SensoDetect: Teknik som kan göra dig rik
2010-12-01 05:17, Edited at: 2011-03-11 06:03Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ett bolag som har en miljardmarknad framför sina fötter utan egentlig konkurrens. Och som ändrar fokus från forskning till försäljning om en månad. Något för dig?
SÖKES
Investerare som är intresserad av:
* Ett bolag som har en miljardmarknad framför sina fötter utan egentlig konkurrens.
* Ett bolag som har en färdigutvecklad produkt som är godkänd och bevisligen fungerar.
* Ett bolag som ändrar fokus från forskning mot försäljning inom en månad.
* Ett bolag som redan säljer sin produkt med framgång.
* Ett bolag som har en mycket kompetent ledning som tillsammans med storägarna äger 80% av aktierna.
Passar beskrivningen in på DIG ? Då finns SensoDetect och du bör läsa vidare. OM SENSODETECT Kortfattat kan man säga att SensoDetect har en metod, SD-BERA, som hjälper läkare att ställa diagnos vid ett flertal psykiska sjukdomar. Den kan även mäta effekten av medicin mot dessa åkommor för att hitta rätt medicin och dosering.
SensoDetect erbjuder genom produkten SD-BERA objektiva beslutsstöd för psykiatrisk diagnostik. Tekniken i bolagets mätinstrument, SD-BERA, utgår från hjärnstamsaudiometri.
Schizofreni och ADHD är idag bolagets huvudinriktning och där man kommit längst. Detektion av ytterligare sjukdomsgrupper är under utveckling. SD-BERA medför både stor patientnytta och betydande hälsoekonomiska vinster för sjukvården och samhället i stort. Därutöver finns möjligheter att med SD-BERA objektivt mäta medicineringseffekter och att använda metoden för forskningsändamål / utveckling av läkemedel.
BAKGRUND
Docent och överläkare Sören Nielzén, styrelseledamot och medicinskt ansvarig i SensoDetect, grundade 1982 en forskningslinje för psykoakustik vid Lunds universitet. Året därefter började han samarbeta med Olle Olsson. Det får betraktas som startskottet för vad SensoDetect är idag. Efter år av forskning, som i början var mest inriktad mot schizofreni, bildades 2008 SensoDetect.
FÖRDELAR MED SD-BERA
*Snabbheten. Undersökning tar ca 40 minuter och användaren har remissvaret inom ca 1 vecka.
*Billig. 6500 SEK / analys
*Mycket träffsäker. Ca 90 % beroende på sjukdom. Inga falska positiva analyser.
*Patientvänlig. Kräver inget av patienten. Befintliga analyser kräver ofta att patienten utför uppgifter som grund för analysen. Inget obehag för patienten.
*Befintliga metoder kräver ofta att personal från företaget som utför undersökning finns på plats. Med SD-BERA kan användaren själv utföra undersökningen.
* En vanlig felaktig föreställning är att SensoDetect konkurrerar med traditionella subjektiva diagnos. Så är INTE fallet. SensoDetect är tänkt att vara ett objektivt STÖD i ledet att ställa en diagnos.
I korrespondens som jag haft med VD:n Johan tolkar jag hans svar så här (Observera att detta är min tolkning av hans svar och inget citat. Det kan således innehålla felaktigheter) :
Metodens utslag är inte allenarådande, utan betraktas som ett labbmässigt, objektivt stöd, med flera förtjänster. I vår kommunikation med användare understryker vi således ordet komplementärt. Alla utslag följs alltid upp med diagnostiskt ansvarig doktor och i många fall psykolog, ett resonemang förs alltid kring SD-BERA-metodens utslag i relation till kliniska observationer. LEDNING Man kan, med all rätt, säga att den samlade kompetensen i SensoDetect är imponerande. Vd:n är med tanke på sina meriter och utbildning som klippt och skuren för uppdraget Övriga laguppställningen är också en riktig “ förstafemma.”. * Leif Smeby, styrelseordförande, PhD och bioingenjör, har mer än 35 års erfarenhet av medicinteknisk produktutveckling och forskning. Han har bland annat varit forskningschef och VD inom Gambro-koncernen och har mycket stor industriell erfarenhet från internationell bolagsutveckling världen över.
* Sören Nielzén, docent och överläkare, medicinskt ansvarig på SensoDetect, tidigare studierektor inom psykiatrin vid Lunds universitet samt gästprofessor i Wien. Sören Nielzén är internationellt erkänd inom klinisk psykoakustik och han startade den forskningsgrenen. Idag leder han SensoDetects forskning och kliniska verksamhet.
