Ratos: udelningen säkrad
2009-10-06 11:13, Edited at: 2011-03-11 05:52Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ratos skulle kunna få en högre värdering, om de värderades utifrån P/E-tal. Ratos är ett private equity bolag. Affärsidén är att införskaffa, utveckla och avyttra onoterade bolag. Familjen Söderberg är storägare i Ratos, óch ökade nyligen med 50.000 aktier. Knäckfrågan består i att kunna värdera Ratos rätt.
Rekommendationerna varierar högst betänkligt: USB har satt riktkursen till 115 kr, och ger rådet "sälj", medan "Goldman Sachs" tor på 208 kr och "köp".
Senaste rapport visade på en halverad vinst, och vissa förhoppningar om att "se ljuset i tunneln". I delårsrapportet framgår att VD Arne Karlsson är orolig för att lågkonju8nkturen drar ut på tiden, och betonar att åtskilligt med hårt och tufft arbete ligger framför, om man skall räta på underliggande bolag.
Vid halvårsskiftet var eget kapital 93 kr, och vinsten per aktie för andra kvartalet 0,78 kr per aktie (1,68kr).
När finanskrisen började, talades det om att Ratos satt på ett guldläge, med en jättekassa. De skulle kunna köpa konkursfärdiga bolag billigt. Nu har tiden gått, och kassan mest används för att stötta redan ägda företag.
Kursen har hastigt fallit tillbaka ca 10 procent, och det skulle kunna tala för ett kortsiktigt köpläge. Så sent som den 29 september 2009, betalades ca 172 kr för aktien. Nu ligger den 14 kronor lägre, och närmar sig en tydlig teknisk stödnivå.
Ratos värdering sammahnhäger starkt med utvecklingen hos underligganade: AH Industries, Anticimex, Arcus Gruppen, Bisnode, Camfil, Contex, DIAB, EuroMaint, GS-Hydro, Haglöfs, HL Display, Inwido, Jøtul, Lindab, MCC, Medisize, Scandinavian Business Seating, samt Superfos.
Ratos har vanliga banklån som rullar på så länge bolagen sköter sig och betalar sina räntor. Det finns inga lån som måste återbetalas, och ersättas med nya, de närmaste åren. Det kan ses som en fördel, eftersom att kreditmöjligheterna för närvarande är starkt begränsade för riskkapitalister. Bankerna lånar ogärna ut, eftersom att de själva har problem.
Flera av de underliggande bolagen har inriktining mot byggande: Lindab är ett av de viktigaste.
Ratos handlas "som vanligt", med en premie gentemot substansvärdet.
Det har ifrågasatts om just substansvärdet är en lämplig utgångspunkt, när man skall värdera Ratos.
Ratos har en stark finansiell situation. Drygt 3 miljarder i kassa, låneåtanganden på ungefär lika mycket. Till detta kommer att styrelsen har möjlighet att emittera aktier för ca 5 miljareder kronor.
Taktiken för närvarande är att "ligga lågt". Om marknaden skulle göra en sk. "dubbel dip", så kommer inte Ratos att drabbas. De satsar för närvarande på säkerhet, framför ytterligare risktagande.
Förmodligen kommer köpen under den närmaste tiden att handla om "tilläggsinvesteringar", dvs Ratos investerar i sådant som stöder befintliga innehav.
Försiktigheten är en god garant för att utdelningspolicyn håller i sig. Ratos har som bekant varit ett aktieägarvändligt bolag genom åren.
Försäljningskurvan är stabilt stigande, finanskrisen till trots. Även vinsten är stigande, om man undantar de senaste kvartalsrapporterna. Det är nog få som betraktar nedgången, under första halvåret, som ett trendbrott, i det längre perspektivet.
Vinstmarginalen hör till börsens bästa, om man ser det över flera år. I genomsnitt ligger den på 54 procent, de sex senaste åren.
Skulle Ratos värderas utifrån en P/E-tals aspekt, så finner vi ett mycket välskött och lågt prissatt företag. Då ligger riktkursen, som "GoldmanSachs" satt inom räckhåll.
Rådet blir att köpa Ratos, och räkna med att aktien på några månaders sikt, åter kommer att testa tidigare kurstopp på 172 kr.