men då är väl allt frid och fröjd.

Nej, de stora aktieägarna började tycka synd om de små aktieägarna att de förlorade så mycket på den sänkta kursen. De blir plötsligt "snälla" och vill köpa in företaget. Var enda aktie. De har bildat ett företag som tidigare ej haft aktier i bolaget. Nu skall detta bolag bli ensamägare.

Men då är väl aktieägarna glada och nöjda? Inte bara de stora. Nej, de anar tjuv- och rackarspel. Storägarna kanske inte är så snälla. De kanske har för avsikt att "stjäla" detta fina företaget från de övriga aktieägarna. Därtill till ett minipris.

Svenska analytiker "älskar" rörelsemarginaler. Sigmas rasade från 8 procent 2006 till 1,5 år 2007. Om det kan glädja någon så kommer rörelsemarginalen år 2008 att vara 8 procent igen.

"Vanliga" aktieägare går efter PE-talet. Det har ju i Sigmas fall sett bra ut i många år, för att inte säga alla. Utom i år förstås. Nu finns det inget PE-tal längre. Det är negativt. Anledningen är att det inte finns någon vinst längre. Även eget kapital har plötsligt minskat med 18 miljoner. Det står i årsredovisningen att den summan inte är påverkad av rörelseresultatet. Då vore man ju tacksam att få reda på hur den har minskat.

Sigma har varje år köpt och sålt företag. Det har samlats på en avsevärd summa goodwill. Men någon goodwill har inte skrivits av sedan 2003. Nu plötsligt så skrivs det av exakt 50 miljoner och den summan gör att det i år blir i stort sett nollresultat. Ja till och med en förlust. Investerarna anade inte "ugglor i mossen" när den fullständigt "chockerade" vinstvarningen kom i mitten av 2007.

Men ledningen för Sigma har i årsredovisningen gett lite förbehåll "i händelse av uppköp". Så ledningen kan inte vara överraskad idag över uppköpserbjudandet.

Sigmas huvudägare är känd för att vara en tuffing i affärer. Vad gör han om vissa aktieägare försöker stoppa det här?

Det har tippats på att budet kommer att höjas. Det finns dock inget som tyder på det. Det som kommer att hända är att huvudägarna tar sitt förnuft till fånga och låter det bli som det är.(det positiva scenariot). Att Sigma får vara det fina bolag det är på börsen. Ett bolag som glädjer sina ägare (stora som små).

Rekommendationen blir köp. Alla skall vara med på den härliga och fina resa som förestår, inte bara några utvalda.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?