* Olle Olsson, VVD SensoDetect, doktor i Medicinsk vetenskap med inriktning på Experimentell psykiatri, avhandling om schizofreni och psykoakustik ligger till grund för SensoDetects verksamhet. Och ett flertal av de experiment han utfört används idag i de tester SensoDetect utför. Han är idag ansvarig för omvärldsinförsäljning och utveckling av nya testinstrument.
* Olof Stocksén, civilekonom, fil.kand. med huvudinriktning psykologi och lärarexamen inom företagsekonomi. Över 30 års erfarenhet från internationell medicinteknik inom ett flertal områden. Detta genom olika befattningar såsom direktör inom affärsutveckling, marknadschef, produktgruppchef samt olika styrelseuppdrag inom Gambrokoncernen. Nu styrelseledamot i SensoDetect.
* Per Sjöberg, styrelseledamot har en lång och bred erfarenhet av medicinsk teknik och över 35 år i branschen.
* Johan Källstrand,VD SensoDetect, fil. mag. med inriktning neuropsykologi kombinerat med masternivå i finansiering, företagsekonomi. Källstrand har tidigare bedrivit forskarstudier i experimentell psykiatri i Lund samt inom elektrofysiologi på TiHo Hannover. På SensoDetect har Källstrand bland annat byggt upp SensoDetects affärsmodell och säljorganisation.
PRODUKTEN SD-BERA
Sammanfattningsvis fungerar SD-BERA så att patienten får höra ett antal ljud. Hur hjärna sedan bearbetar dessa mäts och jämförs med en referens databas. Detta kan med stor säkerhet ge indikation på ett flertal psykiska sjukdomar.
Så här fungerar undersökningen:
När ljud kommer till örat omvandlas dessa till elektriska signaler, intryck som färdas och bearbetas genom ljudhjärnans delar. Först efter filtrering och gruppering kan ljudet uppfattas och kategoriseras.
SensoDetects SD-BERA-teknik mäter och analyserar effektivt och tillförlitligt dessa processer för att sedan klassificera resultatet som typiskt eller atypiskt för olika psykiska sjukdomstillstånd.
Produkten är CE märkt och kan därför säljas internationellt.
SD-BERA skapar, vid psykiatriska och neuropsykiatriska sjukdomstillstånd, ett objektivt underlag vid diagnostisk utredning för läkare och psykologer. SD-BERA inkluderar hela kedjan, från genererande av ljudstimuli, uppmätning och nedsparande av patientens respons på dessa ljud samt analys i vilken uppmätta värden matchas mot sjukdomstypiska profiler.
Idag kan SD-BERA indikera psykiska sjukdomar, på ett för patienten harmlöst och helt odramatiskt sätt, och med ett mätsystem som är mycket lätt att använda för vårdpersonalen.
Potential finns även för ett flertal neuropsykiatriska sjukdomstillstånd. SD-BERA kan användas som test för second opinion vid tveksamma och/eller svårutredda diagnoser, som stöd för differentiering mellan närliggande diagnoser, som instrument för undersökning tidigt i ett sjukdomsförlopp eller som forskningsinstrument. Det bedrivs också forskning inom dosering och val av medicinering. Den går ut på att optimera dosering av psykofarmaka samt välja rätt medicin.
MÄTNINGEN PATIENTPERSPEKTIV
Mätning genomförs i ett nedsläckt och tyst rum. Elektroder fästs på patientens huvud. Patienten sitter i knappt 40 minuter i en skön stol och 15 000 ljudklick spelas i snabb takt upp i hörlurar. Ljudnivån är låg. Patienten har under mätningen stängda ögon och slappnar av. Vare sig förberedelser eller aktiv medverkan under testet krävs. Detta är en stor fördel jämfört med befintliga tester som ofta kräver att patienten aktivt genomför uppgifter.
Mätningen är klar, data har under tiden lagrats och skickas för analys hos SensoDetect. Det har i nyligen annonserats att logistiken kring analysen med bland annat stora datamängder fungerar problemfritt vilket känns tryggt nu när försäljningen tar fart och antalet analyser ökar.
Analysen görs av audionom och läkare.
Analysen fungerar sedan som diagnostiskt beslutsstöd som kan skickas med post eller digitalt. Svaret tar ca en vecka och snabbheten är ännu en fördel med tekniken.
