Post entry

Petrogrand: It is showtime

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den som letar kursdubblare har kommit fel. PetroGrand kan ha förutsättningar att bli det alla aktieplacerare drömmer om. Det riktigt stora klippet. Visserligen finns ännu mycket att bevisa men bolaget verkar redan ha frö och grogrund för ett seriöst menat företagsbygge där man redan nu kan ana något storslaget. Kanske rentav ett mästerverk signerat Maks Grinfeld.

Bolaget är idag skuldfritt med en kassa på knappt 600 Msek. Man har samlat på sig 2 st licenser med smått häpnadsväckande siffror. Ett 1:a producerande förvärv är i due dilligence fas och skall, om det blir av, adderas ovanpå de två licenserna. Resultatet bör vara klart inom några dagar. Det totala möjliga värdet landar då på 5 mdr med uppsida. (*575 miljoner fat). Se värdering längst ned. Tillgångar/värden som dessutom med modern teknik kan komma att dubblas flera gånger om. Det gamla bolagets fadäser och "Kurragömma-leken" förra året kan inte hur länge som helst få hålla igen aktien från att klättra till ett mer rättmätigt värde. PetroGrand värderas idag till 521 Msek vid kurs 13 kr. Egentligen helt obegripligt billigt då bara pengarna på banken är värda mer...men det kommer snart nog att ändra sig då fler o fler inom kort börjar förstå.

Strax före, i samband med, eller kort tid efter kapitalmarknadsdagen på Grand Hotel 30:e maj, som är ett led inför flytten till seriösa "Omx Stockholm small cap", torde möjligheterna till stort kursrally vara mycket sannolika. Ett kursrally som kommer fortgå under lång tid då den ena spännande nyheten efter den andra lär avlösa varandra. Den som studerar gjorda förvärv och den lagda affärsplanen finner att man har för avsikt att inom 9 -13 månader producera 12,000-14,000 bopd genom kontroll över flera bolag och licenser. De kvalitativa affärer som ledningen för PetroGrand nu börjar visa upp tyder på mycket stor kunskap om Ryssland och den så viktiga oljesektorn. Maks Grinfeld är ett stort namn i Ryssland, han är av rätta virket och han har de rätta nätverken som behövs. Man kan se vissa paralleller med Torbjörn Törnqvist och Gunvor. Ett bolag han byggt upp till en jätte på kort tid. Googla för er som inte vet vem det är. Kapitalmarknadsdagen sammanfaller i tid med möjliga kurstriggers. Det är nu dags att visa upp sig och få ett rättmätigt värde på den kompetenta ägarsidan/ledningen och möjligheterna i de förvärv man hitills presterat. Jag anar vind i seglen lagom till "sjösättningen" av bolaget på Grand Hotel. Laguppställningen den 30:e maj imponerar med bl.a rysslands största bank på plats.

Kapitalmarknadsdag

Datum: 30 Maj, 2011, Tid: 14.00, Plats: Grand Hotel, Stockholm,
Moderator: Malcolm Dixelius

Program:

- Välkomna, inledning Sven-Erik Zachrisson, Styrelseordförande
- Petrogrand och dess verksamhet Maks Grinfeld, CEO
- Anförande Elena Alatartseva, VD, Petrogrand, Ryssland
- Presentation av Nizhne-Paninsky Evgeniy Sysoev, Chefsgeolog
- Presentation av Muromsky-2 Igor Kriventsov, Chefsingenjör
- Finansiell presentation Lars Vilhelmson, CFO

- Paus

Renaissance Capital
Dmitry Zubatyuk, Director Gas and Oil Group
Ildar Davlethsin, Senior Russian Oil and Gas Analyst
- Presentation av den ryska oljemarknaden
- Värdering av London-noterade oljebolag verksamma i Ryssland
Sberbank
Nikolay Kasheev, Head of Treasury Research
- Rysk finansmarknad och Sberbanks roll i rysk oljeindustri.

