Post entry

Scania: värd max 69 kr med dagens osäkra läge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En DCF-analys av analytikers estimat visar att Scania är övervärderad.

Efter Q2 rapporten från Scania så finns det åter läge att se över värderingen på bolaget. Men först ett par kommentarer om rapporten:

Scania levererade en nettoförlust under Q2. Alla poster (försäljning, marginaler, resultat) var sämre än analytikernas förväntningar och ledningen förväntar sig ett tufft Q3.

Omsättningen var 11% lägre än analytikerna hade förväntat sig och nettoresultatet var -150 miljoner kr (Mkr) där förväntningarna var en vinst om 256 Mkr. Skillnaden kommer främst från en marknad som var svagare än väntat.

VD Leif Östling medger också att han har svårt att veta vartåt det barkar:

"Efterfrågan under Q3 kommer sannolikt att ligga på samma nivå som under Q2. I september vet vi bättre hur marknaden utvecklar sig."

På kostnadssidan finns heller inte mycket att hämta hos Scania under de närmaste kvartalen. Bolaget har tecknat ett avtal med facket om arbetstids- och löneminskningar under 2009 och samtidigt lovat att inte lägga några varsel under denna tid. Löneminskningarna sparar 150 Mkr per kvartal för Q3 och Q4, men det är en droppe i havet när den totala kostnadsbilden just nu är ca. 14 miljarder per kvartal.

Värdering

Jag har här valt att presentera en värdering som utgår ifrån 14 analytikers medianestimat. (En annan värdering presenteras på engelska här: www.stretchtarget.se).

Scania publicerar på sin hemsida analytikerestimat för 2009, 2010 och 2011. För vart och ett av dessa tre år har jag använt medianvärdet för vinst per aktie (v/a) och lagt in de i en DCF-analys (DCF=Discounted Cash Flow). Estimaten är

  • 2009: 1,88kr; 2010: 3,80kr (+104%); 2011: 5,8kr (+51%)

För åren 2012 och framåt använder jag en genomsnittlig tillväxt om 5%. Under dessa antaganden värderar DCF-analysen Scania-aktien till 69kr .

Spekulationer

Det bör nämnas att dessa v/a estimat inte är speciellt konservativa (snarare ter de sig efter Q2 rapporten agressiva). Givet att vi inte vet hur snabbt marknaden återhämtar sig så är det tveksamt om scania kommer att nå v/a om 1,88kr i år. 100% i vinsttillväxt under 2010 förutsätter också en snabb återhämtning på transportmarknaden.

I detta sammanhang noteras att CA Cheuvreux den 31 juli höjde sin målkurs för Scania från 60kr till 106kr i en analys som helt byggde på antagandet att Volkswagen kommer att sälja sin andel i Scania till MAN för 106 kronor per aktie för att frigöra kapital, vilket skulle trigga ett budpliktsbud.

Slutsats

Det är alltid lockande att spekulera i uppköp och särskilt då sådana som triggar budpliktsbud. Men fundamentalt sett så marknadsläget för Scania just nu väldigt osäkert och ingen kan säga hur snabbt bolaget kan återgå till vinst. Scaniaaktien stängde på 87kr idag. Enligt analytikernas estimat ovan så är det en kraftig övervärdering av aktien. Alltså bör man sälja den om man inte vi spekulera i ett bud från MAN.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?