Kostnaden är låg initialt ämnade bolaget fakturerar ca 6500 SEK/analys men det är inte omöjligt att det blir något lägre.
OSÄKERHETSFAKTORER OCH SVÅRIGHETER
* Lock-up avtal: De största ägarna är långsiktiga ägare och har signat ett lock-up avtal. Detta innebär att de ska behålla minst 85% av sina aktier fram till 24 November 2010. Det är endast Olof Stocksén, av insyns registrerade, som i Mars sålt ca 15000 aktier. Resten har valt att behålla alla sina aktier. Så att någon helt plötsligt skulle börja sälja av sitt innehav nu är inte troligt. De hade haft möjlighet att sälja av 15 % av sitt innehav redan innan. Det finns inget i dagsläget som tyder på att någon insider har sålt av några aktier-
* Acceptans: Är den största osäkerhets faktorn. Kommer branschen kunna ta till sig den nya tekniken. De som talat för det är att den är användarvänlig och att de redan säljer produkten redan innan valideringsstudierna är klar. Att kunder kommer till bolaget och vill köpa produkten redan i detta tidiga skede måste ses som ett styrketecken. Att SD-BERA fungerar råder det knappast några tvivel om längre. Nu vill vi se att den går att sälja även i större skala.
* Konkurrenter: Det finns ingen större konkurens inom området objektivt beslutsstödet. Det huvudsakliga underlaget för diagnoser i dagsläget är subjektivt och består av läkarens observationer av patienten över en tidsperiod. De konkurrenter som finns har inte nått något större genomslag på grund av det omständiga handhavandet och höga kostnaden. Till skillnad från konkurrenter kan SD-BERA indikera sjukdom i ett mycket tidigt skede innan skador på hjärnan skett. Jag har inte heller kunnet hitta någon ny teknik som är i "sin linda" och skulle kunna konkurrera med SD-BERA.
* Nyemission: Risken för NE är något som i många fall kan avskräcka i från att investera i ett bolag. SensoDetect har inte deklarerat att de har för avsikt att genomföra någon NE. De skulle med största sannolikhet klara sig ändå men kan då tappa tempo i försäljningen. Enligt mig skulle en NE vara till en stor fördel och en aggressiv riktad NE till en stabil storägare skulle med största sannolikhet ge ett positivt avtryck i aktiekursen. En riktad NE kan också vara ända sättet för en större investerare att köpa in sig i bolaget med tanke på att antalet aktier i marknaden är så få.
* Sensitivitet och specificitet:
Med sensitivitet menas att undersökningsinstrumentet utformas så att man fångar in så många fall som möjligt av det man vill mäta. För SD-BERA hamnar sensitiviteten på ca 90% beroende på sjukdom.
Med specificitet menas att undersökningsinstrumentet fångar in så få fall som möjligt av det man inte vill mäta. I SensoDetect fall är den vad jag fått fram 100% i dagsläget. Det har aldrig förekommit någon falska positiva analyser vad jag kunnat gräva fram. Detta lär dock komma då det förr eller senare lär dyka upp någon person i den “friska kontrollgruppen” , som t ex har en mildare form av ADHD, som aldrig fått diagnos och således betraktas som frisk i studien.
Här är min tolkning av VD:ns syn på detta (observera att det här är min tolkning av svaret och således kan innehålla felaktigheter):
Det är bättre om metoden ger falskt negativa utslag (en patient med schizofreni faller inte ut med schizofrenitypiskt mönster, utan uppmätta värden hamnar inom referenstypiskt intervall) än falskt positiva (en frisk person får ett schizofrenitypiskt utslag). Sistnämnda är givetvis mer dåligt än förstnämnda. Då inget helt objektivt facit - annat än erfarna diagnosställares noggranna kliniska patientobservationer över tid, eventuellt i kombination med andra testinstrument, skattningsskalor mm – finns för att säkerställa t.ex. schizofreni kan vi aldrig vänta oss 100% avseende både sensitivitet och specificitet - detta vore inte realistiskt. Detta då ”facit” beroende på diagnosgrupp rimligtvis kan ha fel i betydande delar av fallen, beroende på diagnosställares metoder, erfarenheter, tid för patientobservation och så vidare. Invändningar mot att metoden inte har 100% träffsäkerhet har således dilemmat som beskrivet ovan. Problemet är att antagandet för detta är att den grund som finns för den befintliga diagnosen aldrig är 100% säker. Det är inte ovanligt att två läkare kommer fram till olika diagnos eller att diagnosen ändras under utredningen. Sensitiviteten kan således vara ännu högre än vad resultat av studier visar.
