Post entry

Precise Biometrics: på väg mot genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biometribolaget Precise Biometrics är på god väg att ta hem en stororder gällande fingeravtryckläsare. Aktien är inte billig, men då nu marknaden ser ut att mogna finns det gott om potential som kan trigga ytterligare kursuppgång.

Precise Biometrics släppte igår en pressrealease gällande att en amerikansk myndighet offentliggjort anbudshandlingar på produkter från Precise Biometrics. Läser vi anbudshandlingarna framkommer det att anbudet gäller en beställning från Department of State (DoS) på 47 000 kombinerade smartkort- och fingeravtrycksläsare av märket Precise 200MC.Ytterligare framkommer att anbudstiden går ut den 24 juni samt att leverans kommer att ske i en strid ström fr.o.m juni/juli t.o.m. december i år. Då Precise avslöjar i pressmeddelandet att de ämnar lämna in offert och då det saknas konkurrenter, eftersom specifikt Precise 200MC efterfrågas, är det således synnerligen troligt att Precise kommer att ro hem denna order, som i såfall kommer att vara den särklass största ordern bolaget någonsin fått inom hårdvara. Orsaken varför det saknas konkurrens är att Precise 200MC är den enda kombinerade läsaren som motsvarar myndighetskraven och som är godkänd av säkerhetsdirektivet HSPD-12.

Uppskattningsvis bör ordervärdet ligga mellan 40 – 50 miljoner kronor, vilket innebär att ordervärdet är i paritet med fjolårets omsättning på 45,9 miljoner kronor. Ytterligare finns en licensorder på cirka 1 miljoner kronor kopplad till denna order, vilket innebär att Precise bör kunna krama ur en bruttovinst på kanske 13 miljoner kronor. Detta skulle innebära mycket goda förutsättningar för bolaget att nå en hygglig vinst samt ett positivt kassaflöde, särskilt eftersom ledningen estimerar att just det andra halvåret kommer att innebära en intensivare orderingång.

Precise Biometrics är verksamma inom identitetshantering med hjälp av fingeravtryck. Bolaget säljer såväl mjuk- som hårdvara samt konsulttjänster och är världsledare inom segmentet ” Match-on-Card ” (MoC) med nästan 100 miljoner licensierade användare. MoC innebär att fingeravtrycksinformationen lagras och matchas mot ett smartkort, vilket innebär att användarens integritet skyddas då informationen aldrig lämnar kortet, vilket betyder att ingen databas behövs. I praktiken används således MoC vid situationer där personen behöver verifiera att den är den som den utsäger sig för att vara, t ex vid inloggandet i ett datanätverk eller vid en fysisk passerkontroll. Paradgrenarna för bolaget finns inom myndigheter och nationella id-kort och bland de största kunderna hittar vi Department of State, NYPD, NASA samt SAS, där samtliga inrikesflygplatser i Sverige nu utrustats med Precise teknik i huvudsak för att minska personalkostnader samt att förenkla passagerarflödet. Inom nationella ID-kort (NID) har bolaget vunnit samtliga upphandlingar sedan 2005 gällande kort som implementerats med MoC, och totalt finns nu 5 länder på meritlistan. Fördelen med NID är att korten rullas ut under många år, vilket ger en jämn intäktsfördelning till Precise. Ytterligare omfattar NID-orders i huvudsak licenser vilket innebär ett högt vinstinnehåll, men det har även visat sig att bolaget ofta får uppföljningsorders gällande hårdvara, alltså fingeravtrycksläsare.

Enligt branschbedömare spås biometrimarknaden att komma att trotsa lågkonjunkturen och sedan år 2000 har även marknaden visat en genomsnittstillväxt på 30 procent. Inom MoC är dock Precise i princip ensamma på marknaden, eftersom konkurrenterna i huvudsak riktat sitt intresse mot fingeravtrycksteknik som matchas mot en databas. Visserligen kommer självklart konkurrensen att öka i takt med att MoC-teknologin erövrar marknadsandelar, men samtidigt ökar också möjligheten för att Precise kommer att bli uppköpta, särskilt då bolaget saknar en stark huvudägare.

