Post entry

Tele5: intressant läge efter renodling

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tele5s bokslutskommuniké mottogs negativt av marknaden då bolaget oväntat redovisade en förlust för det fjärde kvartalet. Engångskostnader som uppstått i samband med avveckling av verksamheten i dotterbolaget Aphone påverkar dock kvartalet negativt med 5 Mkr. Jag ser dock en bra potential i det nya renodlade bolaget.

Tele5 släppte i förra veckan sin bokslutskommuniké där bolaget låter meddela att affärsområdet för telemarketing (Aphone) håller på att avvecklas och bolaget avser att byta namn till Servage. Avvecklingen av Aphone innebar att bolagets resultat för det fjärde kvartalet blev mycket svagt. Marknaden mottog också rapporten negativt vilket jag tycker är en felaktig reaktion. Telemarketingdivisonen har varit olönsam vilket innebär att Tele5s resultat på sista raden faktiskt kommer att bli bättre på sikt även om omsättningen drabbas negativt.

Den kvarvarande verksamheten består nu av Servage och Levonline. Verksamheten består av webhosting (Servage) och IT-drift samt vissa outsourcing tjänster. Intäktsmodellen är prenumerationsbaserad vilket ger ett stabilt och återkommande intäktsflöde som också gynnas av skalekonomi. Kritisk volym är dock uppnådd redan i dagsläget men det finns sannolikt möjlighet att bättra lönsamheten ytterligare.

Enligt bokslutskommunikén omsatte Aphone 19,5 Mkr medan Tele5 totalt omsatte 55,5 Mkr under 2007 vilket innebär att kvarvarande verksamhet omsatte 35,5 Mkr. Resultat före skatt blev 3,8 Mkr för helåret, vilket dock påverkades negativt med 5 Mkr genom den reservering som gjorts för kostnader i samband med avvecklingen av Aphone. Det underliggande resultatet för skatt blev således 8,8 Mkr vilket ger en vinstmarginal för skatt på 25 procent.

Sett över de tre tidigare kvartalen i år har Tele5s rörelseresultat ökat sekventiellt från 2,6 Mkr under Q1 till 3,2 Mkr under Q3. Då Aphone har varit förlustbringande indikerar detta att de kvarvarande delarna av bolaget gjorde ett rörelseresultat på över 10 Mkr under 2007.

Jag tror att det nya bolaget med den renodlade verksamheten kommer att göra ett starkt 2008 med god tillväxt och hög lönsamhet. Tele5 uppger bolagets marknad växer med omkring 20 procent per år vilket jag också tror är en tillväxttakt som Tele5 bör kunna hålla. Bolaget ämnar dessutom expandera geografiskt vilket ger ytterligare tillväxtpotential. Nedanstående tabell visar en prognos över försäljning och resultat för den kommande tvåårsperioden.

2008e

2009e

Försäljning

50,0

60,0

Rörelseresultat

15,0

18,0

Resultat före skatt

14,4

17,4

Nettovinst

10,4

12,5

VPA

2,8

3,4

Som tabellen visar bör bolaget kunna göra en vinst på 2,8 kronor per aktie under 2008, vilket ger ett p/e tal på drygt 6. Det anser jag vara för lågt för ett bolag som kommer att uppvisa en stark vinsttillväxt framöver. Ett mer rimligt p/e tal tycker jag är 9-10, vilket ger en riktkurs på runt 25 kronor. Bolaget är dock mycket litet och skall värderas med en rabatt mot börsen i övrigt. Men i takt med att bolaget växer bör allt fler investerare få upp ögonen för bolaget och vi kan sannolikt se ytterligare multipelexpansion.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?