Men det är ju just svårigheten med att kunna ställa en säker diagnos som är markanden för SensoDetect. Hade det gått att ställa en helt 100% säker diagnos, på ett lätt, billigt, patientvänligt och träffsäkert sätt, hade det inte funnits någon marknad för SensoDetect. Att till 100% kunna ställa korrekta diagnoser på de sjukdomar så är SensoDetects marknad, kommer nog aldrig låta sig göras som VD:n beskriver ovan. Det är ju i ledet att ställa en så pass säker diagnos som möjligt som, för att kunna sätta in rätt återgärder, SensoDetects SD-BERA kommer bli ett ovärderligt stöd.
FORSKNING OCH SAMARBETSPARTNERS
SensoDetect samarbetar med främsta klinikerna och sjukhusen i Sverige och Tyskland. Det som är unikt med SensoDetect är att de i flera fall även får betalt för undersökningarna som görs inom ramen för forskningen .
Umeå universitet sjukhus Preliminära resultat från forskningssamarbetet med institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet, anger specifik hjärnstamsprofil SD-BERA vid bipolär sjukdom. I studien kunde matchade kontroller utan psykiatrisk diagnos samt patienter diagnostiserade med schizofreni och ADHD signifikant differentieras från patienter med bipolär I -diagnos. Resultaten kommer att presenteras mer ingående i samband med publicering under slutet av 2010. Att Umeå universitet visat att de i ett urval av bipolärt sjuka, vuxna patienter med ADHD och patienter utan diagnos kan urskilja och särskilja de två sjukdomsgrupperna är en mycket god nyhet som kommer leda till stor försäljning i framtiden. Det ökar möjligheterna för SD-BERA att användas vid differentialdiagnoser. Detta kan naturligtvis ha stor inverkan på hur man behandlar patienter i framtiden. Det är naturligt vis av stor vikt att medicineringen blir rätt så snabbt som möjligt.
Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Resultat från tidigare genomförd studie tillsammans med Sahlgrenska undersökande hjärnstamsfunktion vid IBS (Irritable Bowel Syndrome) visar rad fördelar med metoden. Metoden används i MOSAIC-studien omfattande 200 testpersoner. IBS är inte SensoDetects huvudområde men det innebär 200 betalda undersökningar och det tackar man ju inte nej till.
Akademiskasjukhuset, Uppsala Den prövarinitierade studien "Blinded assessments of SD-BERA in schizophrenia spectrum disorders, bipolar disorder and adult ADHD vs. healthy vollunteers - an ongoing study", har utökats . Nu omfattar studien 210 patienter samt matchade kontrollindivider. Patientgrupper inkluderar nu schizofreni, schizoaffektiv sjukdom, bipolär sjukdom samt ADHD. Då studien nu vuxit kommer datainsamling att fortgå 2011 och resultaten att kommuniceras 2012. Det är forskarna själva som har valt att utöka studien. Detta tyder också på SensoDetects enorma potential. Forskarna själva utvidgar studie och SensoDetect får betalt för detta. Bättre än så blir det inte!
Sjukhuset Charité, Berlin, Tyskland Positiva preliminära resultat från den tyska valideringsstudien, på anrika Charité, avseende avvikande SD-BERA-mönster vid ADHD har levererats. Studien visar på preliminära positiva resultat. Vidare fungerade patientmätningar och dataöverföring problemfritt. En mer ingående rapport kommer att presenteras under slutet av 2010. Risken med tekniken minskar i samband med att resultaten presenteras, under förutsättning att de ligger i linje med de preliminära resultaten samt de befintliga studierna, betydligt. Finns inget som indikerar att resultaten skulle avvika från SensoDetects egna studier utan allt tyder på att studien blir en stor framgång för SensoDetect. Resultaten kommer tidigare än planerat och visar att ledningen kan hålla tidschemat vilket går som en röd tråd genom bolaget.
