Post entry

SAAB: pengarna räcker inte till den viktigaste mässan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Saab har beslutat att man inte kommer att visa sitt Jas plan i Paris air show eftersom bolaget inte har tillräckligt med pengar. Paris air show är årets viktigaste mässa.

SAABS står nu inför en svår situation när det gäller export Dessa BRIC länder som många talar om skall få bättre ekonomi verkar vara inte vara ett Case för SAAB Jas Gripen. Risken är att man till och med blir tvungna att backa när det gäller export. Detta p.g.a. stora förluster i Brasilien och Indien. Det handlar till och med om att vinna eller försvinna säger Bob Kemp som är marknadschef för SAAB.

Marknadsföringen försämras när man inte är med i mässor!

I Paris air show som är på måndag kommer man alltså inte kunna vara med på. Det är årets viktigaste mässa. Detta ser inte bra ut för bolaget. Vem vill köpa flygplan utan att ha sett hur dem fungerar eller testat dem? Det blir en sämre marknadsföring helt enkelt.

Nyemmission på gång? Hur skall dem fixa fram pengar för jag antar att dem vill vara med nästa gång? Sparka personal går inte att göra kontinuerligt. Även om det byggs mer och mer robotar så kan dem nog inte göra hela jobbet till 100% idag. Det börjar med andra ord lukta Nyemission i bolaget. Vem vill finansiera den?

Lättnad idag visserligen Visserligen går SAAB upp på nyheten från i förrgår att domen om mutor angående SAABs försäljning till Sydaffrika, Tjeckien och Ungern troligen kommer att läggas ner. P.g.a att myndigheterna i USA och Storbritanien verkar komma överrens och åklagaren i sverige som är Krister Van der Kwast anser att han då inte kan gå vidare med med domen. Men detta kommer nog inte att påverka långsiktigt.

Rapporten visar inte bra! Intäkterna ökar visserligen q1 2009. Intäkterna är q1 2009 5412MSEK. Om man jämför med q1 2008 där intäkterna var 4979MSEK. Dock ökar även avskrivningarna avskyvärt. Resultatet efter avskrivningar var 150MSEK q1 2009. q1 2008 var resultatet 385 MSEK.

Resultat före skatt och efter skatt är ruskigt skrämmande. -37MSEK q 2009 före och -27MSEK efter skatt. 324 MSEK före skatt och 231 efterskatt. Visserligen var finanskrisen inte lika stor då. Men så stora skillnader är väl ändå inte bra?

Riktkurs: Är nu ärligt talat ingen förespråkare till riktkurser. Ta till exempel dem som rekommenderar ena månaden köp och andra månaden sälj i samma aktie. Det finns avvakta eller behåll emellan. Ett annat exempel är dem som kör med riktkurserna från till exempel 56kr och höjer till 60kr. Märks nog direkt att dessa vill sälja snart. Värsta enligt mig är dem som har ett stort mellanrum som till exempel från 40kr höjer man till 100kr. Vet inte alltid hur jag skall ta dessa. Men okej visst riktkurser kan vara spännande. För SAAB har jag därför en riktkurs på 40-45 kr.

Slutsats: Marknadsföringen och försäljningen kommer att försämras. Att inte kunna vara med i årets största mässa för att man inte har råd är inget jag ser som positivt. Finns nog inte många lösningar. Luktar Nyemission inom en snar framtid. Ett företag måste sälja sina produkter annars blir det ingen vinst. Låter enkelt och logiskt! Därför blir rekommendationen sälj för denna aktie.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?