Post entry

Malka Oil: vinna eller försvinna?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Är det rimligt att det lilla Malka Oil på ruinens brant skall värderas högre än det betydligt större och vinstgenererande West Siberian Resources?

Bakgrund

13:e februari -09 går Malka Oil:s ledning ut med följande pressmeddelande:

"Malka Oil befinner sig i ett svårt finansiellt läge med ett begränsat antal alternativ till buds.

Bolaget har ett finansieringsbehov på cirka 15 miljoner dollar för att betala av ryska leverantörsskulder och samtidigt finansiera den underliggande verksamheten 2009, oaktat räntor på obligationslån.

Bolaget har haft ett negativt täckningsbidrag per fat under januari. Dessutom har bolaget inte uppfyllt uppsatta mål om produktion och reservökning.

För närvarande produceras omkring 3.000 fat per dag och målsättningen är 4.000 när alla befintliga brunnar är i produktion.

Malka Oils kapitalstruktur gör det omöjligt att finansiera med nytt ägarkapital utan att först rekonstruera de två utestående konvertibellånen om nominellt 80 miljoner dollar, enligt pressmeddelandet.

Malka Oil föreslår därför att konvertibelägarna i förtid konverterar till nya aktier i samband med en efterföljande företrädesemission om 140 miljoner kronor.

Förslaget innebär att konvertibelinnehavarna får ungefär 42 procent av aktierna, medan befintliga aktieägare genom att delta i emissionen får resterande 58 procent.

Konverteringskursen blir 0:0466 dollar (cirka 40 öre). Befintliga aktieägare får för varje aktie teckna sex nya aktier för 7 öre styck."

Kort före pressmeddelandet handlades aktien runt 90 öre vilket motsvarar runt 1,40 USD/fat när man dividerar börsvärde/reserver.

Nutid

Efter pressmeddelandet rasade kursen och aktien handlas nu runt 20 öre vilket motsvarar runt 1,12 USD/fat

Sommaren 2005, långt innan dagens finanskris tyngde marknaden, köpte WSIB en skuldfri oljeoperation inte helt olik Malka oil, bestående av 51 milj. fat i reserver och en dagsproduktion om 5000 fat. Sett enbart till reserverna betalade WSIB 2,75 USD/fat.

Utifrån det kan man resonera sig fram och bilda sig en uppfattning om vad Malka kan vara värt, förutsatt att de slingrar sig ur dagens dilemma och skaffar sig en ledning som har en aning om hur man driver oljeverksamhet.

Malka har:

- rätten till ett licensblock i Tomskregionen

- 91 milj. fat i reserver + antagande om mer...

- till dags dato investerat 180 milj. USD i verksamheten

- sedan start prioriterat oljeletning i stället för att fokusera på att göra befintlig produktion lönsam

- inte en Rubel att investera i produktionsökning de kommande 1 till 2 åren

- ingen egen export, all olja säljs till lokal prissättning

Malka behöver:

- investera ansenliga summor för att få lönsamhet i produktionen

- byta ut ledningen och revalidera personalmängd

- ett genomsnittligt oljepris för 2009 som är 30% - 50% högre än idag för att enbart kunna finansiera driften

Med WSIB:s affär ovan som måttstock får vi följande värde på Malka:

91 milj. fat x 2,75 = 250 milj. USD

Avgår 95 milj. USD i skulder = 155 milj. USD

Sett till rådande marknadsläge, Malka:s förutsättningar de kommande 1 till 2 åren, en dagsproduktion om 3000 fat och en stor osäkerhet om framtida oljepris, bör reserverna värderas betydligt lägre än vad WSIB betalade 2005, kanske 0,5 till 1 USD/fat kan vara rimligt. Detta gör i så fall att nuvarande skulderna överstiger tillgångarna.