SensoDetect har även samarbete med ett flertal andra kliniker och sjukhus bland annat Rättsmedicinalverket och Universitetssjukhuset i Lund
VÄRDERINGEN Jag har räknat fram en personlig riktkurs för bolaget. Då den blev betydligt högre än dagens kurs så låter jag läsaren själv räkna på detta case. Man behöver inte vara matematiker för att inse den enorma potentialen i bolaget och således också i aktiekursen. Bolaget värderas i dagsläget till ca 180 Mkr. Att sätta en riktkurs låter sig inte helt lätt göras. Smallcap.se hade sin analys ett riktvärde på ca 96-150 SEK / aktie beroende på värderingsmodell. MEN det var innan de preliminära resultaten från Tysklandsstudien presenterats. Sen deras analys har även marknaden MÅNGDUBBLATS. Detta i och med att bolaget penetrerat forsknings- och doseringsmarknaden och risken minskat i och med de positiva preliminära resultaten från Tyskland.
Jag har räknat på en personlig riktkurs som blev betydligt högre efter de goda nyheterna. Jag räknade mycket lågt och med stora risker. Då marknaden är enormt stor samt att SensoDetect kommer gör betydande förtjänster om de tar endast en liten del kakan blir riktkursen lätt löjligt hög. En så hög riktkurs kan lätt skrämma bort investerare då den verkar oseriös. Jag överlåter således åt läsaren att själv räkna på SensoDetect alternativt titta på Smallcaps analys och sedan räkna in den mångdubblade marknaden och den kraftigt reducerade risken.
För att ni ska få ett hum om värderingen så hade bolaget tidigare som mål att under 2012 sälja 8000 undersökningar. Detta var innan de gav sig in på dosering och forskningsmarknaden. Då dessa marknader mångdubblar antalet analyser så räknar vi lågt på att antalet mätningar “bara” ökar med 50% och det blir således 12000 analyser. Med ett pris på 6500 SEK per undersökning genererar det intäkter på 78 MKR för bolaget. Det vill säga ca 2,5 gånger dagens börsvärde. Och då är estimaten försiktigt tilltagna. Med de fina marginaler som bolaget har och ett rimligt PE tal (runt 20) för ett bolag med kraftigt tillväxt och potential så ska kursen upp betydligt. Med en rörelsemarginal på 40% blir det ca 31 Mkr i vinst eller ca 7,8 SEK per aktie. Med ett PE på 20 blir en rimlig kurs ca 150 SEK / aktie.
Jag har medvetet använt väldigt försiktiga uppskattningar i den mycket grovt tillyxade beräkningen ovan. Den är endast ämnad som en ögonöppnare och inte som riktkurs. Vill någon räkna på en riktkurs så föreslår jag att du räknar med olika estimat och ser hur det “slår” mot din värdering av SensoDetect. En annan anledning till min försiktigthet i exemplet ovan är för att ingen ska bli bortskrämd av en skyhög kurs. Det är som sagt ovan en något svårberäknad marknad och när jag räknat fram mina personlig riktkurser har jag räknat på flera olika antaganden, möjligheter och ut ifrån dessa gjort min investering. Dock har samtliga beräkningar motiverat att SensoDetect är största innehavet i min portfölj.
Man behöver inte räkna länge eller djuplodande innan man förstår att detta är ett case värd “sin vikt i guld”.
Bolaget bedömer att de går break even redan vid 4000 undersökningar vilket visar på de fina marginaler SensoDetect har.
Smallcap har i sin analys räknat på att SensoDetect ska kunna penetrera ca 20 % av marknaden för diagnostisering på 10 år. Och det skulle innebära 230 000 analyser bara på den marknaden. Och som ni då ser blir det miljard intäkter vi pratar om bara på denna marknad. Lägg till alla mätningar som görs inom forskning och dosering så blir det obegripliga pengar vi talar om. Nu är detta långt fram i tiden men inte helt otänkbart.
UTMÄRKELSER SensoDetect har uppmärksammats genom att erhållit ett flertal utmärkelser.
* Årets Exit CONNECT.
* Utsedda till ett av Sveriges 33 hetaste teknikbolag av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.
* Innovationspriset av LUAB och Öhrlings PriceWaterhouseCoopers
* Nominerade till Stiftelsen SKAPA:s pris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.
* Venture Cup Steg 3
* Venture Cup Steg 2
MARKNADEN / FRAMTID
25 procent av världens befolkning drabbas under sin livstid av psykisk sjukdom så marknaden för SD-BERA är stor. 2011 är året då man flyttar fokus från validering av metoden till försäljning.
Då tidig upptäckt och korrekt diagnos är mycket viktigt för effektiv behandling är marknaden för diagnostiska beslutsstöd vid utredningar relaterade till schizofreni och ADHD betydande. Varje år genomförs ca åtta miljoner diagnostiska undersökningar relaterade till nämnda tillstånd.
