Post entry

Sectra: starkt ökande orderingång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sectra, ett kvalitetsbolag.

IT och Medicinteknikbolaget Sectra redovisade en orderingång överstigande 1 miljard kr för verksamhetsåret 2007/2008. En rekordförsäljning som gav en omsättningsökningökning med 48,5 % och vinsten efter finansnetto ökade med 13,7% till 79,8 Mkr ( 70,2 ) vilket ger en marginal på 10,7% ( 10,4 ) Det ger en vinst per aktie på 1,37 kr. Utdelningen blev 0,50 kr.

Sectra tillhandahåller digitala röntgen och bildhanteringssystem, PACS, till sjukhus runt om i världen och det är en starkt växande marknad. Sectra är världens ledande distributör av digitala röntgen och bildhanteringssystem som i dagsläget omfattar runt 45 miljoner röntgenundersökningar med Sectras system. Man har installerat 50 nya system under verksamhetsåret vilket gör att intäkterna för service, support och uppgradering kommer att öka. Nordamerika som är Sectras största marknad växer snabbt och där har man breddat produkterbjudandet med ett radiologiskt system för informationshantering.

Sverige står för 33,5% av försäljningen och Europa 35,5 % , Nordamerika 27,5% och övriga världen 3,8%..

I norra Spanien,Galicien, har vårdleverantören SERGAS tecknat ett avtal om att installera PACS, i fem av regionens almänna sjukhus.

Ett framstående institut i Portugal har valt Sectras system för bildhantering, PACS.

Södertälje sjukhus har som första installerat det nya diagnostiska arbetsstationen för radiologer, IDS7/dx. Efter bokslutet så har den Belgiska privatkliniken Brussels menopausse Center installerat Sectras digitala mammografisystem.

I kontraktstillverkaren Kitrons Jönköpingsfabrik tillverkas bl.a hårdvara till Sectra och verksamheten går för fullt enligt uppgift..

Två av Usa:s största vårdleverantörer, New York City Health and hospital Corporation och ProMedica health system samt dom flesta allmänna sjukhus i London har slutit avtal om service, uppgradering, som tidigare användare av PACS.

Dom amerikanska myndigheterna har stramat åt ersättningarna till kliniker och sjukhus som man har fått från staten och försäkringsbolagen i den s.k Deficit reduction art under perioden p.g.a det stora statliga budgetunderskottet och det gäller bl.a annat undersökningar med Sectras röntgenutrustning. Man har skurit ner på ersättningarna för vissa typer av undersökningar och behandlingar. Däribland undersökningar med PACS. Trots detta har man ökat omsättningen på den amerikanska marknaden.

Vid en seger för demokraterna i dom amerikanska valen till hösten så kommer ersättningarna till sjukvårdsinrättningarna att öka då dom har en annan syn på hur sjukvården ska bedrivas och betalas än vad republikanerna har. Demokraterna har alltid haft sjukvården som en av sina kärnfrågor. En inte helt oviktig detalj...

Ett avtal är tecknat med en Japansk leverantör av medicinsk utrustning som kommer att leverera Sectras system i Japan. Japan är världens näst största marknad för medicinteknik och där finns det en stor potential med en mycket stor befolkning.

Sectra har lämnat in en ansökan till amerikanska FDA om att få börja sälja Sectra MicroDose Mammography under perioden och det kan bli akuellt med ett godkännande redan innan 2008 års utgång med en säljstart tidigt 2009. Ett godkännande skulle ge ytterligare en produkt och bränsle åt företagets omsättning och vinst. Det finns en stor potential i MicroDose mammography.

Avlyssningsäkra kommunikationssystem vars nettoomsättning för verksamhetsåret ökade med 40,4% till 95,3 Mkr ( 67,9 ) Rörelsresultatet ökade med 122% till 13,8 Mkr ( 6,2 ) Rörelsemarginalen landar på fina 14,5% ( 9,1)

Avlyssningssäker kommunikation växer främst inom försvar och på myndighetssidan. Det håller på att skapas en ny EU -standard för kryptoprodukter. Sectra är först med sin tredje generation Tiger XS som är en EU-godkänd kryptoprodukt för mobil kommunikation på säkerhetsnivån Secret UE. Ett litet "glömt" område som kommer att ge fina vinster i framtiden.

Försvarets materielverk FMV har beställt kryptoprodukter för säker talkommunikation som ska gälla för det nya avlyssningssäkra kommunikationstrafiken RAKEL, och kommer att gälla polisen, kustbevakningen, försvarsmakten samt andra myndigheter...

Ett fyraårigt fullservice avtal har tecknats med Holländska inrikesministeriet gällande Tiger XS produkter och det Ungerska utrikesdepartementet har beställt Tiger XS produkter inför sitt ordförandeskap i EU för säker talkommunikation. Fler myndigheter lär följa efter....

Olika försvarsmakter är av naturliga skäl intresserade av säker kommunikation..

Sectra har en hög värdering men det är välförtjänt bl.a p.g.a den starkt ökande orderingången som visar att försäljningen har tagit fart rejält och som gör att vinsten kommer att öka, och med ett godkännande för Sectras MicroDose Mammography så har man ytterligare en topprodukt som kommer att öka omsättningen och vinsten framöver. Ett rörelsresultat på 12-13 % är både troligt och fullt möjligt över tid..Det svänger kraftigt i omsättningen där årets två första är dom svagaste för att sen ha två mycket bra kvartal .

Konkurensen inom medicinteknik är hård och det finns ju alltid affärsmässiga risker och beroende till stora kunder, valutarisker, men med produkter i världsklass och en stark teknikplattform så är dom riskerna hanterbara och inget större hot mot bolaget. Sectra är en trygg placering på sikt..

Verksamhetsåret har kännetecknats av en exceptionellt hög orderingång och det är ett resultat av att vi har tagit hem support och serviceavtal avseende medicinska bildsystem som tidigare underhållits av partners. Detta ger en ökad trovärdighet på marknaden, enligt VD J-O Bruhler.

Riktkurs 75 kr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?