Post entry

Rörvik timber: Rysk roulett med 5 kulor i magasinet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rörvik timber står just nu på fallrepet och fallet är på gång, frågan är om det finns någon studsmatta under som kan skjuta upp dom igen.....

Rörvik timber må väl vara en straffspark p.g.a. pågående rekonstruktion, men det är mer än bara rekonstruktionsprocessen som talar emot dom. Nu är det 4 dagar kvar till dagen D då den tredje perioden är till ända och vad det verkar så har inget egentligt skett med bolaget.

Börjar med lite negativa punkter om bolaget.

*Johan Hansen, det räcker nästan bara med namnet så utstrålar det kris. Inte första bolaget där han är huvudägare där det är konkurshot.

*Gustav Douglas försöker lämnar Skeppet bäst möjligt och har sålt ut så mycket av sitt innehav bäst det går och dessutom kritiserat Styrelsen (Johan Hansen) mer eller mindre öppet. Har dessutom sålt skog till Ingarps istället för till Rörvik.

*Inga kapitalstarka ägare vid en nyemission. Här finns en stor risk att en nyemission om den inte garanteras fullt ut av Hansen med fler nya kapitalstarka storägare så brister den.

*Även om efterfrågan på sågade virke nu börjar öka så kommer Rörvik ha problem med råvaruanskaffning som alla bolag med ekonomiska bekymmer kommer ha. En utav deras stora leverantörer Södra har öppet gått ut och sagt att de inte är intresserade att köpa aktier i Rörvik. Det har även lagts fram planer på att ge ut teckningsoptioner till Södra men de kvarstår med kommentaren att de inte är intresserade av att vara aktieägare i rörvik.

http://www.sodra.com/sv/Press/Nyhetssidan/Om-Sodra-koncernen/Om-teckningsoptioner-i-Rorvik/

*Överkapacitet! Efter att stormvirket tagit slut, rysstimret har sinat p.g.a. importtullar så börjar situationen klarna med att det finns en överkapacitet i branschen i förhållande till råvarumängden. Det har klarnat i det gångna året då prissänkningen på sågat virke inte alls följts av sänkning av råvarupriset.

Men om nu Rörvik på något märkligt sätt lyckas få in sin nyemission på någonstans runt 200 Mkr en summa som jag har liggande någonstans i bakhuvudet var den summa de önskade, har tyvärr ingen referens på det. Så börjar ju de verkliga problemen för ett företag som kommit ut från en rekonstruktion att komma.

Hur ser det ut med personalen?

Det kan ofta tendera att vara så att de driftiga, unga och duktiga i ett företag är de första som lämnar skeppet när det börjar på en sneseglats och detta kan vara väldigt förödande för framtiden.

Hur ser det ut med underleverantörers skadade förtroende(åkerier, virkesleverantörer, maskinförsäljare m.m.)?

Ja detta är ju en fråga som vi heller inte kan ge något bra svar på utan det är också en fråga som framtiden får utvisa.

Så för att gå tillbaka till min rubrik så känns det lite som att spela rysk roulett med 5 kulor istället för en. Eller ser det som om sannolikheten för konkurs är stor, kanske så stor som fem sjättedelar och då tror jag inte det blir några pengar över till aktieägarna tyvär.

Den sista sjättedelen är ju isåfall att bolaget överlever och den ska ju ha en klar uppsida om det ska vara värt en investering, men finns den verkligen där? Vi tar ett litet enkelt räkneexempel på vad bolaget kan vara värt om det lever vidare.

Börsvärde idag ~120 mkr, för enkelhetens skull så tar vi en nyemission 2:1 för 240 mkr och har nu ett börsvärde på 360 mkr.

Rörviks toppår var 2007 då de hade omsättning på 2,6mkr och ett nettoresultat på 170 Mkr. Detta var ett extremt år som antagligen upprepas väldigt sällan. Så om man istället tar något i stil med 2006 då det var 2,1 mkr omsättning och 65 Mkr i nettoresultat, med ett p/e tal på mellan 8-10 som känns ganska rimligt i ett företag som kommit ur en rekonstruktion och är extremt konjunkturkänsligt så blir det uppskattade värdet 65x9=585Mkr eller 60 procents uppsida. 60 procent kan låta bra men om man tänker på att den andra sidan av myntet är -100% så blir det inte lika bra.

Så att summera så har vi en aktie med en begränsad uppsida om dom överlever och stor risk för KK. Analysen enligt mig Solklart sälj!

Ser fram emot era kommentarer!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?