Det finns ett stort behov av objektivt diagnosstöd inom psykiatrin.
10 miljoner människor får årligen neurologisk eller psykiatrisk diagnos.
Den idag adresserbara marknaden i Europa är årligen värd minst 4 000 MSEK.
Lägg där till resten av världen, de andra marknaderna (dosering och forskning) och andra diagnoser så blir perspektivet hisnande.
SensoDetects hemmamarknad, som kommer att bearbetas med egen säljorganisation, innefattar Skandinavien och bolaget kommer primärt expandera till Europa. Parallellt med bearbetningen av den europeiska marknaden avser SensoDetect introducera SD-BERA för key opinion leaders i Amerika, Kina och Indien. Det är marknaderna som SensoDetect kommer påbörja försäljning i nästa fas.
2010 ligger fokus på att validera metoden i en oberoende klinisk studie som utförs i Tyskland på anrika sjukhuset Charité. Nyligen meddelade SensoDetect att de preliminär resultaten i studien är positivt och således i linje med förväntningarna. Detta kommer ge SensoDetect en bra grund för marknadsföringen.
ANVÄNDNINGSOMRÅDEN * Diagnostisering
Sammantaget görs omkring 300 000 psykosutredningar med schizofreni som tänkbar sjukdom och över 500 000 utredningar med ADHD som möjlig diagnos årligen i Europa. För Skandinavien bedöms motsvarande siffror uppgå till 12 000 respektive 21 000.
Av detta kan man konstatera att endast en liten marknadsandel skapar betydande intäkter. I Skandinavien finns omkring 400 sjukhus / kliniker på vilka utredningar inom SensoDetects område utförs. I Europa finns omkring 8 000 sjukhus och kliniker som utgör potentiella kunder för SensoDetect. Endast den Europeiska marknaden, och då pratar vi bara inom diagnostiseringen vid dessa diagnoser, är således hisnande stor.
* Forskning
Preliminära resultat från SD-BERA Pharma har presenterades i samband med ett symposium nyligen. För 11 testpersoner har koffein och etanol i olika doser var för sig undersökts i en pilotstudie. För samtliga testpersoner kunde substans- och dosspecifika profiler detekteras med SD-BERA. Detta öppnar ju så klart upp för en enorm marknad inom forskning och dosering.
Möjlighet för exempelvis läkemedelsindustri och forskargrupper inom neurovetenskap och farmakologi att mäta farmakologiska effekter, snabb och lätt är ovärderliga. Denna tillämpning innefattar både undersökning av substanser i mycket tidig fas i utvecklingen samt preparat närmare marknaden.
Vidare presenterades på symposiet positiva resultat från L-lysinstudien vars stora betydelse för SensoDetect egentligen är att man med hjälp av SD-BERA kan mäta en effekt i hjärnstammen av en psykoaktiv substans. Tidigare har vetenskapen varit hänvisad till mätning i kroppens plasma vilket gör detta till ett stort vetenskapligt framsteg.
Inom forskning krävs att effekten av läkemedlet kontinuerligt mäts av vilket innebär en större mängd analyser. Och då Sensodetect tar betalt per analys kommer detta ge fina pengar. Det är möjligt att SensoDetect kommer ge någon form av rabatt för den stora mängden mätningar men det finns ändå mycket pengar att inkassera.
* Dosering
Att kunna använda SD-BERA för att undersöka en medicins verkan bör vara av stort intresse för såväl medicinsk forskning som för läkare som behandlar sina patienter. Att på ett enkelt sätt kunna mäta effekten av psykoframaka för att optimera doseringen och undvika övermedicinering är mycket värt och till stor fördel för patient samt läkare. Till exempel ADHD medicineras med centralstimulerande (amfetminliknande) läkemedel och att då kunna undvika överdosering finns det en stor patientnytta i. Två genomförda studier visar SD-BERA:s användbarhet som instrument för uppmätning av fysiologiska effekter av psykofarmaka.
En annan intressant inriktning som skulle vara revolutionerande är om man skulle kunna matcha hjärnstamsprofiler för val av en specifik medicin. Tänka att med hjälp av en mätning med SD-BERA kunna avgöra vilken medicin som fungerar bäst en patient med en speciell typ av hjärnstamsprofil.
Det fina även med doseringsmarknaden är att den innebär ett flertal mätningar per patient. Rimligtvis 2-6 för att optimera dosering och val av medicin.