91 milj. fat x 0,5 = 45,5 milj. USD

Avgår 95 milj. USD i skulder = -49,5 milj. USD

91 milj. fat x 1 = 91 milj. USD

Avgår 95 milj. USD i skulder = -4 milj. USD

Framtid

Ponera att Malka får med sig fordringsägarna, som kommer att hålla möte den 27:e februari, på förslaget och därefter lyckas med nyemissionen, hur ser det ut då?

Det "nya" Malka har då 4,069 miljarder aktier, och vid en värdering enligt 1 USD/fat i reserver är varje aktie värd 19 öre.

Vid värdering 0,5 USD/fat är varje aktie värd 9,5 öre

Köper man vid 20 öre och deltar vid en ev. nyemission skjuter man till 42 öre för 6 nya akter. Priset per aktie blir då 8,85 öre.

Om kursen faller till 10 öre under kommande vecka blir snittpriset per aktie 7,4 öre efter emission. Detta kan verka lockande för många som har kurser runt 1:-/Malka-aktie i färskt minne. Man får dock inte bortse från det faktum att vid full utspädning motsvarar varje öre i kursrörelse 40,7 milj. kronor och Malka har idag ett börsvärde om 63,75 milj. kronor.

Risken är också överhängande, vilket jag beskriver längre ner, att händelseutvecklingen inte blir så lyckad, och man kan likt räven som gapade efter mycket bli stående där och stirra på sin snopna spegelbild.

Tillbaka till WSIB för en prisjämförelse:

3,230 miljarder aktier á 2,55 = 8,24 miljarder

Lyft bort downstream, (raffinaderi, 250 bensinstationer, oljedepåer mm.) - jag värderar det försiktigt till 4 miljarder och använder Lukoils 49%-iga köp juni -08 av det Sicileanska raffinaderitet ISAB som måttstock.

Kvar blir 4,24 miljarder delat med 490 miljoner fat = 8,65 SEK/fat, ganska precis 1 USD/fat

En resultatjämförelse för månaderna 1 till 9 -08 visar att WSIB gjorde en vinst på 0,12 USD/aktie samtidigt som Malka gjorde en förlust på 41 öre/aktie under den perioden.

Detta tillsammans med Malka:s rådande situation indikerar att ett framtida pris mellan 9,5 öre och 19 öre/Malka-aktie är rimligt så länge marknaden prissätter den Ryska oljesektorn så som den för närvarande gör.

Malka:s ledning har föreslagit fordringsägarna att konvertera sina fordringar i förtid, till en aktiekurs runt 40 öre, men dessa aktier ges inte rätten att teckna 6 nya aktier/aktie för 7 öre st.

Om fordringsägarna accepterar förslaget är risken stor att deras fordran förlorar mellan 50% och 75% i värde och de blir sittande som 42%-ig delägare i en rysk problemtyngd oljeverksamhet med en lindrigt sagt oskicklig företagsledning som hitintills enbart lovat utan att leverera, - Vill dom det?

Om fordringsägarna förkastar förslaget, - Vad händer då?

Med största sannolikhet tvingas då Malka Oil att ansöka om konkurs och dagens ledning blir per automatik avpoleterad. Fodringsägarna i egenskap av konvertibelägare är prioriterade och de kan i ett sådant scenarion förhandla fram en lösning med konkursförvaltaren som skulle kunna konstrueras ungefär så här i stora drag. Konkursboet värderas till 80 milj. USD, (motsvarande 0,88 USD/fat i reserver), och tillfaller konvertibelägarna. Därefter ingår de avtalar med Malka:s ryska fordringsägare och någon närliggande sektorkollega för att upprätthålla produktionen. På det sättet räddas licensrätten till fyndigheten, för vid utebliven produktion återkallas den av de ryska myndigheterna.

En sådan utveckling av händelserna skulle göra dagens Malka-aktie värdelös, samtidigt som konvertibelägarna tillförskansar sig 100% i stället för 42% av de värden som finns inom Malka Oil.

Med tiden kommer finanskrisen att ebba ut och efterfrågan på olja och andra råvaror stiga, detta ger idag goda investeringsmöjligheter i många bolag, - Så varför välja det med störst risk?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?