Post entry

Rörvik Timber: potential för kursdubbling

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Under våren har stort fokus, från såväl media som investerare, lagts på skogsindustrins starka utveckling. Rörviks konservativa värdering, i kombination med intressanta bolagsspecifika och långsiktiga konjunkturella förutsättningar talar för en mycket god avkastning även framgent, skriver medlemmen John Steding i en egen analys.

”Koncernen bedriver träförädling vid nio produktionsenheter i södra Sverige. Verksamheten bedrivs i två affärsområden. AO Timber där koncernens 6 sågverk, två enheter legotryckimpregnering samt enheterna för byggnadslist och limfog ingår. AO Råvara där koncernens råvaruanskaffning till egna sågverk och tradingverksamhet ingår."

Långsiktig förändringsprocess

Karaktäriserande för Rörvik Timbers arbete under de senaste åren har varit en successiv omstrukturering till en mer lönsamt, effektiv och konkurrenskraftig verksamhet. Genom framförallt geografisk expansion i nya funktioner inom norra Europa, investeringar i befintliga sågverk, och större fokus på vidareförädling samt miljöfrågor, har bolaget lagt grunden till en långsiktigt hållbar tillväxt. Rörvik Timber fortsätter sitt investeringsprogram och planerar investera 300 Mkr under de närmaste tre åren för att kunna öka kapaciteten till 1 miljon m3 per år från dagens 800,000 m3. Verksamheten har förvisso kunnat uppvisa en god tillväxt under de senaste åren. Men det är först nu, vid högre kapacitetsutnyttjande, som bolaget kunnat skörda frukterna av flera års intensivt förbättringsarbete. En mindre konjunkturkänslig verksamhet bör även innebära en på sikt högre, mer långsiktig avkastning för aktieägarna.

Konjunkturella faktorer

En världskonjunktur med hög aktivitetsnivå gynnar Rörvik på de primära exportmarknaderna, Europa, Asien och Nordafrika. Ett stark flöde av timmer och trävaror till framförallt Kina har tidigare inneburit en ökad import från Ryssland. I takt med tilltagande inhemsk efterfrågan har Rysslands export till såväl Kina som Nordafrika avtagit, vilket öppnat upp för andra aktörer på marknaden, däribland Rörvik. Kombinationen utav hög efterfrågan och förändrade varuflöden har lagt grunden till en kraftig prisuppgång som i sin tur resulterat i väsentligt förbättrad lönsamhet för sågverken. Under 2007 har priset på furan enligt branschindex ökat med 6 %, medan prisuppgången för granen är 9 %. Enligt pressmeddelande meddelar VD Per Rodert att ytterligare prishöjningar är att förvänta under Q2.

I USA finns nu indikationer på att ekonomin börjar tappa bärkraft. Inköpschefindex, har passerat 50, vilket indikerar stagnation. Ett tilltagande budgetunderskott och fortsatta nedgång på bostadsmarknaden, kan innebära fortsatt dollarfall. I en situation där aktiviteten i den amerikanska ekonomin successivt avtar, skapas såväl kortsiktiga som långsiktiga risker för Rörvik. Kortsiktigt blir resultat ett tilltagande råvaruflöde från Kanada till England och Irland, medförande ett ökat utbud på den europeiska marknaden. Den avtagande aktiviteten i den amerikanska ekonomin kommer sannolikt också att påverka tillväxten för världsekonomin i sin helhet. Kortsiktigt kan tillväxten i Kina att avta som effekt utav avtagande aktivitet i väst. På kort sikt kan även en accelererande inflation i gamla och framförallt yngre ekonomier innebära kraftigare räntehöjningar än beräknat. Effekten på den globala ekonomin kan då bli större än förväntat. Ett hot för tillväxtekonomierna skulle kunna visa sig vara en alltför snabb anpassning till den för närvarande mycket höga aktiviteten. Mot bakgrund av den ekonomiska överskott som byggts upp i framförallt Kina och Ryssland är ett sådant utfall mindre troligt.

På medellång sikt ligger förväntningarna på ett scenario där den europeiska ekonomin utgör en större betydelse för världsekonomin som helhet. En ökad europeisk aktivitet är betydelsefull för inte minst den svenska ekonomin, då USA utgör största exportnation näst efter Tyskland. I Europa beskrivs konjunkturen överlag som god, särskilt Norden presenterar starka siffror. I Tyskland har investeringar och ökad export lett till en sjunkande arbetslöshet, vilket i sin tur satt fart på tillväxten. ECB betonar att tillväxten för Europa som helhet under första kvartalet varit mycket god och att utsikterna även framgent ser ljusa ut. Sammanfattningsvis innebär ett troligt scenario en mjuklandning och en inbromsning utav den globala tillväxten från en hög nivå. Det innebär att en positiv syn på Rörviks framtidsutsikter fortfarande är gällande.