SensoDetects VD kommenterar SD-BERA pharma och forsknings- doseringsmarknaden så här:
"Med SD-BERA Pharma kan vi möta ett bekräftat behov inom psykiatrisk sjukvård, med stöd inte bara för diagnostik utan också för behandling. Denna egenskap är förenad med betydande patientnytta och har återkommande efterfrågats från våra kunder. Vidare tror vi att läkemedelsindustri och forskargrupper är intressanta potentiella användare av tekniken. Ett beviljat patent är inte en nödvändig förutsättning för bolagets kommande verksamhet inom denna nisch, men skulle ge bolaget en än mer unik ställning inom området" säger Johan Källstrand, VD
Notera meningen " Denna egenskap är förenad med betydande patientnytta och har återkommande efterfrågats från våra kunder". Uppenbarligen finns ett köptryck där från kunderna. Inom forskningsgren finns också stora kapitalstarka läkemedelsföretag som har mycket pengar att tjäna med SensoDetects teknik.
PATENT SensoDetects produktskydd är urstarkt. Det skyddas och både patent och av immateriella kunskaper. * Naturligtvis finns patent för SD-BERA. Detta patent gäller system och metod för hjärnstamsdiagnos. Det innebär att SensoDetect har patent på diagnos, av alla sjukdomstillstånd, genom hjärnstamsaudiometri i stora delar av världen.
* Patenterade är också bolagets framforskade ljud som designats för att få reaktioner i hjärnstammen.
* Analys av resultaten har bolaget valt att
hålla hemliga. En patentansökan hade gett så mycket information till konkurrenter att det med största sannolikhet hade underlättat mer än det
skyddat.
* Ännu ett skydd ligger i den databas som bolaget byggt upp. Dels referensdatabasen och dels den databas med alla analyser som hittills gjorts. Att replikera den är inget som görs i en handvändning.
* SensoDetect har även lämnat in patent för SD-BERA pharma. Jag anser att bolaget inte är i behov av att patentansökningarna går igenom för att kunna slå igenom även på den marknaden. SD-BERA är så pass skyddad även utan patent så det är mycket svårt för en konkurrent att replikera metoden. Jag bedömer dock att chanserna för att ansökan går igenom är mycket goda. De har ju redan patent inom diagnostiseringsområdet
Alla den kunskap som ledningen har inom detta område är dock det största skyddet enligt mig. Man får inte glömma att det är personerna i ledningen som skapat hela forskningsgrenen audiometri. En sådan kunskap och problemförståelse är guld värd av uppenbara skäl.
TEKNISK ANALYS Jag använder endast enklare teknisk analys för att hitta en attraktiv nivå att kliva in i en aktie. Och detta göra jag på ett mycket grundläggande sätt. Om SensoDetect generellt kan man säga att aktien hela tiden bygger högre bottnar vilket jag gillar. I övrigt överlämnar jag åt någon med mer kunskap inom TA att göra en TA-analys.
SENASTE RAPPORTEN
SensoDetect fortsatte under perioden att validera och vidareutveckla SD-BERA genom kliniska studier och egen utveckling. Sammantaget genomfördes perioden 374 st SD-BERA-mätningar kommersiellt eller inom ramen för forskning. Försäljningen av diagnosstöd omsatte 30 % mer än motsvarande period 2009 samtidigt som antalet forskningsmätningar för produktutveckling och validering femdubblades.
Värt att notera med detta är att det är fantastiskt att de kan ta betalt för mätningarna redan innan metoden är kliniskt validerad.
Vidare har bolaget nu en stabil grund med mätningar att visa inför försäljningen som startar om ett par månader. Bolagets fokus på forskningen speglas i resultaträkningen omsättning Q3 stannar på 0,2 MSEK. I kassakistan fanns vid kvartalsskiftet 2,6 MSEK.
Bolaget har 123 analyser som är beställda och ej fakturerade. Där finns lite framtida inkomster att inkassera.
SensoDetect har tillverkat 10 st SD-BERA och detta tolkar jag som att avtal är på gång. Det är inte omöjligt att SensoDetect har avtal i stort sätt klara och kunderna bara väntar på resultaten av studierna i Tyskland som kommer inom en månad. Placerad på klinik borde ju en användning på 10 diagnoser i månaden vara en rimlig och låg uppskattning. Det är en undersökning varannan arbetsdag. Detta ger en volym på 1200 undersökningar / år på dessa 10 SD-BERA. Detta skulle ge intäkter på 7,8 Mkr om man räknar på 6500 SEK/analys. Och detta är endast på dessa 10 mätsystem.
