Post entry

Phonera: kraftig tillväxt väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett intressant bolag med olika affärsområden i olika utvecklingsfaser.

Phonera har haft ett svårt år under 2009 och det har delvis varit planerat. Phonera har inte varit lönsamt vilket även speglar deras aktiekurs. Kursen har nästan gått rakt ner tills Q3 rapporten bröt mönstret. Phonera har under 2009 aktivt valt bort konsumenter som målgrupp och har därför sålt den delen till Alltele även realiserat sitt ägande i Alltele. Detta innebar nedläggningskostnader och det störde den ordinarie verksamheten.

Anledningen till avyttringen av B2C var att man skulle fokusera på B2B och utveckla sitt koncept inom hosting. Affärsområdet hosting har gått ifrån en äldre hall i Hammarby till snart tre moderna datahallar. De tre hallarna och den befintlig hallen i Hammarby har fått utökad kapacitet, en ny hall i Linköping som startades i oktober samt en ny hall i Stockholm som beräknas stå klar i maj 2010. Det som gör detta affärsområde intressant är att dagens teknik produceras i större hallar med hög kapacitet. Med hög kapacitet menas kraftig serverkapacitet som kyls effektivt och utvecklad infrastruktur till access till internet (läs fiber). Bägge dessa kraven uppfyller Phonera vilket gör bolaget unikt inom denna kraftigt växande bransch. Exempel på tjänster som använder centrala tjänster är de flesta ledande tillverkare av operativsystem och applikationer samt alla sociala medier. Denna spännande satsning har bara redovisats som kostnader under hela 2009. I oktober startade produktionen i Linköping och den utveckade av datahallen i Hammarby. Detta innebär att intäkterna inom deras affärsområde hosting har fantastiska möjligheter att tillföra intäkter från start av Q4 2009 .

Rapporten ifrån Q3 visade att rörelseresultatet uppgick till 9,1 miljoner kronor (12,2) samt att nettoomsättningen under kvartalet landade på 76,4 miljoner kronor (86,8). Dessa siffror var glädjande men det var bara affärsområdet Telefoni som tillförde vinst. Affärsområdet Hosting visade nollresultat detta visar tydligt Phoneras potential. Lägg till att VD:n vid upprepade tillfällen under kvartalsrapporterna har lagt fram att Hosting kommer att visa kraftig intäktstillväxt i framtiden.

Ett märklig transaktion kring ägandet är att en av deras huvudägare avyttrade hela sitt kapital i elfte timmen under 2009. Detta ställer frågor kring vad som skall hända med bolaget och med tanke på att det är samma ägare och VD i det säljande bolaget som i Phonera är det rimligt att spekulera att ett bud är på gång. Kommer det ett bud beror det sannolikt på att befintlig ägare inte ser nyttan med att vara noterad om marknaden inte kan värdera verksamhet samt de kostnader det innebär att vara noterad. Att Bahnhof och DGC (som jag ser som närmaste konkurrenter) har dubblerat sina kurser 2009 ger Phonera sämre handlingsutrymme genom förvärv med betalning av egna aktier.

Min slutsats är därför starkt köp, nedan affärsområden har stark potential genom egna investeringar i kraftiga datahallar och genom deras interna motor i form av affärsområdet Internet som består av det 40:e bästa nätet i världen mot internet enligt Caida AS-ranking.

- Detta kommer generera stark tillväxt inom Hosting

- Fortsatt bra lönsamhet inom Telefoni

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?