Hög, stabil lönsamhet

Kombinationen utav stark prisutveckling på förädlade produkter, och stabila/sjunkande priser på råvara innebär en för närvarande särskilt lönsam situation. Strategin för affärsområdet AO Råvara innebär att anskaffningen även fortsättningsvis kommer att överskrida behoven vid egna verk. Möjligheten till hedgening innebär att Rörvik över tid kan åstadkomma en mer stabil kostnadsutveckling genom att under perioder med låga råvarupriser öka lagren, och vice versa. Mot bakgrund utav bolagets långsiktiga finansiella mål torde dagens lönsamhetsnivå betecknas som uthållig, sett som ett genomsnitt över en konjunkturcykel.

Under januari 2007 har stormen Per drabbat stora delar av Sverige. Stormar har även härjat i norra Europa. Parallellt har granbarkborren börjat angripa en stor del utav stormvirket samt intilliggande skog. För att undvika insektsangrepp har många skogsägare börjat avverka de mest utsatta bestånden som fortfarande är att beteckna som friska. Rörvik räknar med ett fortsatt stort utbud fram till augusti.

Koncernens resultatutveckling bedöms enligt VD vara fortsatt stark under resten av året. Under Q2 förväntas ytterligare prishöjningar. Efter augusti förväntas utbudet av stormvirke avta, och en mindre prisuppgång på råvara kan, utifrån analysens premisser, vara att vänta. Vi räknar med en genomsnittlig prisökning gentemot kund för resten av året om 7 % i linje med prisökningarna för Q1. Mellan augusti fram till bokslutet kan det finnas utrymme för prishöjningar på råvara om uppskattningsvis 10 %, innebärande drygt 4 % ökning av råvarukostnader under Q3 respektive Q4. Under Q2 räknar vi med produktionsökning om 2 %, och likaledes under Q4 relativt Q2. Som en effekt utav semesterstopp under Q3 räknar vi med ett produktionstapp om 20 %. Sammanfattningsvis innebär det ett utrymme för ytterligare marginalförbättringar framgent. För helåret blir då rörelsemarginal 11,7 %, eller ett rörelseresultat om ca 353 Mkr. Vinst per aktie förväntas bli 19.85 kr.

Attraktiv finansiell ställning

Soliditeten under första kvartalet var 27.4 %, vilket i det närmaste ligger i linje verksamhetens långsiktiga mål om 30 %. Fortsatt förbättrad lönsamhet innebär att Rörvik står starkt rustad inför framtiden. Förväntningarna ligger på ett fortsatt arbete på den inslagna vägen mot ett mer långsiktigt lönsamt och konkurrenskraftigt Rörvik. En mer stadd kassa innebär potential till nya förvärv med högmarginalprodukter i klass med det danska Niels Ulrich Pedersen Traelast A/S under 2006. Beaktat nya förvärv finns möjlighet till större utdelningar om 30-50 % av vinsten. Det skulle resultera i en direktavkastning om ca 7-12 % för 2007.

Aktiens värdering

Utifrån förväntad vinst 2007 värderas Rörvik till ett P/e-tal om 4.1 (81.25 kr). Det kan peka på en osäkerhet hos marknaden inför den långsiktiga konjunkturutvecklingen samt en underskattning av den omorganisering och rationalisering som Rörvik under senare år genomgått. Enligt redogörelse finns indikationer på en fortsatt stabil ekonomisk utveckling och då är värderingen att beteckna som alltför konservativ. En god underliggande tillväxt med hög efterfrågan på trävaror och ett fortsatt fokus på högmarginalprodukter bör innebära att intäkterna även framgent stiger snabbare än kostnaderna. Det bör medföra än högre marginaler och en god vinsttillväxt även framgent, om än i något mer dämpad takt.

Ett alltmer effektivt Rörvik med bättre riskkontroll på kostnadssidan och större fokus på mer lönsamma segment på intäktssidan, torde leda till mer stabila kassaflöden under många år framöver. Planerade investeringar för att uppnå kapaciteten 1 miljon m3 bekräftar företagets positiva syn på framtida efterfrågan. Rörviks starka konkurrensfördelar motiverar högre marknadsvärde samt relativvärdering.

En försiktig värdering om p/e 8 innebär en riskpremie om drygt 7 % med hänsyn tagen till inflation och riskfri ränta. Riktkursen sätts till 160 kr och motiverar ett starkt köp. Efter Q1 har insiderköp registrerats.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?