- Frågestund

Efter presentationerna finns det möjlighet att träffa Petrogrands styrelse och ledning, när det serveras förfriskningar och tilltugg.

VD / Styrelse / ägarlista - Ett DreamTeam

Det är knappast någon tillfällighet att arbetet med att granska 140 st möjliga licenser och förvärvsobjekt tagit tid. 1. Seriöst arbete tar tid. 2. Under förra årets långa "kurragömma" passade storägarna i Petrogrand på att öka sina innehav rejält.

Sveriges största privata investerare, Svensk-schejken och Preemägaren Al Amoudi, har seglat upp med nära 10% av aktiestocken i PetroGrand. Amoudi som via sitt bolag Preem raffinerar runt 80% av det svenska bränslet vet hur man raffar olja från Ryssland. Han vet även hur man levererar spillvärme till fjärrvärmenätet... något som borde passa utmärkt i Sibirien där det i Tomsk-regionen planeras ett stort modernt raffinaderi i prisklassen 15 Mdr Sek. Är det ett rent sammanträffande att PetroGrand förvärvat licensområden som Nizhne-Paninsky i nordvästra Tomsk-regionen för ca 45 MSEK? och vederlagsfritt erhållit muromskij2? Eller hänger förvärven samman med att grannfältet till Nizhne-P är ett av rysslands största oljefält, världens 7:e största, och drivs av ett dotterbolag till TNK-BP där VD Maks Grinfeld tidigare var vice President. Maks borde känna till förutsättningarna och förutsättningarna känner till Maks. Skall man göra affärer i Ryssland är det kontakter som gäller. Det har Maks Grinfeld. Nätverk och erfarenhet av lång tids affärer med Ryssland har även nytillkomna storägaren Stena. Stena är ett av sveriges största familjeägda företagsgrupper. Ett ben i Stena-gruppen är Stena Bulk vilket är ett av världens ledande företag inom shipping av crude oil och andra oljeprodukter. Från Ryssland har Stena fraktat olja under decennier. Störste ägare idag är Länsförsäkringar fonder men det saknar egentligen betydelse. De är en restprodukt från gamla bolaget och de har en med fonders mått mätt en tveksamt hög andel av ett bolag. Undertecknad räknar med att de finns flera som vill åt delar av deras innehav. Håll utkik.

Nye Styrelseordförande Sven-Erk Zachrisson, med kopplingar till schejk Amoudi, är styrelseledamot i Preem AB och Svenska Petroleum Exploration AB - Amoudikontrollerat bolag, där han också var VD under perioden 1996-2007. Zachrisson var även med och byggde upp Vostok Oil som blev West Siberian som blev Alliance Oil. Börsvärdet steg så länge Zachrisson var med i bilden.

VD Maks Grinfeld har mer än 20 års erfarenhet av den ryska marknaden, bland annat som ansvarig för Stena Bulk i Ryssland. Under 90-talet VD för Wektab-gruppen som bedrev oljehandel med ryska oljebolag. Efter att ha visat sin affärsskicklighet handplockades han år 2000 som chef för Yukos-RMs exportavdelning med ansvar för handel i oljeprodukter. År 2004 tog han över som ansvarig för Yukos-Eps avdelning inom nyförvärv och 2005 utsågs han till Vice president för rysslands tredje största oljebolag TNK-BP.

I det nya bolaget har följande hänt:

2010-12-10 - Nizhne-Paninsky
PetroGrand förvärvar licensområdet Nizhne-Paninsky i Tomsk regionen. Licensområdet upptäcktes under 60-talet. Granne är rysslands största oljefält, inom TNK-BP, där VD Maks Grinfeld tidigare var Vice President.
Den statliga kommittén för naturresurser har fastställt att reserverna uppgår till 8,7 miljoner ton, enligt den ryska klassificeringen. (ca 65,2 miljoner fat)

2011-04-14 - Muromskij 2
PetroGrand har vederlagsfritt erhållit rättigheten att under 5 år genomföra geologiska undersökningar på licensområdet Muromskij-2 i Tomsk-regionen. Efter provborrningar och när oljereserven är bekräftad kommer Petrogrand att ansöka om en 20år lång oljeproduktionslicens.
Den statliga kommittén för naturresurser har fastställtatt reserverna uppgår till 39,4 miljoner ton, (295 miljoner fat) enligt den ryska klassificeringen.

