Rayclinic presenterade idag bokslutskommunikén för 2007 och som väntat så var det ett stort minusresultat som kom fram. Som sagt var detta inte oväntat, men det gäller att läsa i övriga rapporten vad som har hänt och vad som kommer hända framigenom.
2007 i korthet:
-
Under perioden juli-december 2007 uppgick koncernens omsättning till 2 249 tkr. Huvuddelen av intäkterna härrörde från Christinakliniken. Moderbolagets omsättning för samma period uppgick till 373 tkr, varav 44 tkr avsåg behandlingsintäkter.
Koncernens redovisade resultat uppgick till en förlust på 7 802 tkr under det senaste halvåret. Motsvarande belopp för moderbolaget var en förlust på 7 756 tkr.
-
Soliditeten vid bokslutet var 38 pocent.
-
Antal aktier vid periodens slut cirka 3,64 miljoner.
Det intressanta med bolaget är inte resultatet utan händelseutvecklingen i bolaget:
- Under hösten har kliniken färdigtställts
- Alla tillstånd är klara.
- Avtal med 1 landsting klart.
- Patientbehandling påbörjat.
- Chirstinakliniken omsätter ca 4,5 miljoner/år.
- Bolag startat i England (inför ytterligare expansion)
- Patientrekrytering via universal Hospital påbörjat.
- Mässdeltagande i Dubai. (bolaget tänker inte nöja sig med lågbetalande svenska “gäster”)
Vad vi har att vänta oss framöver:
- Förhoppningsvis fler avtal med ytterligare landsting.
- Avtal med försäkringsbolag både svenska och internationella.
- Kliniken i Skvasta kommer inom snar framtid att visa positivt resultat.
- Ytterligare etableringar med kliniker i Norden kan vara möjligt framöver.
- Nyheter från England.
Värde på bolaget då?
Efter en nyemmision efter bokslutet på 0,75 miljoner aktier finns idag cirka 4 400 000 aktier ute på marknaden. Vid dagens kurs kring 20 kr värderas bolaget till ca 85 miljoner. Får detta får man en färdigbyggd klinik (dock med leasade maskiner och utrustning) verksam inom en marknad som förmodligen kommer vara fullbelagd i många år framöver. Svårt att sia något om omsättning och vinst för tilfället, men Chiristinaklinken bidrar säker med en marginal kring 20 procent på ett VPA kring 0,2. Kliniken i Skavsta borde efter en inkörning på ca 1 år visa marginaler kring 20-30 procent och kanske omsätta 20-30 miljoner. Ett VPA kring 1,10 borde inte vara omöjligt.
Detta tillsvarar ett p/e kring 6.
Risken i bolaget är hög, men tycker att ledning och bolag allerede nu har visat att det är möjligt i Sverige att starta högkvalitativ vård i privat verksamhet och tillväxtmöjligheterna måste anses vara enorma då andelen cancersjuka människor i västvärlden ökar lavinartad. Även om ovanstående siffror är rena spekulationer borde ett mer rimligt värde på bolaget idag ligga kring 30-35 kr inräknat en rabatt för historia och osäkerhet.