På kort sikt finns den största potentialen inom NID, ID-kort för myndigheter, hälsokort, flygindustrin samt inom företags-ID, där världens största smartkorttillverkare, Gemalto, tidigare i år lanserade ett kort innehållande Precise teknologi. Då det årligen omsätts ett par hundra miljoner ID-kort för företagsanställda finns det således en lukrativ marknad att beta av, särskilt eftersom Precise avslöjat att licensintäkterna per kort kommer att vara minst tio gånger större än vad de är inom NID, vilket i såfall skulle röra sig om licensintäkter på kanske 10 kronor per kort och användare.

På lite längre sikt finns den största potentialen inom bankkort och SIM-kort för mobiltelefoni. Ifjol blev Precise invalda i GlobalPlatform som är en organisation som arbetar inom standardiseringsfrågor. Det intressanta här är att såväl större mobiltelefontillverkare som kreditkortstillverkare som VISA och MasterCard är medlemmar och i våras släppte också organisationen en vitbok gällande MoC, vilket på sikt öppnar upp möjligheten för att teknologin kommer att bli standard inom bankkort och SIM-kort. En pilotorder från kreditkortsindustrin eller från mobiltelefonbranschen skulle således givetvis trigga förhoppningarna om att Precise teknologi skulle vara på väg att erövra de absolut största marknadsområdena inom smarta kort.

Nettomsättningen uppgick ifjol till 45,9 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på – 54,2 miljoner kronor. Exklusive en nedskriving på 30,7 miljoner kronor gällande det kinesiska intressebolaget SUS landade resultatet på – 23,5 miljoner kronor. Noterbart var att bolaget nådde ett break-even-resultat under Q3 samt ett positivt kassaflöde under Q4. Under det första kvartalet i år omsatte bolaget 12,2 miljoner kronor med ett resultat på – 2,6 miljoner kronor, påverkat av en svag orderingång av större orders. Bruttomarginalen uppgick till 69 procent och vid kvartalets slut hade bolaget 4,4 miljoner kronor i kassa samt en beviljad men ännu inte utnyttjad rörelsekredit på 15 miljoner kronor. Om vi räknar med att Precise erhåller en order från DoS med ett värde kring 40 miljoner kronor bör bolaget i år ha goda förutsättningar för att nå en omsättning på 100 miljoner kronor. Bruttomarginalen kommer dock sannolikt att pressas ned mot 50 procent tack vare att hårdvara innehåller sämre marginaler än mjukvara, men bolaget skulle ändå ha förutsättningar för att prestera en vinst kring 6 miljoner kronor, eller 0,06 kronor per aktie. Dock skulle vinsten kunna kraftigt komma att öka ifall Precise skulle erhålla fler större orders, framförallt inom mjukvara och licensförsäljning, där vinstinnehållet är optimalt.

Nu är det dock synnerligen oförnuftigt att ge en köprekommendation med hänvisning till en order som ännu inte kommunicerats av bolaget och som vi därtill inte vet ordervärdet på, men eftersom det saknas konkurrenter i anbudsförhandlingarna känns det tämligen säkert att Precise inom de närmaste veckorna kommer att publicera ett pressmeddelande som bekräftar denna order och att sannolikheten är stor att ordern är omfattande. Ytterligare kommer DoS som referenskund, att öppna upp förutsättningar för fler orders hos andra amerikanska myndigheter, särskilt eftersom Precise ledning tidigare bekräftat att även andra myndigheter har börjat intressera sig för MoC. Slutligen finns det goda förhoppningar om ett intensivare orderflöde framöver eftersom ledningen estimerat att flera NID-orders ligger för avgörande, samt att bolaget estimerar orders från flygindustrin samt från företagsmarknaden. Med ett börsvärde kring 170 miljoner kronor är dock Precise inte längre billiga och det krävs således ett intensivare nyhetsflöde för att upprätthålla detta börsvärde och trigga en vidare kursökning. Därför bör bolaget ses som en krydda i en väldiversifierad aktieportfölj, med potential till god avkastning om marknaden visar sig villig att börja spekulera i den svårgreppbara stora marknadspotential som finns bland NID, bankkort, företags-ID samt inom SIM-kort för mobiltelefoni.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?