PV Enterprise: imponerande orderstock
2007-12-13 14:23, Edited at: 2011-03-11 05:31Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Bland det viktigate som finns när man gör en analys av ett bolag är att jämföra Risk/Reward. I PVE:s fall är båda parametrarna höga men potentialen väger över.
PV-Enterprise beskriver sig själva som en av Sveriges ledande tillverkare av solcellspaneler. Huvudkontoret ligger i Vilshult i Blekinge, där även merparten av produktionen sker. Företaget är också etablerat med en mindre produktionsanläggning i Tarnow, Polen och planer på att öka produktionskapaciteten är i full färd. PVE är alltså inget högteknologiskt solcellsbolag utan den huvudsakliga verksamheten ligger i att utveckla, tillverka och sälja solcellspaneler för en rad olika applikationer som t ex solcellsparker, hustak, fasader, husvagnar och båtar.
PVE inledde efter introduktionen på knappa 8 kr en hiskelig resa som fick sitt slut strax under 120 kr. Jag är en av många som har varit mycket skeptisk och tagit detta bolag för en av många cleantech-bubblor som har uppstått under de senaste åren. Nu har aktien dock tappat ca 50 procent sedan sin topp och aktien handlas just nu i intervallet 60-70 kr. Dessutom har extremt mycket hänt och börjar man bena ut alla fakta ser det faktiskt riktigt intressant ut.
PV- Enterprise är TÜV-certifierat vilket innebär att TÜV Rheinland kontrollerat om våra produkter uppfyller de hårda kvalitetskrav som standard IEC 61215:2005 ed.2 ställer och funnit att så är fallet. Denna certifiering är mycket viktig för bolaget och inger förtroende.
Ägarbilden är breddad genom en riktad emission till Nordea à 81 kr/ aktie. Detta medför en långsiktig finansiering på 50 miljoner kr som kommer att komma väl till pass eftersom man har börjat utöka produktionen, för att möta den enorma efterfrågan företaget ser.
Ett antal nyckelpersoner har rekryterats till ledningen för att ytterligare stärka organisationen inför den tillväxtfas man står inför.
Flera stora order har tagits och orderstocken uppgår minst till 1,5 och högst till 3 miljarder kr i dagens priser mätt. Detta intervall finns till för att PVE:s kunder får tillgång till optioner som vid fullt utnyttjande alltså leder till order på ca 3 miljarder kr spritt jämt över åren fram t.o.m. 2010.
PV Enterprise har även tecknat ett leveranskontrakt med taiwanesiska solcellstillverkaren Gintech som innebär att bolaget får tillgång till solceller motsvarande totalt 114 W fram till 2010, vilket vid fullt utnyttjande innebär köp av solceller från dem för ca 2,2 miljarder kronor. Detta är även det en faktor som inger trygghet.
Marknad
Vad gäller marknaden för solcellspaneler så gissar jag att många följer med och läser vad som skrivs i media. Det är helt uppenbart att vi nu måste ta krafttag för att minska utsläpp och skydda vår miljö, och ett fantastiskt sätt att göra detta är just genom solkraft. Analytiker menar på att marknaden kommer att växa med minst 20 procent årligen men de allra flesta verkar vara övertygade om att marknaden växer mycket snabbare än så. Tyskland ligger långt fram vad gäller subventioner till folk som använder sig av solkraft och jag ser det som långt ifrån omöjligt att vi inom en snar kommer att få se vidstäckta EU-direktiv som bäddar för ytterligare subventioner av miljövänlig energi. Ca 95 procent av PV Enterprises försäljning ligger utanför Sverige och då framförallt i Tyskland, Grekland, Spanien och Italien.
Finansiella mål
I anknytning till en av de nyheter om stororder bolaget släppte tidigare i år har man förmedlat marknaden sina finansiella mål för 2008-2010. Enligt bolaget skall man kunna uppnå en nettoomsättning på:
Ø 800 miljoner kr år 2008
Ø 1,6 miljarder år 2009
Ø 3,2 miljarder år 2010
Man menar alltså att man inom denna treårsperiod kommer att kunna visa upp en årlig tillväxt på 100 procent och allt detta med en rörelsemarginal på 13 procent. Tittar vi och jämför med dagens siffror så skiljer det sig avsevärt från dessa mål, och det är lätt att tappa intresset redan i den fasen. Börjar man titta lite på företagets orderstock och produktionsmöjligheter börjar det dock se klarare ut. Man har redan nu en kapacitet som räcker för den prognostiserade försäljningen för 2008 och som jag tidigare redovisade så läggs mycket kraft på att utöka denna kapacitet. Jag menar därför på att omsättningsmålen inte behöver vara alltför orimliga. Det man bör titta närmare på är dock marginalerna, och ställa sig frågan; kommer man att kunna hålla en genomsittlig rörelsemarginal på 13 procent under denna treårsperiod? Den första indikationen kommer i Q4-rapporten där jag helst vill se ett positivt resultat och tendenser upp emot åtminstone 3-4 procent. Det verkligt intressanta blir dock 2008 då jag räknar men att man kan nå en EBIT-marginal på 8 procent för helåret för att sedan öka denna till 10 procent 2009 och 12 procent 2010. Allt detta kommer ni att få se resultatet av senare i analysdelen.
Risker
Som jag nämnde i inledningen så förknippas bolag med denna typ att potential ofta av förhållandevis höga risker. Detta gäller även i PV Enterprises fall.
Man lyckas inte hålla i kostnaderna och marginalmålet på 13 procent nås inte alls
Produktionskapaciteten utökas inte i tillräcklig takt, man får problem med leveranser, och tappar stora kunder
Subventioner tas bort och tillväxten i solcellpanelssindustrin avtarI mina ögon är det alltså nu viktigt att bolaget håller, eller i alla fall kommer i närheten av sina uppsatta mål, för annars minskar förtroendet snabbt. Bolaget har hittills varit bra på att förmedla information till marknaden och det måste man fortsätta med.
Analys
Utifrån de antaganden jag själv har gjort tillsammans med mål bolaget själva har förmedlat följer här ett par räkneexempel för treårsperioden. Jag väljer att bara sätta en riktkurs för 2008 och där räknar jag med P/e 25 vilket i och för sig måste anses vara i lägsta laget förutsatt att den tillväxt man prognostiserat stämmer. Vad gäller antalet aktier har jag räknat med 10,5 milj för 2008, 11,5 milj för 2009 och 12,5 för 2010 vilket motsvarar en grov uppskattning av utspädningen under åren.
2008
800*0,08*0,72/10,5*25 = Riktkurs à 110 kr
2009
1600*0,10*0,72/11,5= VPA à 10 kr
2010
3200*0,12*0,72/12,5 = VPA à 22 kr
Avslutning
För den högriskbenägne och miljömedvetande finns nu en fin möjlighet att ta in PV Enterprise i portföljen. Att det handlar om just hög risk skall man dock vara väl medveten om och satsa bara pengar ni har råd att förlora. Potentialen är dock hissnande och når man sina mål till punkt och prickar vågar jag inte ens gissa vad aktien står i år 2010. Det skall bli mycket spännande att följa detta lilla svenska solskensbolag framöver och att löpande ta del av miljödebatten känns både viktigt och spännande.