PV Enterprise: med solen som vän
2007-11-05 15:20, Edited at: 2011-03-11 05:30Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
PV Enterprise är utan tvekan en av årets börsraketer, vilket är fullt motiverat med tanke på företagets fantastiska utveckling i år. Sammanlagt har företaget tagit emot ordrar för cirka 1,5 miljard under 2007.
Företaget och marknaden
Ett svenskt företag med världen som marknad
PV Enterprise är en av Sveriges ledande tillverkare av solcellspaneler. Huvudkontoret ligger i Vilshult i Blekinge, där även merparten av produktionen sker. Företaget är också etablerat med en mindre produktionsanläggning i Tarnow, Polen.
Internationell inriktning
Över 95 procent av PV Enterprises försäljning sker till kunder utanför Sverige. Merparten går till Tyskland som är världens enskilt största marknad för solcellsbaserad elproduktion. PV Enterprise har också intensifierat bearbetningen av nya kunder i Spanien, Italien och Grekland. Även i Sverige och övriga Norden växer intresset för företagets produkter.
Erfarenhet och effektivitet
PV Enterprise grundades 2002 av Peter Johnsson. Han har mer än 20 års erfarenhet av ledande positioner inom solcellsindustrin och är idag chef för produktutveckling och tillverkning inom PV Enterprise. Sedan verksamheten startade har försäljningen ökat med i snitt 180 procent per år. Samtidigt har produktionen rationaliserats och automatiserats kraftigt. Det innebär att företaget idag har en betydande kapacitet för att möta en ökande efterfrågan utan större nyinvesteringar.
Växande marknad
Den globala marknaden för solceller beräknas, enligt branschanalytiker* växa med i snitt 20 procent per år fram till 2020. PV Enterprise har ambitionen att växa i minst samma takt som marknaden i övrigt. Enligt ledande företag i branchen som REC är 20 procent i underkant. De tror på 40 procent tillväxt under ett antal år framöver, PV Enterprises VD håller med. Solenergin står för endast 0,025 procent av världens totala energiproduktion, så det räcker med att det går upp till endast 1 procent för att se flera tusen procent tillväxt.
* Bank Sarasin m fl.
Grid-pairty
Grid-pairty är när solenergin klarar sig helt utan subventioner. Alltså den blir lika billig som konventionell energi. Något som givetvis är målet på sikt. I Japan har det redan uppnåtts i princip och fler länder är på väg åt det hållet. Med ett allt dyrare oljepris samtidigt som priset på solenergi stadigt går ner kommer vi närmare grid-parity. Men tills vidare är solbranchen beroende av subventioner. Subventionerna lär dock fortsätta ett bra tag till med allt miljömedvetande som sprids i världen. Tyska solindustriföreningen (Bundesverband Solarindustrie) prognostiserar att solenergi kommer att vara billigare än konventionell energi 2018.
Största ordrarna mottagna under 2007:
1. "Solkraftsföretaget PV Enterprise Sweden har tecknat ett avtal med tyska Systemhaus Corona2000 GmbH om försäljning av 300 KW solcellspaneler i månaden under fem år. Ordervolymen uppgår till 18 MW, vilket i dagens försäljningsvärde innebär ett ordervärde över avtalstiden på ca 470 miljoner kr. Corona2000 har vidare en option på att öka upp leveranserna till 500 KW månatligen, vilket vid fullt utnyttjande skulle innebära en totalorder om 30 MW. Första avrop sker nu under augusti månad." 2. "Solkraftsföretaget PV Enterprise har tecknat ett femårigt försäljningsavtal med tyska Gehrlicher. Avtalet omfattar en volym om totalt 30 MW motsvarande ett försäljningsvärde i dagens penningvärde om 810 miljoner kr över femårsperioden där relativt jämna leveranser kommer att ske månatligen under perioden. Av volymen 30 MW kommer 10 MW att levereras under 2008. Gehrlicher har också option på ytterligare ca 45 MW under perioden. Optionens utnyttjande är beroende av deras framgångar på den mer volatila projektmarknaden och vid fullt utnyttjande uppgår avtalets ordervärde i dagens penningvärde till ca två miljarder kronor över femårsperioden." 3. "Samtidigt annonseras att bolaget har tecknat ett försäljningsavtal med tyska EST-Energy om löpande månatlig försäljning av paneler fram till 2009. Avtalet omfattar 6,5 MW där EST har option att öka upp till 10 MW under perioden. Totalt ordervärde under perioden uppgår till mellan 175 och 275 miljoner kr."