2011-04-06 - Orenburg
Petrogrand har den 6 april 2011 ingått en avsiktsförklaring avseende köp av ett ryskt oljeproducerande bolag i Orenburg-regionen, i sydöstra Ryssland. Efter en "Due Diligence"-period på upp till två månader har Petrogrand rätt att utnyttja sin förköpsrätt att köpa bolaget. Om samtliga uppgifter från säljarens sida blir verifierade under due diligence processen kommer köpeskillingen att uppgå till 50 miljoner USD. Enligt uppgifter från den statliga kommittén för naturresurser är bolagets fastställda reserver på C1 + C2 om 5,4 miljoner ton (eller 39,4 miljoner fat) och C3 om 29,5 miljoner ton (eller 215,9 miljoner fat), enligt den ryska klassificeringen. Då bolaget idag har en relativt liten produktion om ca 250 fat/dag, men en stor potential, kommer Petrogrand snabbt att satsa nödvändiga resurser för att få upp produktionen. "Affärsöverenskommelsen erbjuder en attraktiv möjlighet att förvärva en oljetillgång med bevisad reserv, pågående oljeproduktion och en betydande utvecklingspotential i Orenburg-regionen, som är välkänd för sina stora oljereserver av hög kvalitet varför oljan från denna region betingar ett bättre pris på marknaden", säger Petrogrands VD, Maks Grinfeld.

En fingervisning om uppsidan i aktien

NettoKassan uppgick efter Q1 till strax under 600 Msek. Börsvärdet vid aktiekurs 13 kr är ca 520 Msek.
En fingervisning av framtida värdet på det som redan åstadkommits, räknar in Orenburg-förvärvet även om det kan bli så att PetroGrand avstår köp, i följande exempel:...Det sammanlagda C3 reserverna från ovanstående bolag/licenser är så här långt 575 miljoner fat. Vanligtvis brukar oljebolagen i ryssland kunna utvinna 1/3-del av C3-reserverna => 575 * 33% = 189 Miljoner fat. När Tanganyika Oil sålde sina asfaltsreserver i Syrien mitt under finanskrisen erhöll man över 6 usd per bevisade och sannolika fat. I Ryssland har många affärersöverlåtelser gjorts till priser mellan 4-8 usd per fat beroende på infrastruktur kvalitet på olja etc. Skandalbolaget Malka Oil med alla problem såldes till Gazprom för ca 2,5 usd per fat. Det bolaget innehöll emellertid ett virrvarr av stora problem.

Med dagens kassa inkluderad finns det framtida värden på över 5-10 mdr utifrån vad vi ser på pappret idag. 189 miljoner fat * 4 usd = 4,8 Mdr + kassan = över 5 Mdr. 10 Mdr vid 8 usd. Men det kanske mest intressanta att addera ovanpå denna beräkning är möjligheterna att med modern teknologi flerfaldiga reserverna som delvis är beräkningar gjorda under sovjet-tiden för 50 år sedan. Finns många exempel inte bara i Ryssland där man inom loppet av några år både 5 resp 10-dubblat de på pappret initiala reserverna. En hisnande tanke som dock inte stannar där. Vi lär få se fler spännande affärer innan året är slut vilket kommer resultera i ytterligare värden än de ovan beskrivna. Det skall bli ett nöje att följa de nya ägarna och ledningen med Maks Grinfeld i förarsätet. Kapitalmarknadsdagen den 30:e maj blir en aptitretare.

1 - STRONG BUY!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?