Inget negativt framkom i rapporten.
TRIGGERS I NÄRTID
*Resultat och start av studier som validerar och expanderar användandet av metoden.
*Avtal med nya kunder. Försäljningen förväntas starta om en månad och det är långt ifrån omöjligt att vi får se avtal kort därefter.
*En aggressiv nyemission (bolaget har inte flaggat för nyemission) som jag tror skulle tas emot positivt av marknaden. Det kan också vara ända sättet för en större investerare att komma in i bolaget. Det är ju endast 20% av aktierna som finns i marknaden då 80% ägs av storägarna och ledningen.
*Nya analyser av bolaget och artiklar. Jag tror att bolaget kommer bli uppmärksammat framöver då de står inför genombrott närmaste månaderna.
* Godkännande av patentansökan SD-BERA Pharma. Är så klar positivt även om det inte är essentiellt för bolaget.
SAMMANFATTNING OCH TANKAR
SensoDetect är ett av de mest spännande case jag haft i min portfölj. Utsikterna är svindlande och om det är några som kan göra realitet av visionerna så är det SensoDetects ledningen. Till skillnad från andra bolag ( läs inom t ex bioteknik och andra “förhoppningsbranscher” ) så har SensoDetect inte långt till marknaden utan är redan godkänd och på marknaden. De har redan visat att SD-BERA är kommersiellt gångbar.
Analysen speglar min syn på SensoDetect och jag förutsätter att den som är intresserad av bolaget gör sin egen bedömning innan ett eventuellt köp görs.
Då ledningen äger den större delen av aktierna ca 80% så finns det få aktier kvar till “oss dödliga”. Jag rekommenderar därför den som vill köpa aktier att köpa över en längre tidsperiod då en större köpare kan höja kursen med flera kronor. Jag anser dock att aktien är ett starkt köp långt över dagens kurs (ca 46 SEK /aktie).
Jag är långsiktig i denna aktie och ämnar inte sälja inom en överskådlig framtid om inget oförutsett inträffar. Jag tradar inte heller i aktien då det är svårt att “komma in“ igen om man säljer av aktier.
Till skillnad från många andra bolag kan man inte anklaga Sensodetect för att omotiverat haussa bolaget. Revolutionerande nyheter är inte helt ovanligt att de kommuniceras med en rad i kvartalsrapport eller i bästa fall med ett kortare pressmedelande. Detta är nyheter som i andra bolag skulle basuneras ut med buller och bång. Egentligen spelar det ingen roll för i slutet är det ju resultatet som räknas. Och man kan ju inte anklaga dem för att underprestera. Tidsramar hålls, fina resultat rullar in och goda nyheter kommer hela tiden (för dem som kan leta upp nyheterna).
När ni läser denna analys så får ni ha i åtanke att den är skriven av en glad amatör. Jag har gjort efterforskningar efter bästa förmåga och reserverar mig för eventuella faktafel.
Bifogar lite länkar som kan underlätta din egen efterforskning.
LÄNKAR
Smallcap http://www.smallcap.se/company/24/about/0/
SensoDetect http://www.sensodetect.se/
Avanzas forum https://www.avanza.se/aza/press/forum/forum.jsp?forumId=1403
Aktieexperterna forum http://www.aktieexperterna.se/
RedEye bloggar (ett urval)
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-rapport-stralande-enligt-prognos
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-varderingen
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-anvandare-rattspsykiatrin
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-kanon-eller-kalkon
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-pa-torsdag-smaller-det
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-med-laga-kostnader-mot-hoga-hojder
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/marknaden-fordubblas
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect-det-basta-case-vi-nagonsin-sett
Smallcaphttp://www.smallcap.se/company/24/about/0/
SensoDetect http://www.sensodetect.se/
Avanzas forum https://www.avanza.se/aza/press/forum/forum.jsp?forumId=1403
Aktieexperterna forum http://www.aktieexperterna.se/
RedEye bloggar (ett urval)
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-rapport-stralande-enligt-prognos
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-varderingen
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-anvandare-rattspsykiatrin
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-kanon-eller-kalkon
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-pa-torsdag-smaller-det
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/sensodetect-med-laga-kostnader-mot-hoga-hojder
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect/marknaden-fordubblas
http://bridge.redeye.se/aktiebloggen/sensodetect-det-basta-case-vi-nagonsin-sett