Värderingen av PV Enterprise
PV Enterprise växer i rasande tempo. Ordrarna som trillat in har inte hunnit visas i kvartalsrapporterna. Och kommer alltså inte få fullt utslag under 2007. Så det som är intressant att räkna på är framtiden. Lättast görs det genom att räkna på bolagets prognos för 2010 och sedan använda ett avkastningkrav för att få ett motiverat nuvärde.
Målsättningen innebär därför att vi 2010 skall ha en försäljning om 120 MW solcellspaneler vilket i dagens försäljningsvärde innebär en försäljning överstigande 3 miljarder kr. Vårt mål vad avser rörelsemarginal är 12 procent och är över branschgenomsnitt." (PV Enterprise prognos tagen från deras hemsida.)
Företagets siffror 2010:
Omsättning: 3 Miljarder
Rörelsemarginal: 12 procent
Resultat föreskatt: 360 Mkr
Resultat efterskatt: 259 Mkr
Jag räknar med en utspädning på 15 procent för att ta in mer kapital till bolaget(En utspädning om 6 procent har skett, då Nordea tillförde bolaget 50Mkr. Men jag räknar för säkerhetens skull med att utspädningen tillslut blir 15 procent). Just nu är antal aktier 9,5 miljoner st. Med en utspädning på 15 procent blir antalet cirka 11 miljoner stycken. VPA för 2010 blir såldes 23,5. Angående p/e tal tycker jag 25 är i minsta laget. Då bolaget i detta fall har vuxit kraftigt med en tillväxt på över 100 procent samtidigt som branchen stabilt väntas växa med minst 20 procent till 2020. Så vi räknar på p/e tal 25 för att inte räkna för högt (dock är p/e tal 25 som sagt i underkant.) Riktkursen för 2010 blir alltså 587,5 kr.
För att nu få ett nuvärde på aktien sätter jag ett avkastningskrav på 25 procent för 2008 och 2009. För 2007 som vi är inne i nu sätter jag avkastningkravet till 10 procent. Anledningen varför avkastningskravet är så högt är för att bolaget ännu inte går med vinst. Därav är risken hög och investeraren vill ha betalt för det. Med detta resonemang får vi fram ett nuvärde på: 320-340 Kr. Alltså en betydande uppsida från dagens blygsamma värdering av aktien.
Talar för respektive emot att prognosen hålls:
För:
- Branchen är het. Och lär vara det under en lång tid framöver. 20 procent tillväxt per år räknar analytiker med. VD i PV Enterprise som bör vara mer insatt anser att det är för lågt. Han tror på RECs (konkurrent) bedömning om 40 procent tillväxt närmaste åren. Det råder minst sagt stor optimism inom branchen. - "Mot bakgrund av den senaste tidens annonserade order och det intresse vi märker från våra huvudmarknader Tyskland, Spanien och Italien, bedömer vi att vår målsättning är realistisk" avslutar Kristoffer Lind, VD på PV Enterprise Sweden AB"
- Man har säkerställt tillgång på solceller till 2010.
- Bolaget har visat att de kan ta emot stora ordrar. I år har man redan tagit emot ordrar för sammanlagt cirka 1,5 Miljarder. Man är helt klart på rätt väg.
- Kvalitet är det som är viktigast enligt VD. Sverige är känt i världen för att hålla hög kvalitet.
Mot:
- Prispress. Fler konkurrenter kan komma in och ett priskrig kan starta.
- VD är för optimiskt i sin prognos.
- VD vill göra en " Hagge Rilegård"(VD i VKG som sålde kraftig efter att han snackat upp aktiekursen och prognoserna).
Slutord:
Som jag ser det hänger mycket på VD. Att han inte snackar överoptimistisk dvs. Personligen tror jag inte omsättningen kommer vara något problem då företaget redan i år visat upp en stor potential. Läs detta tex:
Gehrlicher har också option på ytterligare ca 45 MW under perioden. Optionens utnyttjande är beroende av deras framgångar på den mer volatila projektmarknaden och vid fullt utnyttjande uppgår avtalets ordervärde i dagens penningvärde till ca två miljarder kronor över femårsperioden."
PV Enterprise kan med andra ord få 2 miljarder endast av detta avtal. Så omsättningen är jag inte orolig över. Det är rörelsemarginalen som det hela hänger på. Klarar företaget att gå med vinst? Om man kollar på konkurrenterna i branchen ska det inte vara något problem.
Jag tycker PV Enterprise helt klart är köpvärd. För den som inte vill ha en allt för riskfylld portföljen passar den utmärkt som kryddan på moset. Och för oss andra som är lite mer riskfyllda tar aktien en större plats. Jag tycker risk/reward ser mycket attraktivt ut. Men ett företag som går med förlust innebär givetvis per automatik stor risk.